Last news in Fakti

2 Май, 2018 20:53 6 945 10

Осем искания на жителите на Синеморец

  • оуп-
  • царево-
  • строителство-
  • парцели-
  • земя-
  • статут
Осем искания на жителите на Синеморец - 1
Снимка: Shutterstock

Проектът за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на Царево предвижда още 54% от територията около Синеморец да бъде застроена. Това несъмнено ще унищожи природата в региона са категорични както местното население, така и еколози. Близо 3000 души са се подписали против проектоизменението на ОУП. Те имат осем искания към местната власт. На първо място желаят да бъде построена пречиствателна станция за отпадни води и канализацията на Синеморец. Другото искане е свързано с осигуряване на допълнителни мощности за електрозахранване и водоснабдяване селището. На трето място жителите на Синеморец искат построяване на автогара. Също така настояват за спиране на строителството върху общински терени, а част от пасищата и ливадите да бъдат превърнати в паркове. Не на последно място местните жители смятат, че е наложително намаляване показателите по застрояване.

Въпреки исканията част от хората са скептични относно тяхното реализира от страна на държавата и местната администрация.

„Знам, че зад тези неща стоят много интереси. Сигурна съм обаче, че всеки един човек би се възхитил на това, което има Синеморец. всички имаме нужда от ОУП, но той трябва да бъде преразгледан така, че да е по-щадящ за цялата тази красота, да останат красиви гледки и зеленина”, казва Йоана Наумова, член на инициативния комитет.

Според анализатори парцели за строеж в района все още има. Над 100 парцела се продават в община Царево към момента и около 30 в Синеморец, сочи справка в най-големия за недвижими имоти imot.bg.

В Царево се оферират предимно малки парцели, подходящи за еднофамилна къща. Така например, собственик на 650 кв.м. парцел в района го продава срещу 52 000 EUR. Друг с площ 417 кв.м. се оферира срещу 65 000 EUR. Сегментирането е много силно и много зависи къде точно се намира парцела, припомнят специалисти. Сред най-скъпите имоти от този сегмент на пазара е парцел от 17 500 кв.м. с цена от 700 000 EUR.

Преобладаващата част от терените в Синеморец са с площ до 1000 кв.м. И тук повечето парцели са подходящи за строеж на еднофамилни къщи. Цените им варират между 36 000 и 70 000 EUR. А тези с площ над 1500 кв.м могат да се купят срещу около 100 000 EUR. Най-големият офериран парцел в морското село е с площ близо 31 декара и може да се купи срещу 372 000 EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2018

    27 3 Отговор
    Това черноморие заприлича на кварталите младост в София бетон и арматура. Скоро може да последва като във Валенсия държавата да изкупува хотели на безценица и да ги събаря да строй паркове. Не остана едно девствено кътче по него.
  • 2 E и ?

    22 7 Отговор
    Голям праз. Гърция ей я къде е. Наблизо, незасрано с мутренски хотели, чалготеки, пияни англичани. Нито е скъпо, нито нищо. Мутрите да го дуат
  • 3 Бутамята

    18 1 Отговор
    Застроиха и последното място за ПОЧИВКА на южното черноморие. Вече е сигурно че ще се ходи на море в Гърция или Турция.
  • 4 Гост

    6 8 Отговор
    Те пък кви са тия цени .Имат 15 дена сезон и да се забиеш при тия странджански глигани.
  • 5 Гост

    2 4 Отговор
    За Царево става въпрос.
  • 6 ГОСТ

    18 1 Отговор
    ТО ПЪК ГЪРЦИТЕ КИСЕЛО ПЪРДЯТ ЗА НАС...
    КАТО ОТИДЕМ В ГЪРЦИЯ И ТАМ СЕ ОСИРАМЕ...
    ЧАЛГА...КРЯСЪЦИ И ВИКОВЕ ПО ДЕЦАТА И ПРОЧЕЕ ПРОСТОТИИ...
  • 7 ГосТ

    8 2 Отговор
    Пфууу, те че обезобразиха това прекрасно място - факт,че и още искат. Но поздравления за жителите на Синеморец, които за разлика от алчните бансчалии ги е грижа за природата и красивото.
  • 8 goni

    3 0 Отговор
    Извинявам се! Някой може ли да ми каже, колко жители има Синеморец?!:) Направете си справка! Страх ще ви хване!:) Някой ходил ли е в това все още населено място не просто извън сезона, а посред зима?!:) За да стигнете до него през този сезон ще ви трябва наистина изключителна техника!:) Като се изключат четирите месеца сезон , Синеморец е меко казано място не особено желано за обитаване!:) И местните се изнасят по това време на годината! Не че са много!:)
  • 9 Борис

    4 0 Отговор
    Да се пазят от нагли еколози, които ще искат да си направят реклама на техен гръб.
  • 10 123

    1 0 Отговор
    Значииии, да не се строи на общински земи, само на частни за да могат някой да пълнят гушките, всичко общинско да се направи на парк, за да може пак да си дигнат цените строителите, да им се направи пречиствателна станция с обществени пари защото иначе новите хотели няма да имат канализация... Бе с две думи вие ни осигурете с обществени пари всичко, за да можем ние като най-умните сред вас да си продадем земята най-изгодно и да станем милионери. Звучи смислено и аз бих го искал това!