Отидете към основна версия

4 908 9

Двойно скочиха наемите на жилища в Берлин

  • германия-
  • берлин-
  • наем-
  • жилища

Германската и баварската столици с най-силно поскъпване на имотите в периода 2009-2019 г.

Снимка: Shutterstock

В изследването са проследени наемните нива на 234 000 жилища и къщи. Специалистите са сортирали предложенията, които са се отличавали с високо търсене и са били осреднени наемните нива за първото полугодие на 2009 г. и същото на текущата 2019 г.

Най-силно повишение от 104% е било регистрирано в Берлин и това определено не е тавана на поскъпване за германската столица, според анализатори на компанията Immowelt Group. Нарастващият приток на мигранти, проектите за реновиране на вече съществуващия жилищен фонд и първоначалната ниска цена на жилищата, доведоха до бърз ръст на наемните нива до 11.6 EUR/кв.м. Второто място по темп на нарастване на цените се заема от Мюнхен. Там за десетилетие наемните нива на квадратен метър жилищна площ са се увеличили с 62%.

Големите градове покрай р. Шпрее изпревариха столицата – квадратният метър в Мюнхен достигна 18.6% EUR на месец, а във Франкфурт – 14.2 EUR. В Щутгарт и Хамбург наемите са съответно 13 EUR/кв.м и 11.8 EUR/кв.м. Важно е да се отбележи, че и покупателната възможност на жителите на тези градове е по-висока от тази на берлинчани.

Най-привлекателни за купувачите остават цените в Лайпциг, Дортмунт и Есен. За 10 години там наемните нива са се увеличили с около 30%, като средният месечен наем е 7%.

39%

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини