Отидете към основна версия

3 031 10

Строят най-модерното рибарско пристанище у нас

  • карантината-
  • аспарухово

Инвестицията е над 13 млн. лв.

Най-модерното рибарско пристанище на северното българско Черноморие ще бъде изградено в местността „Карантината” край варненския квартал „Аспарухово”. Освен съоръжения за рибарите, то ще разполага с рибен ресторант, панорамна площадка на покрива на нова 3-етажна сграда, зони за разходка и отдих.

Инвестицията е на стойност 13 700 000 лв. Пристанището има обходен път по кейовете с ширина 6 метра от всички страни, позволяващ достъп и временно спиране на транспорт, и 1 метър за инфраструктура - колонки за ток, вода, изпомпване на вода и отпадни води, пожарни хидранти, осветителни стълбове и други.

По западния мол на съоръжението ще бъде осигурена пешеходна алея с дължина около 100 метра, широчина 5 метра и кота 2 метра над морската вода като своеобразно разширение на плажа, която се отделя от територията на пристанището с висок ограден парапет, уточнява Varna24. Предвидени са две панорамни площадки.

Основната цел на проекта е след модернизацията на съществуващото рибарско пристанище да бъде осигурено ефективно, регламентирано, сигурно и хигиенично разтоварване, съхранение, продажба и спедиция на уловената риба и водни организми.

Реализацията на проекта, който ще отвори 17 нови работни места, е да утвърди морския облик на Варна и осигури устойчиво развитие на риболовната дейност, като запази занаята рибарство като поминък на рибарите в региона.

Засега места за яхти в пристанището не са предвидени. Капацитетът му ще бъде за 113 малки лодки, 8 плавателни съда с размери от 18 до 24 метра и 5 места за лодки над 24 метра. Според предвижданията в зоната на пристанището ще бъде изградена масивна сграда. На първият етаж ще бъде извършвана временната обработка на рибата. Ще бъдат поставени хладилни камери, а самата продажба ще се осъществява извън сградата на прилежащата улица.

На втория етаж на сградата ще се помещават офиси, включително и за митнически контрол, клуб на рибаря, зала за провеждането на конференции и договаряне на продукцията.

Най-атрактивен ще бъде третият етаж, където ще бъде изграден достъпен рибен ресторант за посетителите, а на покрива на сградата ще бъде изградена уникална амфитеатрална площадка, от която ще може да се съзерцава морето. 18-метрова вита стълба ще свързва последните етажи с покрива на сградата, освен това ще бъдат изградени и два асансьора.

17 750 метра е строителството в морето. Вече се изграждат хидротехническите съоръжения. От Центъра за подводна археология в Созопол са обследвали акваторията за артефакти и такива не са били намерени.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини