Варна: Динамичен пазар със стабилни цени

Няма „вълна” от руски купувачи в Морската столица

Публикувана: 22 Януари, 2018 09:21
5 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4470
Варна: Динамичен пазар със стабилни цени
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ

Варна продължава да е притегателен център за покупка на жилища, особено на фона на активната миграция на хора от съседни градове като Добрич, Шумен, Разград и Силистра. Инвестиционната активност се задържа стабилна, като броят на нововъведените сгради в експлоатация е приблизително същия както през 2015 и 2016 гг., отчитат посредници. Как се разви пазарът в Морската ни столица и какви са тенденциите за 2018 г.? Отговор на тези въпроси дава Ирена Стоянова, регионален координатор за Варна на агенция "Адрес" в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

Кои бяха акцентите на пазара на жилища във Варна през 2017 г.?

Висока активност на купувачите и кратък период за покупка – така можем да очертаем имотния пазар през изминалата година. Наблюдавахме сериозно търсене на имоти и все по-информирани и добре обмислени решения за сключване на сделка от страна на купувачите. От другата страна, продавачите също все по-добре се ориентират и са запознати със състоянието на пазара, поради което повечето предлагани имоти са на разумни цени. В резултат, времето за покупка се съкрати, тъй като купувачите бързо намират търсения имот и то на цената, която ги устройва. А това дава допълнителна устойчивост на пазара.

Сред причините за увеличения брой сделки и интерес към закупуване на жилище са застоят и намалялото в годините (2010-2015 гг.) предлагане. Голяма част от клиентите са отлагали покупката дълго време, но сегашните условия им дават увереност и спокойствие, за да сключват сделка. Влияние оказват ниските лихви по ипотечните кредити и схващането, че инвестицията в жилище е с най-добра доходност за спестените средства.

В кои райони на Морската столица се наблюдава дефицит на жилища?

В центъра и районите, разположени непосредствено до Морската градина - Гръцка махала и около Спортната зала. Причината за недостига е липсата на възможности за строителство– на фона на повишаващия се интерес към имотите в района, няма достатъчно парцели за застрояване.

Как се разви строителството през 2017-а г. спрямо предходните две години?

Инвестиционната активност се задържа стабилна, а броят на нововъведените сгради в експлоатация е приблизително същия както през 2015 и 2016 г. Можем уверено да твърдим, че пазарът се възстановява от кризата с умерени темпове и строителните предприемачи се съобразяват с нуждите на пазара и търсенето на купувачите.

Най-атрактивни за клиентите остават новопостроените жилища. През 2017 г. наблюдавахме сериозен интерес към затворените жилищни комплекси. Те са предпочитани заради контролирания достъп, вътрешния двор и комплексните услуги по поддръжка и управление. Младите семейства с деца са най-често срещаните клиенти на такъв тип жилища.

Каква беше ролята на руските купувачи през миналата година на градски имоти?

Имахме отделни сделки с руски купувачи. Със сигурност можем да отбележим, че няма „вълна” от руски клиенти, които инвестират в градски имоти. Интересът им към българския пазар се запазва стабилен и най-често купуват жилища за лично ползване.

Кои бяха основните фактори за повишаване на цените на жилищата?

Ръстът на цените на градските имоти във Варна е умерен - по-малко от 10% за всички райони. Основните фактори за повишаването на цените са по-сериозно търсене, ограниченото предлагане в отделни райони, икономическият ръст на страната и миграцията на хора от вътрешността към Варна.

Миграцията от Добрич и Шумен как се отразява на пазара на жилища – продажба и наем?

Определено положително. Благодарение на икономическото състояние на града, все повече хора от Добрич, Шумен, също Разград и Силистра идват да живеят и работят във Варна. Расте интересът към наемите и покупките на жилища. Отчитаме по-високо търсене и на бизнес имоти.

Кои ще са основните фактори, които ще движат пазара на жилища през 2018 г.?

През 2018 г. очакваме динамичен пазар със стабилни цени. Високата активност на купувачите ще се задържи, тъй като периодът е благоприятен за покупка, а с реализирането на още сгради ново строителство, предлагането ще се увеличи. Улесненото кредитиране и ниските лихви по ипотечните кредити дават допълнителен тласък на пазара. От друга страна, сме свидетели на рекордно ниски нива на лихвите по депозитите, което налага търсене на алтернатива за спестените средства.

Ограничените възможности за строителство как ще се отразят на пазара на жилища?

За поредна година липсата на добри терени за строителство се отразява негативно върху броя на предлаганите новопостроени имоти. В районите с дефицит на жилища (център, Гръцка махала и около Спортната зала) е възможно леко покачване на цените, тъй като няма възможност за нови сгради.

Какво е важно да знаят хората, които са решили през 2018 г. да купят жилище?

Съществен ръст на цените не се очаква. Липсват и икономически, и пазарни предпоставки за подобно покачване. За определени райони, сгради или жилища може да се наблюдава умерено поскъпване, но това би било свързано по-скоро с характеристиките на конкретния имот, а не с пазара като цяло.

Благодарение на динамичния пазар, който наблюдавахме през 2017 г., очакваме инвеститорският интерес да се задържи и през 2018 г. и броят на новите проекти да се повиши. Големият брой издадени нови разрешителни за строителство предполага конкуренция и също ще доведе до ограничаване на ръста на цените.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ коментира партийните назначения на своето и на сегашното правителство
„По-добре калинки, отколкото криминалинки, които те насадиха по цялата администрация в пълен обем. Гафовете им са десетки”"

Още бисери