Отидете към основна версия

4 296 29

Темповете на поскъпване при жилищата се ускоряват

  • жилища-
  • цени-
  • нси-
  • поскъпване

Стара Загора изпревари Варна

Снимка: М. Богданова ©

През последните две тримесечия на 2018 г. цените на жилищата в България отчетоха забавяне темпа на поскъпване. Тенденцията се обърна в периода януари-март, отчитат от Националния статистически институт (НСИ) като отново се наблюдава поскъпване. Изключение от общата тенденция е Варна.

Най-силно поскъпване от 9.6% на годишна база се наблюдава в София. Значителна част от ръста се дължи на повишаване сделките с новопостроени жилища – 18.6%. С 5.3% повече покупко-продажби са се реализирали на вторичния пазар. Между последното тримесечие на миналата и първото на тази година цените на нови жилища са се увеличили с 9.7%, докато при тези старо строителство почти не се наблюдава промяна.

Ръстът на инвестициите, които са предимно чуждестранни в Пловдив, доведе и до поскъпване на апартаментите ново строителство с 12.6%, а при старите – 3.9%. По ръст на поскъпване на трето място е Бургас. За първото тримесечие на текущата година е отчетен ръст от 9.6% на годишна база. Спрямо последните три месеца на 2018 г. обаче има поевтиняване от 1.1%. Изненадата е, че Стара Загора изпреварва Варна по ръст на цените. В първия град увеличението е 4.4%, а в Морската столица – 4.1%. Значително поскъпване, благодарение на ръста ново строителство, се наблюдава и в Русе. В крайдунавския град апартаментите са се търгували с 3.3% по-скъпо през първите три месеца на тази година спрямо същия период на миналата.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.

Свързани новини