Отидете към основна версия

28 346 17

Над 700 мини замъка пустеят

  • турция-
  • комплекс-
  • замък-
  • строител

Местоположението определя успешността на един проект

Комплексите от затворен тип винаги са били привлекателни за онези, чийто доходи са над средните. Интересът към този тип имоти донякъде е оправдан – клиентът получава жилище или къща, които знае, че ще са добре охранявани, с осигурена инфраструктура и всички налични услуги от първа необходимост. Инвеститорите, от своя страна, смятат, че след като интерес има, то е почти без значение къде ще бъде построен такъв комплекс. Оказва се, обаче че това не е точно така. Напротив – за някои предприемачи това е фатална грешка, която буквално ги изхвърля от бизнеса.

Подобна е съдбата на турската Sarot Group. Тя е вложила над 100 000 млн. USD за изграждането на затворен комплекс в турската провинция Болу. В него има над 700 къщи, чиято архитектура наподобява мини замъци. Разположен по средата на пътя между Истанбул и Анкара, инвеститорът разчита че ще намери богати купувачи за имотите, предимно чужденци от региона на Персийския залив. „Идеята за този проект е на база опита ни от държавите в Персийския залив. Знаем какво търсят клиентите и проектирахме селището според техните представи”, казва Ялчън Кочачаликоглу, архитект на проекта, цитиран от Deutsche Welle.

„Селището се намира на 3 км от центъра на най-близкия град и местност, която не предлага много възможности. Даже и за земеделие не става. В пресата излизаха само негативни публикации за нас”, казва Межер Йерделен от компанията инвеститор Sarot Group.

На фона на влошаващият се икономически климат и обезценяване на турската лира трудно биха се намерили клиенти, които да вложат 50 000 USD дори в мини замък.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини