Отидете към основна версия

3 320 10

Сделките с имоти се увеличиха

  • жилища-
  • сделки-
  • брой
Снимка: М. Богданова ©

С 11.5% се е увеличил броят на сделките с недвижими имоти през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата, сочат данните на Агенцията по вписвания (АВ). От там припомнят, че в периода януари-март 2017 г. беше достигнато най-ниското ниво при този вид покупко-продажби от началото на 2012 г.

Съпоставяйки данните за първото тримесечие на тази година с последното на предходната, се отчита спад от 37.8% при реализираните покупки на имоти. Основно две са причините за това: По традиция през първите месеци на годината купувачите са най-малко активни, а също така повечето клиенти се насочват към покупката на имоти „на зелено”, а те се изповядват на по-късен етап.

Не трябва да се омаловажава и фактът, че клиентите в момента са изчаквателна позиция, тъй като предлагането е ограничено. Тези, които решиха на всяка цена да си купят жилище вече го направиха.

Общо 41 333 е броят на сключените сделки през първите три месеца на текущата година. За същия период на миналата те са 37 061. София остава най-активния пазар със сключени 5600 сделки. Това е с 12.1% повече спрямо същия период на 2017-а, но е с 40.2% по-малко в сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година, отчитат от АВ.

Сумата, която най-често могат да отделят купувачите на жилища, е между 60 000 и 70 000 EUR. На следващо място са тези, които могат да отделят до 150 000 EUR, коментират експерти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини