Отидете към основна версия

10 875 20

Силно начало за пазара на недвижими имоти

  • жилища-
  • цени-
  • сделки-
  • тенденции-
  • стойкова

Купувачите се насочиха от дву- към тристайни жилища

Снимка: М. Богданова ©

По традиция повечето сделки с недвижими имоти се реализират в края на годината. Логично началото на следващата е по-слабо. Тази тенденция обаче беше прекъсната и първите месеци на 2019-а отчитат висока активност у купувачите. Немалка част от тях са следили пазара през последните две-три години и и в началото на текущата са решили да пристъпят към реализиране на сделка.

„Очакванията ни за задържане на цените на постигнатите вече нива се оправдават. В момента имаме голямо разнообразие и отлично предлагане на всякакви видове имоти при на практика непроменени в последната една година цени. В същото време нарастването на лихвите засега се отлага, а анализите показаха, че дори и да има такова нарастване, то ще е в рамките на 20-50 лв. на месечната вноска. Купувачите се успокоиха, а банките продължават уверено да кредитират и това дава допълнителен стимул на търсенето” коментира Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgaria nProperties.

На база макроикономически показатели може да се прогнозира, че високата активност на пазара ще се задържи до края на годината. Цените почти няма да отчетат промяна и ще са налице отлични възможности за финансиране при един стабилен пазар.

Най-многобройни са сделките с тристайни, а не двустайни апартаменти. „Отдаваме това на активността на семейства, които търсят нов дом за собствено ползване. Те са стимулирани от наличното предлагане, както и от възможностите за покупка с кредит дори и в сгради ново строителство”, допълват анализатори.

В началото на тази годна се купуват и по-големи жилища в сравнение с края на миналата. Тогава средната им големина е била 79 кв.м, а сега вече площта е 89 кв.м. Причината е именно, че повечето купувачи са се насочили към тристайни имоти.

Затворените комплекси продължават да са атрактивни сред купувачите. Причината е, че те предлагат собствени паркове, зеленина, детски площадки и зони за отдих. Обръща се голямо внимание на качествената среда на живот, особено когато се купуват жилища за собствено ползване, но и инвестиционният интерес към такива комплекси е голям, тъй като те обещават по-добри наемни нива и по-голяма устойчивост на инвестицията.

Преобладаващата част от купувачите са склонни да правят компромис и да закупуват жилища на партер или първи етаж, особено когато тези жилища са в сгради или комплекси с контролиран достъп, тъй като тези имоти в повечето случаи са на по-ниски цени.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини