Отидете към основна версия

8 086 23

Финландия: Без пушене на балконите в жилищата

  • жилище-
  • цигари-
  • пушене-
  • куопио-
  • забрана-
  • балкон

Съдът може да постанови прекратяване на договора с наемателя и изгонването му от въпросното жилище

Снимка: Shutterstock

Жилищата, които са собственост на акционерни дружества във Финландия, и се отдават под наем, имат право да забраняват пушенето на балконите във въпросните апартаменти. От тази възможност досега са се възползвали 57 жилищни сгради в Хелзинки, 25 в Тампер и 18 в Куопио. Общият им брой в скандинавската държава не надвишава 150 сгради.

Въвеждането на подобна забрана става след като повече от половината акционери в едно подобно дружество дадат съгласието си за това. От Асоциацията за недвижими имоти отбелязват, че повечето молби постъпват есенно време.

Проблемът с пушенето на балконите е много сериозен в редица европейски държави. Така например, още през 2013 г. съдът в германския град Дюселдорф застана на страната на компанията, която отдава под наем жилище на 75-годишен мъж. Причината, за да се стигне до съд е, че съседите на наемателя непрекъснато са се оплаквали от цигарения дим на Фридхелм Адолфс. Въпреки, че наемателят не пуши на обществено място, а в наетата от него квартира, съдът присъди той да бъде изгонен от нея. „Договор с пушач може да бъде разтрогнат, ако цигареният дим се усеща на стълбището, представлява заплаха за здравето и е непоносим за съседите” пише в решението на съда. На базата на въпросното решение пенсионерът, който е живеел 40 години във въпросния имот, трябваше да го напусне.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.

Свързани новини