Отидете към основна версия

1 997 6

Закриха подразделение на КОНПИ

  • компи-
  • хасково-
  • офис
Снимка: Shutterstock

Териториалното бюро на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, КОНПИ в гр. Хасково бе закрито заради 800 лв. наем и структурни промени. Опитите за премахването на ТБ - Хасково датират от 2015 г., когато беше направен проект за изменение и допълнение на нов правилник. Един от мотивите на председателя на КОНПИ за закриването на бюрото е бил плащането на наем за работните помещения на териториалното бюро в размер на 800 лв. Това е един от мотивите и при сегашния проект, тъй като наемните отношения продължават и досега.

Териториалната структура на комисията в гр. Хасково обхваща съдебните райони на Окръжен съд – Кърджали и Окръжен съд - Хасково. Със закриването си ТБ на КОНПИ Хасково ще доведе до закриването на шест работни места на служители с дългогодишен опит и доказан професионализъм.

Видно е, че с предложената промяна се нарушава териториалния принцип на разпределение на държавните структури, което ще доведе до непълноценен контрол на извършваните нарушения на териториите на областите Хасково и Кърджали. Двете области са с население общо 398 000 жители с 18 общини и 10 районни съдилища.

На територията на двете области се намират четири ГКПП, като ГКПП "Капитан Андреево" е най-голямото на територията на страната, намира се на външната граница на Европейския съюз и контролира транспортния и пътникопоток между Европа и Азия. Това, от своя страна, създава предпоставки за извършването на множество престъпления от лица, целящи бързо и незаконно забогатяване, което е основния предмет на дейност на органите на КОНПИ

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини