Last news in Fakti

25 Април, 2019 14:25 10 869 20

Силно начало за пазара на недвижими имоти

  • жилища-
  • цени-
  • сделки-
  • тенденции-
  • стойкова

Купувачите се насочиха от дву- към тристайни жилища

Силно начало за пазара на недвижими имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

По традиция повечето сделки с недвижими имоти се реализират в края на годината. Логично началото на следващата е по-слабо. Тази тенденция обаче беше прекъсната и първите месеци на 2019-а отчитат висока активност у купувачите. Немалка част от тях са следили пазара през последните две-три години и и в началото на текущата са решили да пристъпят към реализиране на сделка.

„Очакванията ни за задържане на цените на постигнатите вече нива се оправдават. В момента имаме голямо разнообразие и отлично предлагане на всякакви видове имоти при на практика непроменени в последната една година цени. В същото време нарастването на лихвите засега се отлага, а анализите показаха, че дори и да има такова нарастване, то ще е в рамките на 20-50 лв. на месечната вноска. Купувачите се успокоиха, а банките продължават уверено да кредитират и това дава допълнителен стимул на търсенето” коментира Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgaria nProperties.

На база макроикономически показатели може да се прогнозира, че високата активност на пазара ще се задържи до края на годината. Цените почти няма да отчетат промяна и ще са налице отлични възможности за финансиране при един стабилен пазар.

Най-многобройни са сделките с тристайни, а не двустайни апартаменти. „Отдаваме това на активността на семейства, които търсят нов дом за собствено ползване. Те са стимулирани от наличното предлагане, както и от възможностите за покупка с кредит дори и в сгради ново строителство”, допълват анализатори.

В началото на тази годна се купуват и по-големи жилища в сравнение с края на миналата. Тогава средната им големина е била 79 кв.м, а сега вече площта е 89 кв.м. Причината е именно, че повечето купувачи са се насочили към тристайни имоти.

Затворените комплекси продължават да са атрактивни сред купувачите. Причината е, че те предлагат собствени паркове, зеленина, детски площадки и зони за отдих. Обръща се голямо внимание на качествената среда на живот, особено когато се купуват жилища за собствено ползване, но и инвестиционният интерес към такива комплекси е голям, тъй като те обещават по-добри наемни нива и по-голяма устойчивост на инвестицията.

Преобладаващата част от купувачите са склонни да правят компромис и да закупуват жилища на партер или първи етаж, особено когато тези жилища са в сгради или комплекси с контролиран достъп, тъй като тези имоти в повечето случаи са на по-ниски цени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    16 7 Отговор
    силно е и началото на строежа на собствената сграда на неподготвеното прасе Валерката
  • 2 ха ха

    30 6 Отговор
    Герберасти в акция купи евтин имот ... и пазарът се раздвижи
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пожелатор

    23 4 Отговор
    на артекс им пожелавам да отидат да санират сградите в припят по повод годишнината на инцидента от Чернобил днес.
  • 5 Eee

    35 3 Отговор
    Има 1,2 мил. празни жилища в БГ-то.Искам да видя когато излязат на пазара какво ще се случи с цените?

    Коментиран от #7, #16

  • 6 Трол

    18 8 Отговор
    Спада е огромен, цените паднаха до под нулата, инвеститори раздават флайъри по улиците за безплатни апартаменти, одеве на метрото двама ме гониха за оферти в Изток и Младост ама не им се вързах
  • 7 666

    7 14 Отговор

    До коментар #5 от "Eee":

    Селски мечти...
  • 8 БГ-МАКЕ

    32 7 Отговор
    БАЛОНЪТ СЕ СПУКА , НО ТЕ ПАК СИ ЛЪЖАТ

    Коментиран от #17

  • 9 След изборите

    24 3 Отговор
    Медиите ще започнат да пуссссссскат по малко балона и иссссстината ще започне да излиза наяве
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Калеко Алеко

    7 2 Отговор
    ДОООБРЕ!!!!
  • 12 ХАХАХХАХА

    15 1 Отговор
    Така всичко процъфна,че спрях да търся даже.
  • 13 Реалист

    15 2 Отговор
    Явно комплексите вече не вървят та потенциалните клиенти трябва да се ,,стимулират,,. Истината е, че интересът на софиянци се измества от апартаментите към къщите на север. В последните три седмици е нечуван интересът към такива имоти. Гетата умират безусловно, а цените на север от тангентата вече минават 950 евро/м2 за старите къщи от среден клас.
  • 14 Годжи бери

    9 1 Отговор
    Е па нали вече Цвъки и сие определиха имотния пазар... Но егоистично - само за тях и родата им, да го духа целият народ...
  • 15 Morgoth

    11 0 Отговор
    Купуват се по-големи имоти, защото брокерите са почнали да лъжат безобразно за размерите им, а статистиката се прави не на база нотариален акт, а на база обяви. Относно цените ще видим до кога ще се държат на едно ниво - Западноевропейската икономика вече показв признаци на рецесия, а ние зависим пряко от нея. Дали следващата криза няма да дойде именно към края на тази година?
  • 16 Morgoth

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Eee":

    Общо в страната има под 4 мил. жилища, как си представяш една трета от тях да са празни? А и тези от тях които наистина са празни са основно в пустеещи села, където никой не би ги купил, така че не могат да повлияят на пазара по никакъв начин.
  • 17 давам комисионна

    3 8 Отговор

    До коментар #8 от "БГ-МАКЕ":

    Като се е спукал балона, намери ми жилище под 1000 е м2. Две години обикалям.

    Коментиран от #19

  • 18 Хари

    7 0 Отговор
    Аз не мога да разбера тези хора който си продават жилищата защо ги продават с тези така наречени брокери за да печелят 3 % от стойността на имота един път печелят от купувача 2 път от продавача на 100 хил 6000 бон лапаница и тези цени като 60 хил Евро за панел които е за ремонт от 68г малко може ли да се замислят малко че няма как да струва този апартамент толкова при положение че вече на 50 г което ще рече че живота му е заминал и ако го купиш няма да може да го изплати и ти пада на главата блока че на 60 г вече
  • 19 Умен

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "давам комисионна":

    Ела в Люлин. По 850Е/м2 са. Дай сега 3,5 процента комисионна без ддс.
  • 20 Умен

    3 1 Отговор
    Относно статията. Пишете, че е платена. Това за преориентирането на купувачите от дву към тристайни го чета 2-ра или 3-та година. И на базата на какво тая брокерка ми твърди, че пазара бил активен като само преди няколко седмици имаше статия за спад на цените до 7 процента на места и друга статия за спад на продажбите. Общо взето приказки от брокерска седянка.