Отидете към основна версия

3 323 10

Саудитска Арабия прави аналог на Френската Ривиера (ВИДЕО)

  • саудитска арабия-
  • проект-
  • ривиера-
  • строеж

По света

Снимка: Shutterstock

Саудитска Арабия ще превърне северозападното крайбрежие на Червено море в разкошен туристически курорт, който да се конкурира с Френската Ривиера. Проектът Amaala ще е естествено продължение на Средиземно море и ще е „Ривиерата на Близкия Изток”, уточняват от Държавния инвестиционен фонд (PIF).

Курортът ще включва хотели с общо 2500 стаи, частни къщи, академия за изкуства и яхт клуб. Това е още един проект, с който страната да пренасочи икономиката си от нефтения към туристически сектор.

Проектът Amaala заедно с NEOM и Qiddiya, които са съответно аналози на Силициевата долина и Дисниленд, образуват портфейл от ултрапроекти и ще създадат „туристическа екосистема” с цел поддържане на силна икономика и намаляване на безработицата.

Проектът Amaala, който трябва да бъде готов през 2028 г., ще включва три мини курорта с обща площ над 3800 кв.км. До комплекса ще се стига чрез специално изградено за целта летище.

От PIF обясняват, че това е напълно нова концепция за провеждането на ултраразкошен туризъм, ориентиран към здравословен начин на живот и медитация.

Проектите NEOM, Amaala и Qiddiya са „децата” на принц Мохамед ибн Салман Ал Сауд, който пусна специална програма за реформа – „Визия 2030”, чийто фокус е върху модернизацията на саудитското общество. Наскоро Саудитска Арабия заяви, че за пръв път ще започне да издава визи за лица, които искат да посетят спортни и културни мероприятия. Целта е отваряне на държавата към света и привличане на повече чуждестранни туристи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини