25 Януари, 2018 16:11 16 544 12

Инвеститорите се насочиха към евтините жилища

  • жилища-
  • строителство-
  • инвестиции-
  • цени
Инвеститорите се насочиха към евтините жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последните години новото строителство се асоциираше предимно с цени, които са над средните и в някои случаи гонят дори нивата от луксозния ценови сегмент. Донякъде за това вина имат и предприемачите, които първо купуваха по-малки терени, второ се насочваха към по-централни райони. Новото за 2018 г. е, че все повече предприемачи търсят по-големи парцели в по-отдалечени квартали с цел строителството на многоетажни жилищни сгради. Ако досега се строяха жилищни сгради като плочата беше 150 кв.м и на нея можеха да се разположат два апартамента от по 70 кв.м., то сега плочата вече ще е 700-800 кв.м, като на нея ще има четири апартамента от по 100 кв.м. Специалисти са изчислили, че себестойността на квадратен метър ще е около 300-400 EUR, а продажбените цени не трябва да надвишават 600-700 EUR/кв.м.

„Търсенето на по-големи парцели е съсредоточено към Люлин, Надежда, Обеля, Модерно предградие, Западната дъга на Околовръстния път. Що се отнася до типа инвеститори, то те са основно български. Дори да има чуждестранни, то те са с български партньор”, каза за Факти.бг Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцелите" в консултантската компания Cushman&Wakefield Forton.

Целта е не само на пазара да се появят по-достъпни жилища, но също така, живеещите в панелки в момента като например в Люлин, Обеля и Надежда, да имат възможност да купят апартамент ново строителство в същия квартал на достъпни цени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Благой

    119 3 Отговор
    Като знам сегашните за по 1000-1200Евро/кв.м с какво качество са...си представям "евтините" с какво качество ще бъдет....всъщност не си представям а направо се плаша!!
  • 2 клиента

    57 7 Отговор
    Според мен безплатния обяд свърши, цените стигнаха един предел, при който дори при 3% лихва желаещи за "луксозните" имоти в някоя мизерна кооперация строена с най-евтините материали няма желаещи. Доста хора си мислят, че жилището им е по-добро от това предлагано от наистина добри строители като "Артекс" например. Цените за реална площ (извадете общите части, мазета, тавани и идеални части от земята) не рядко стигат 2000 евро/м2 за съвсем посредствени апартаменти, без озеленяване, без гараж, без ТЕЦ (за да не сте вързани към топлофикация, за ваше добро е), без добър достъп до транспорт и магазини (на тихо и спокойно място) или на ъгъла на голям булевард (много комуникативно място) и най-вече сред кал и мърсотия! Когато цените започнат да падат обаче ще видим доста голямо раздвижване на пазара. До 1-2 години предлагането ще изравни търсенето (сега търсене има, но само при много добро условия) и собствениците ще могат да избират дали да продадат на 20%-30% по-ниска цена или да чакат евентуално следващия цикъл след 10тина години. Но тогава не се знае, дали ще има толкова желаещи за жилище в този прекрасен град!
  • 3 Гост

    29 0 Отговор
    ее дано и инфраструктура да правят, че тия инеститори са егати излагациите, всичко за пари само. Нула удобство.
    Цял квартал са готови да направят и никаква свързаност с реалният живот...

    Коментиран от #9

  • 4 На кантар

    11 0 Отговор
    За районите подкрепям с две ръце - там е бъдещото развитие. Но цените за добро строителство няма да са тези.
  • 5 Пешо

    36 4 Отговор
    От години насам се строи евтини жилища в крайните квартали на София - на строителя всичко му излиза не повече от 400 евро квадрата, а след това го пускат за над 1000 евро квадрата - чисто и просто строителите са лакоми са - искат ако може, дет се вика, да ударят кьоравото.
  • 6 Гост1

    20 1 Отговор
    Поредна статия. Браво. Звучи добре но само толкова, а .... защо ли се прокрадва отново идеята за лошите панелки и как новите строители ще спасят народа. Или защото се цели след време до се атакуват точно местата където има "лоши панелки" след като вече се застроиха парковете в големите градове. Подготвя се почвата може би.
  • 7 непознат

    32 3 Отговор
    Какви евтини жилища бе господа.Кажете ми къде в София има цени на кв.по малко от 1300 евро,тази цена евтина ли е?На мен ми се струва няколкократно завишени цени.В изток има цени на кв.от по 3200 евро,ф-ма Артекс и не само тя.Тези цени са ненормално високи,вие ми пишете за евтини жилища.
  • 8 zzz

    27 5 Отговор
    Има една тънкост обаче дето излиза леко солена на новото строителство и прави трудна директната съпоставка на цените с апартаменти в стари сгради .Ако ти кажат примерно 70м2 в стара сграда , то апартамента е 70м2 ( така е и описан в натуралния акт).
    Ако ти кажат 70м2 ново строителство, то апартамента реално е не повече от 50-55м2 , другото са общи площи коридори, стълбища и т.н. При това положение ако са ти го обявили за 1000 евро квадрата на практика ти струва минимум 30% повече.
  • 9 111

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Манастирски ливади 1200 - 1700 е/м2 без канализация(спят си на а.ото), без улично осветление, без поликлиники, училища, масово населени сгради без Акт 16 от години. А за Кръстова вада да не говорим...
  • 10 Ива

    10 2 Отговор
    Крайно време е да дойда американските строителни предприемачи и да смъкнат безумните цени на строителството в България. В САЩ къщите, които се продават- обзаведени и с няколко декара двор, са в пъти по-евтини от Българските имоти- на шпакловка и замазка.
    В САЩ 1 квадратен метър е 1 квадратен метър, а за БГ строител 1 квадратен метър е около 50 квадратни сантиметра.
    В Смисъл- казват, че апартамента е 100 кв метра, а той в същност е 60 кв метра. В САЩ когато кажат, че къщата е 500 кв. метра тя е 500 квадратни метра. Нека БГ строителни предприемачи се научат най-напред да боравят правилно с мерните единици, а българските архитекти да се научат колко голяма да е кухнята, за да може човек да сготви и колко голяма да е банята, за да може човек да се изкъпе. И още нещо- много от Българските архитекти и предприемачи даже не са чули за Дрешници. В САЩ няма спалня без дрешник- и ако дрешникът е под 10 кв метра- той не става.
    БГ архитекти правят спалите по 10 кв метра и много от тях даже не са й чували за дрешници. Къде ти БГ апартамет със спалня 25 квадрата и дрешник към нея 10квадрата?
  • 11 Ввв

    5 5 Отговор
    Колкото по-бързо отидете на Терминал 2,толкова по-добре за вас!!!
  • 12 Гост

    2 1 Отговор
    Да инвестираш в Люлин и Обеля е вседно да си хвърлиш парите на вятъра. Мераците на тези инвеститори ще се изпарят веднага след като разберат, че са реализирали най големите загуби до сега.
    Циганин пари за жилище не дава.