Отидете към основна версия

3 540 14

Наемите растат в цяла Европа

  • жилища-
  • наем-
  • европа

Основната причина е дефицит в предлагането

Снимка: Shutterstock

Наемите на жилища в големи европейски градове растат. От платформата HousingAnywhere съпоставят наемните нива през четвъртото тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на 2017-а на стаи, гарсониери и студиа. Обект на проучване са били градове като Барселона, Берлин, Брюксел, Мадрид, Милано, Ротердам и Виена.

Повишаването на наемите е съпътствано с дефицит на достъпни от ценова гл.т. имоти, нарастваща конкуренция сред чуждестранните студенти и млади специалисти. Също така превес в предлагането има на имоти, които се причисляват към луксозния сегмент.

В периода октомври-декември 2018 г. се наблюдава тенденция към ръст на наемите най-вече в Мадрид, където увеличението при едностайните жилища е 6.3% на годишна база. Следва Барселона с ръст от 8.7%. В края на класацията е Виена, където почти няма повишение на наемните нива – 0.7%

Най-скъпо отделна стая се отдава под наем в Милано – 594 EUR на месец, а най-евтино във Виена – 452 EUR. За студиата най-високата рента е в Барселона, а най-ниската отново в австрийската столица. Градът с най-високи наеми на жилища с една спалня е Ротердам, а с най-ниски – Виена.

Като цяло годишният ръст на наемните нива за всички разгледани видове жилищни имоти в австрийската столица е минимален – под 1%. Значително по-висок темп на поскъпване се регистрира в Барселона, Мадрид и Ротердам. Най-стабилни остават наемите в Берлин, Брюксел и Милано. Ръст се отчита не само при рентата, но и в цената на квадратен метър жилищна площ. Като пример може да бъде дадено крайбрежието на големи испански градове.

При част от градовете дефицитът ще бъде компенсиран от пускането на имоти ново строителство. В други, обаче недостигът ще продължи да бъде осезаем.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини