Отидете към основна версия

11 644 8

Най-добрите държави за пенсионери

  • пенсионери-
  • живот-
  • държава-
  • класация
Снимка: Shutterstock

При съставянето на класацията, специалистите от International Living са взели под внимание редица фактори, като например цената на живот, месечният наем на жилище, здравеопазване, климат, инфраструктура, околна среда, възможности за инвестиции, получаване на гражданство и други. В ТОП 10 влизат предимно южни държави.

Първото място за 2018 г. е за Коста Рика – страна, която за последните няколко години не за пръв път влиза в ТОП 10 на най-добрите, макар да не е сред най-евтините държави. Коста Рика заема лидерски позиции в областта на здравеопазването, добра околна среда и екология. Средно 95 USD струват медицинските услуги на месец на чужденците пребиваващи в нея.

Наемът на жилище с две или три спални на добра локация с живописен изглед започва от 800 USD на месец. В Коста Рика обаче може да се живее и по-евтино, ако клиентът се ориентира към райони с по-малък туристически поток. Покупката на жилище със забележителен изглед струва над 100 000 USD с месечен доход от 2000 USD.

Второто място е за Мексико, благодарение на „яркия начин на живот и култура”. Там целогодишно е слънчево и климатът е умерен. За американците, а и не само, ниската цена на живот е сред основните причини да се преместят в страната. Възрастна двойка може да живее, в която и да е част на страната срещу 1500-3000 USD на месец в зависимост от местоположението. Тук влиза месечен наем и медицински разходи. Третото място е за Панама. В ТОП влизат още Еквадор и Малайзия.

От европейските държави предпочитани са Португалия и Испания. Първата заема 7-мо място в ТОП 10 на класацията. Това става благодарение на данъчни стимули, добронамерени хора, отличен климат, както и частни и държавни болници, ниски цени. Извън границите на Лисабон и Порто могат да се купят или наеман евтини жилища. Наемът на апартамент с 4 спални е до 1000 USD на месец.

Испания е на девето място в класацията. Това е едно от любимите места за живот на пенсионерите британци и скандинавци, към които постепенно се присъединяват и американците. Многото на брой слънчеви дни, спокойният начин на живот, отличната кухня, отличната околна среда, а както и развитата инфраструктура и евтиният живот привлича все повече пенсионери чужденци. На една двойка ще са и необходими около 2100 USD на месец, за да може да си позволи комфортен начин на живот.

ТОП 10 на най-добрите държави за живот на пенсионери

Перу

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини