1 Юли, 2019 15:30 4 287 29

Темповете на поскъпване при жилищата се ускоряват

  • жилища-
  • цени-
  • нси-
  • поскъпване

Стара Загора изпревари Варна

Темповете на поскъпване при жилищата се ускоряват - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последните две тримесечия на 2018 г. цените на жилищата в България отчетоха забавяне темпа на поскъпване. Тенденцията се обърна в периода януари-март, отчитат от Националния статистически институт (НСИ) като отново се наблюдава поскъпване. Изключение от общата тенденция е Варна.

Най-силно поскъпване от 9.6% на годишна база се наблюдава в София. Значителна част от ръста се дължи на повишаване сделките с новопостроени жилища – 18.6%. С 5.3% повече покупко-продажби са се реализирали на вторичния пазар. Между последното тримесечие на миналата и първото на тази година цените на нови жилища са се увеличили с 9.7%, докато при тези старо строителство почти не се наблюдава промяна.

Ръстът на инвестициите, които са предимно чуждестранни в Пловдив, доведе и до поскъпване на апартаментите ново строителство с 12.6%, а при старите – 3.9%. По ръст на поскъпване на трето място е Бургас. За първото тримесечие на текущата година е отчетен ръст от 9.6% на годишна база. Спрямо последните три месеца на 2018 г. обаче има поевтиняване от 1.1%. Изненадата е, че Стара Загора изпреварва Варна по ръст на цените. В първия град увеличението е 4.4%, а в Морската столица – 4.1%. Значително поскъпване, благодарение на ръста ново строителство, се наблюдава и в Русе. В крайдунавския град апартаментите са се търгували с 3.3% по-скъпо през първите три месеца на тази година спрямо същия период на миналата.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 останаха ли шарани

    33 6 Отговор
    Много ви се ще, да има ръст в цените на калпавото ви строителство. На външна стена слагат тухлата на височина ( дебелина от 12,5 см). А външната стена трябва да е 25 см минимум дебела.

    Коментиран от #14

  • 2 Ан Джиев

    23 1 Отговор
    А бе, а къде е Враца?
  • 3 782

    30 2 Отговор
    А я ми кажете с колко поскъпнаха жилищата във Видин?
  • 4 Bubu

    34 3 Отговор
    В София в агенцията имахме по 10 сделки на месец, сега правим по една...
  • 5 Пловдив

    27 2 Отговор
    В града е пълно с нови,но празни жилища.
  • 6 БАЙ ОЙ

    21 3 Отговор
    Така е, строителите искат по 1500 евро, ама кой ими ги дава?
  • 7 Citizen

    21 3 Отговор
    Четейки заглавието на статията ме кара да си спомня библейската фраза - " Блажени са вярващите ! " :D
  • 8 Трябва

    16 2 Отговор
    Да има новини за имоти. А дали и доколко е истината в тях...ща видим наесен...
  • 9 Бай Благой

    18 3 Отговор
    Още 2015-2016г като си търсих жилище имаше нови блокове без нито една светеща тераса или прозорец. Представете си колко пустеещи жилища има....хиляди са сигурно.
    Като се има в предвид и колко новопостроени има...като сложим и панелки и ЕПК-та в които също има празни жилища и картинката става - към 30-40% незаети жилища.
  • 10 Ххх

    18 3 Отговор
    Е, страхотно. То е ясно какво следва. Мен какво ме интересува, че апартамент в Сф бил 150000евро. Страхотно е, но пазарът определя цените и този пазар ДЪЛГОСРОЧНО се води по пазарни принципи. Краткосрочното излизане от пазарните принципи е краткосрочно изкривяване на пазара, но дългосрочно няма как пазарът да съществува без да се подчинява на пазарните принципи. Извод: На когото спешно му трябва жилище - има проблем. На когото не му трябва спешно жилище - няма проблем. А на когото изобщо не му трябва жилище - няма съвсем никакъв проблем. Ама, да купим за децата... Ама, да, ама тия деца дали ще живеят в Сф? Ама, за инвестиция. Ми, супер, но това е много дългосрочно решение и резултатите ще се видят след 30 години.... А за 30 години пазарът ще се регулира от пазарните принципи. Като цяло - патова ситуация. :)
  • 11 jambazina

    10 3 Отговор
    Не е верно, поевтиняват в София, 600 лв квадрата е в елитните квартали, без асансьор може и по-евтино да е.

    Коментиран от #15, #16

  • 12 Мария

    7 4 Отговор
    Щените в България са изкуствено надути. То няма хора в страната да живеят а те надуват ли надуват. Някой ще изгори страшно някой ден. Както е сега в Италия, Гърция и Испания.
  • 13 Фернандо Алонсо

    6 7 Отговор
    Имам няколко въпроса, към всички коментиращи над мен: 1. Според вас, колко трябва да е цената на кв/м в Сф, а също така и във Варна, Пловдив, Бургас? 2. Знаете ли, че София, Варна и Пловдив са градове, в които населението се увеличава, въпреки демографския срив за България като цяло? Бургас запазва жителите си, но явно поради туристическата насоченост на областта има доста сделки свързани с цел отдих и временно пребиваване, и това "дърпа" цените нагоре. 3.Знаете ли, че за съжаление, но тенденцията и в световен мащаб е към увеличаване и струпване на хора в големите градове и обезлюдяване на малките населени места? Това се наблюдава особено в развитите страни. 4. Последен въпрос, ако се поставите на мястото на един инвеститор или "строител" и сте сключили сделка, да речем за някакъв парцел, на що годе прилично място и себестойността на кв/м при 100% завършеност, с включение абсолютно всички разходи е да речем в порядъка на 300-350 евро за Сф и сградата ви е 2000 кв/м, което означава инвестиция от около 700 000 евро, на каква цена бихте продавали готовата си продукция? Моля обаче да имате предвид, че 400 или 450 квадрата са за собственика на парцела, не забравяйте, че в тези квадрати, ще има паркоместа, където се продава горе -долу на себестойност, отбележете, че има северни апартаменти, партерни такива, с лоши изложения и че все пак не се знае, кога и изобщо дали ще може да осигурите отново подобен парцел.

    Коментиран от #18

  • 14 М26

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "останаха ли шарани":

    Тухлите във външнити стени са само за пълнеж и акумулиране на топлина. Външната изолация е основна за топлозагубите.
  • 15 Дай3

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "jambazina":

    Дай 3 апартамента. Купувам ги веднага. :))
  • 16 Дай3

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "jambazina":

    Дай 3 апартамента. Купувам ги веднага. :))
  • 17 пак аз

    2 1 Отговор
    някой е правил снимки в Полигона
  • 18 Няма смисъл

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Фернандо Алонсо":

    Един от много малкото разумни коментари тук. Чак се чудя как е възможно.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Alfa Romeo 159TI

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Няма смисъл":

    Сложих му плюс за коментара, а и за ник-а му!:)
  • 20 Tomorrow

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Няма смисъл":

    И кое му е смисленото на коментара. София миналата година според справка в НСИ нараства едва с няколко стотин човека за 2019 дори и в София се очаква спад на населението. Провинцията, която захранва София и останалите големи градове с хора е обезкървена, тоест притока от провинцията към София ще става все по малък. Все още към България потокът от заселващи се чужденци е пренебрежимо малък и няма изглед скоро да се увеличи. За себестойност всички знаем колко е дори наскоро от "Артекс" официално заявиха че тяхната себестойнопст е 500е и нямат проблем ако се наложи да продават на 600е пак са на печалба. В момемнта не спекулира, това са фактите, спекулации са, че цени в София от над 1000е са нормални и не са балон.

    Коментиран от #21

  • 21 Фернандо Алонсо

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Tomorrow":

    Благодаря за добрите отзиви, идеята ми беше да се опитам да обясня пазарните принципи на хората, които си мислят, че трябва да се продава на 600 евро. Относно коментара на "tomorrow": 1. Данните на НСИ може би са точни,но само що се отнася за хората сменили официално личните си документи и местожителство, все пак Сф като столица привлича страшно много студенти, работници, които уж "временно" работят, отделно чужденци, все пак е столица, отделно хора които просто инвестират в недвижими имоти, отделно родители които купуват за децата си(студенти или млади работници). Мога да се съглася, че Бургас или Стара Загора са с пренебрежително малко нарастване на населението, но не и София. Факт е, че провинцията намалява и то главоломно, но не и София, както и двата големи града Варна и Пловдив. Артекс - това е смешно. Артекс имат себестойност от 500 евро, което е с около 150 евро на квадрат по-скъпо от обикновените нови блокове и казват, че дори и при 600 евро са на печалба, което сигурно е така, НО това го изтъкват, заради закона, който казва, че трябва да продават с печалба, (независимо 1 или 1000 евро) и те са го спазили, друг е въпросът дали е морално(говоря за иди..та Цв. Цв. ) и дали го правят с "нормални" клиенти. Продължавам да не разбирам хората, които гояорят за "балон". Щом има балон, не купувайте, просто е. Все едно работодателите да излязат и да кажат има балон на заплатите в ИТ сектора, как така 3000 или 4000 лева заплата,
  • 22 Фернандо Алонсо

    2 1 Отговор
    .....след като един ИТ служител може да изкара с 2100 лева на месец(700 ипотека, 300 автомобил, 700 храна, 200 сметки, 100 дрехи, 100 други). Последен аргумент абсолютен факт е, че София е с най-ниските цени на жилищата от всички столици в ЕС. Друг факт е, обаче, и че е с доста лошо управление и много мръсен въздух...
  • 23 Tomorrow

    4 2 Отговор
    Относно ИТ сектора вече 10г. работя в него и съпоставката с него е абсурдна. Високите заплати в него се дължат не на вътрешни фактори, а на световен дефицит на такъв вид хора. Тоест принципа на търсенето и предлагането при него работи в пълна сила. Друг е случая с имотите в Бг. Ниски лихви което е временно състояние, притокът към София е много по малък от преди 10г. Примерно. В същото време много млади хора се релокират дори с целите си семейства в Западния свят дори и от високо платени ИТ сектор хора с целите си семейства се изнасят. Не на последно място има изнесена и статистика, че 30% от жилищата стоят празни, това всеки може да го види с очите си. Всеки има приятели в стеойтелния бранж и на всеки му е ясна себестойност та в София 300-350е и какви са маржовете. Миналата година самият аз проучва варианта за строителство на къща в Банкя и бях залят от оферти акт16 за 220-250е без земята в случая. За справка строителството на къща на квадрат излиза по скъпо от блок с 20 ап. примерно. Примера че в Бг е най евтино спрямо западна Европа. Не мога също да се съглася че е точно така. Там квадратурата е чиста и състоянието на апартаментите е минимум завършена баня обзаведена кухня и ламинат навсякъде.

    Коментиран от #24

  • 24 Фернандо Алонсо

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Tomorrow":

    Здравей, отново :)! Първо искам да отбележа, че е приятно да водиш диалог с хора, които имат някаква представа от нещата. Обаче ще си позволя отново да не се съглася с теб, защото всичко което казваш не е подкрепено с факти. 1. Цената на кв /м в София е най-ниската от всички СТОЛИЦИ - факт, който може да провериш от поне три различни източника. 2. Примерът с ИТ сектора го взех случайно, но като се замисля е абсолютно точен, защото, както сам каза, потокът на хора към София може и да е намалял, но цената не пада, също както и в ИТ сектора. Отделно лихвите били ниски...вече се говори за отрицателна лихва по депозитите, дали ще скочат лихвите?!? Ти казваш, че има световен глад за ИТ специалисти, ами и лихвите в цял свят са ниски, това не е вътрешен фактор. Ти трябва да си запознат по-добре от мен, че се разработва ИИ, който сам да "пише" и който може да замести доста ИТ специалисти... Със същия успех мога да предположа, че лихвите ще са ниски по-дълго време, отколкото специалистите в ИТ сектора ще бъдат търсени. Подчертавам, че това е пример и не го твърдя. 3. Цената от 200-250 евро до акт 16 с проектите, разрешителните и присъединяването към ел. и ВиК мрежата ли е ? Важно уточненение е, че една фирма има и разходи за администрация, спомагателна дейност, все пак трябва персонал зает с юридически, счетоводни и маркетингови дейности, наеми на офиси, някаква логистика, проучване на пазара.
  • 25 Фернандо Алонсо

    3 0 Отговор
    Относно степента на завършеност: апартамент 100 кв. м. светла площ - закръглям макс 1500 евро с поставянето и первазите. Баня обзаведена 1500 евро макс 2000, но едва ли се отпускат в разточителство. Честно казано никога не съм виждал оборудвана кухня с уреди и т. н. Но приемаме още 2000 евро, общо 5000 евро, разделено на квадратите, само 100, прави 50 евро на кв/м, тук ще прибавя и едни 15 квадрата общо части. Обобщавам : цена в Сф в добър престижен квартал, 1300 евро на квадрат за 115 квадрата = 149 500 евро, тук добавям и 5000 евро ламинат, баня, кухня, общо : 155 000 евро. Братислава: ср. цена в центъра : 2900 евро, извън центъра 2100 евро х 100= 290 000, Талин, Естония : център 2550, квартали : 1750 евро,Рига 1800 евро център, 1100 евро квартали, в Будапеща цената в центъра е около 2700 евро, Прага гони 5000 евро в центъра и около 3300 в кварталите...

    Коментиран от #27

  • 26 Фернандо Алонсо

    6 0 Отговор
    Проблемът в България не са цените на имотите, сами по себе си, а какво е съотношението цена - качество и то не дори в самите апартаменти(длъжен съм да кажа, че някой нови блокове са с ужасно качество на изработка, най-евтините материали, гадни дограми, стъклопакети и лоши разпределения), а в инфраструктурата на София и другите градове, ужасни пътища, лош въздух, скупчени блокове - задръствания, липса на подържани паркове, кражби, лоши паркоместа. Неяснота в ПУП. В България спокойно можеш да си купиш южен апартамент с гледка, за да речем 1.5 пъти повече пари, защото тогава си е заслужавало и след 2 години да гледаш някоя тераса от 6 метра. Какво се случва с инвестицията, която си направил?!? Което отново опира до политическа воля и повече заинтересованост от населението, защото всичките тези над 400 000 чпвека публична администрация трябва да са ни в полза, а не в тежест, както е сега. 5500 кмета на 6.5 млн човека - безумие!
  • 27 Инвестиция

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Фернандо Алонсо":

    Имот в София на цена от 110000 евро може да се отдаде под наем за не повече от 300 евро на месец. 300 евро Х 12 месеца = 3600евра.
    110000 / 3600= 30.5 години
    Ако е постоянно пълен с наематели. Сметката е без домоуправителски вноски и други текущи сметки. Също да не се забравя, че наемателите не винаги са коректни плащачи. Също който може да плаща повече от 300 евро наем в София той няма да наеме ще си купи. Има други европейски столици където по тази формула ще си върнете инвестицията за 15-18 години
  • 28 Тролл2

    0 0 Отговор
    Коментарите трябва да са кратки, за да ги четат повече хора!

    Коментиран от #29

  • 29 Мишо

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Тролл2":

    Не чети като не можеш