Отидете към основна версия

12 761 13

Варна: Няма да има недостиг на качествени жилища

  • imot.bg-
  • варна-
  • жилища-
  • цени
Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата във Варна следваха дълги години тези в София. От две години насам обаче тенденцията се промени и Морската столица „изостана” от надпреварата.

Това се дължи на по-бавните темпове на поскъпване. Ако в София тази година увеличението беше между 8% и 14%, то във Варна поскъпването е между 4% и 8%, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

Акцентът сред купувачите, които са търсили имоти с цел задоволяване на собствени нужди, е бил върху тристайните жилища, като средната цена, която са плащали е между 60 000 и 65 000 EUR. По-малка е била групата на инвестиционните купувачи. Търсенето при тях е било насочено към по-малки (2-стайни) жилища.

Относно най-търсените райони, не може да се определят такива, тъй като според брокери, интересът е бил към всички части на Морската столица.

Относно цените, най-силно изменение през последните 12 месеца е имало във Възраждане и Гръцка махала. Поскъпването е в рамките на 14%. Владислав Варненчик, Победа, Трошево са кварталите, в които стойността на квадратен метър жилищна площ се е увеличила с 8%. Почти без промяна са останали цените на апартаментите в района на Общината, ХЕИ, Спортна зала. С 3%-4% по-евтино са се търгували жилищата в Галата и Чайка, а най-силно поевтиняване се отчита в района на Военна болница – 8%

През 2018 г. поскъпването на жилищата ще е по-малко в сравнение с това от 2017-а, коментират анализатори. Купувачите ще имат избор и няма да се наблюдава недостиг на качествени имоти. Предлагането на ново строителство ще продължи да оказва натиск на пазара. Имотен балон не може да се очаква, тъй като икономическите принципи са ясни и не предразполагат за образуването на такъв.

Цени на жилища в някои квартали на Варна (в EUR/кв.м.)

+6

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини