Last news in Fakti

31 Януари, 2019 15:37 3 539 14

Наемите растат в цяла Европа

  • жилища-
  • наем-
  • европа

Основната причина е дефицит в предлагането

Наемите растат в цяла Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Наемите на жилища в големи европейски градове растат. От платформата HousingAnywhere съпоставят наемните нива през четвъртото тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на 2017-а на стаи, гарсониери и студиа. Обект на проучване са били градове като Барселона, Берлин, Брюксел, Мадрид, Милано, Ротердам и Виена.

Повишаването на наемите е съпътствано с дефицит на достъпни от ценова гл.т. имоти, нарастваща конкуренция сред чуждестранните студенти и млади специалисти. Също така превес в предлагането има на имоти, които се причисляват към луксозния сегмент.

В периода октомври-декември 2018 г. се наблюдава тенденция към ръст на наемите най-вече в Мадрид, където увеличението при едностайните жилища е 6.3% на годишна база. Следва Барселона с ръст от 8.7%. В края на класацията е Виена, където почти няма повишение на наемните нива – 0.7%

Най-скъпо отделна стая се отдава под наем в Милано – 594 EUR на месец, а най-евтино във Виена – 452 EUR. За студиата най-високата рента е в Барселона, а най-ниската отново в австрийската столица. Градът с най-високи наеми на жилища с една спалня е Ротердам, а с най-ниски – Виена.

Като цяло годишният ръст на наемните нива за всички разгледани видове жилищни имоти в австрийската столица е минимален – под 1%. Значително по-висок темп на поскъпване се регистрира в Барселона, Мадрид и Ротердам. Най-стабилни остават наемите в Берлин, Брюксел и Милано. Ръст се отчита не само при рентата, но и в цената на квадратен метър жилищна площ. Като пример може да бъде дадено крайбрежието на големи испански градове.

При част от градовете дефицитът ще бъде компенсиран от пускането на имоти ново строителство. В други, обаче недостигът ще продължи да бъде осезаем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    18 1 Отговор
    Друго какво расте драги журналя? До сега не растяха ли или баш през Януари взеха да растат? Януари винаги е слаб за брокерите, спастрили са някой лев да ви платят за статии поне. Който му е празна главата ще върже, глупаци много

    Коментиран от #2

  • 2 ссс

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Лъжат, лъжат, провинциалистче .... върви в Европа, не са им високи наемите и не идвай в София :)

    Коментиран от #5

  • 3 libengazi

    1 0 Отговор
    ...най-вече в Мадрид, където увеличението при едностайните жилища е 6.3% на годишна база. Следва Барселона с ръст от 8.7%...

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "ссс":

    Кой е споменал изобщо София или гладната кокошка просо сънува пак. Писнало ми е от хора родени в София неспособни не нищо надявайки се на наема от дедовия си апартамент хах

    Не си пожелавай хората от провинцията да се махнат от София, че гладен ще си останеш :)

    И не е нужно да обясняваш, всички знаем че си по-добър от другите :)

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Роден в София":

    Спокойно, ще ти стане нещо, не се ядосвай толкова :D Да не би да ти липсва родния град? За последен път ти казвам че не съм в София, не разбирам какви са тези комплекси където те тресат. Не е лесно да си гаста, зле ти влияе :)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Където те тресат

    4 3 Отговор
    Само като ви види българския език човек, емоциите КЪДЕТО ТЕ ТРЕСАТ, ох-простаци, какъв измет се довлече в София, то стига да чуе човек по улиците какъв български език се говори, каква помия се довлече в София.

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Където те тресат":

    Комплекси, не емоции. При това се проявяват отново
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Роден в София

    7 8 Отговор
    За нищо на света не бих пуснал провинциалист в апартамента си.Лошото е, че не може да ги избегнеш в града, ще те смачкат, те не могат да карат кола, то не е като да пасеш говеда, да не говорим за шумното им прос-ташко поведение навсякъде.София беше един тих, мист град, уникожиха го.Единственото добро на комунизма беше, че имаше софийско житгелство и тогава селянията трябваше да намери някоя загубена да се ожени за нея.

    Коментиран от #14

  • 13 Зелен бетон

    0 0 Отговор
    Не мога да повярвам, че покрай крайбрежието в Испания се строи.
  • 14 Albert

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Роден в София":

    Тогава и вие шопите не трябва да се възползвате от провивцията, ако не сте столица жив зян сте