Отидете към основна версия

6 952 10

Осем искания на жителите на Синеморец

  • оуп-
  • царево-
  • строителство-
  • парцели-
  • земя-
  • статут
Снимка: Shutterstock

Проектът за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на Царево предвижда още 54% от територията около Синеморец да бъде застроена. Това несъмнено ще унищожи природата в региона са категорични както местното население, така и еколози. Близо 3000 души са се подписали против проектоизменението на ОУП. Те имат осем искания към местната власт. На първо място желаят да бъде построена пречиствателна станция за отпадни води и канализацията на Синеморец. Другото искане е свързано с осигуряване на допълнителни мощности за електрозахранване и водоснабдяване селището. На трето място жителите на Синеморец искат построяване на автогара. Също така настояват за спиране на строителството върху общински терени, а част от пасищата и ливадите да бъдат превърнати в паркове. Не на последно място местните жители смятат, че е наложително намаляване показателите по застрояване.

Въпреки исканията част от хората са скептични относно тяхното реализира от страна на държавата и местната администрация.

„Знам, че зад тези неща стоят много интереси. Сигурна съм обаче, че всеки един човек би се възхитил на това, което има Синеморец. всички имаме нужда от ОУП, но той трябва да бъде преразгледан така, че да е по-щадящ за цялата тази красота, да останат красиви гледки и зеленина”, казва Йоана Наумова, член на инициативния комитет.

Според анализатори парцели за строеж в района все още има. Над 100 парцела се продават в община Царево към момента и около 30 в Синеморец, сочи справка в най-големия за недвижими имоти imot.bg.

В Царево се оферират предимно малки парцели, подходящи за еднофамилна къща. Така например, собственик на 650 кв.м. парцел в района го продава срещу 52 000 EUR. Друг с площ 417 кв.м. се оферира срещу 65 000 EUR. Сегментирането е много силно и много зависи къде точно се намира парцела, припомнят специалисти. Сред най-скъпите имоти от този сегмент на пазара е парцел от 17 500 кв.м. с цена от 700 000 EUR.

Преобладаващата част от терените в Синеморец са с площ до 1000 кв.м. И тук повечето парцели са подходящи за строеж на еднофамилни къщи. Цените им варират между 36 000 и 70 000 EUR. А тези с площ над 1500 кв.м могат да се купят срещу около 100 000 EUR. Най-големият офериран парцел в морското село е с площ близо 31 декара и може да се купи срещу 372 000 EUR.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини