Отидете към основна версия

16 580 12

Инвеститорите се насочиха към евтините жилища

  • жилища-
  • строителство-
  • инвестиции-
  • цени
Снимка: М. Богданова ©

През последните години новото строителство се асоциираше предимно с цени, които са над средните и в някои случаи гонят дори нивата от луксозния ценови сегмент. Донякъде за това вина имат и предприемачите, които първо купуваха по-малки терени, второ се насочваха към по-централни райони. Новото за 2018 г. е, че все повече предприемачи търсят по-големи парцели в по-отдалечени квартали с цел строителството на многоетажни жилищни сгради. Ако досега се строяха жилищни сгради като плочата беше 150 кв.м и на нея можеха да се разположат два апартамента от по 70 кв.м., то сега плочата вече ще е 700-800 кв.м, като на нея ще има четири апартамента от по 100 кв.м. Специалисти са изчислили, че себестойността на квадратен метър ще е около 300-400 EUR, а продажбените цени не трябва да надвишават 600-700 EUR/кв.м.

„Търсенето на по-големи парцели е съсредоточено към Люлин, Надежда, Обеля, Модерно предградие, Западната дъга на Околовръстния път. Що се отнася до типа инвеститори, то те са основно български. Дори да има чуждестранни, то те са с български партньор”, каза за Факти.бг Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцелите" в консултантската компания Cushman&Wakefield Forton.

Целта е не само на пазара да се появят по-достъпни жилища, но също така, живеещите в панелки в момента като например в Люлин, Обеля и Надежда, да имат възможност да купят апартамент ново строителство в същия квартал на достъпни цени.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини