Last news in Fakti

21 Август, 2019 16:47 3 026 10

Строят най-модерното рибарско пристанище у нас

  • карантината-
  • аспарухово

Инвестицията е над 13 млн. лв.

Най-модерното рибарско пристанище на северното българско Черноморие ще бъде изградено в местността „Карантината” край варненския квартал „Аспарухово”. Освен съоръжения за рибарите, то ще разполага с рибен ресторант, панорамна площадка на покрива на нова 3-етажна сграда, зони за разходка и отдих.

Инвестицията е на стойност 13 700 000 лв. Пристанището има обходен път по кейовете с ширина 6 метра от всички страни, позволяващ достъп и временно спиране на транспорт, и 1 метър за инфраструктура - колонки за ток, вода, изпомпване на вода и отпадни води, пожарни хидранти, осветителни стълбове и други.

По западния мол на съоръжението ще бъде осигурена пешеходна алея с дължина около 100 метра, широчина 5 метра и кота 2 метра над морската вода като своеобразно разширение на плажа, която се отделя от територията на пристанището с висок ограден парапет, уточнява Varna24. Предвидени са две панорамни площадки.

Основната цел на проекта е след модернизацията на съществуващото рибарско пристанище да бъде осигурено ефективно, регламентирано, сигурно и хигиенично разтоварване, съхранение, продажба и спедиция на уловената риба и водни организми.

Реализацията на проекта, който ще отвори 17 нови работни места, е да утвърди морския облик на Варна и осигури устойчиво развитие на риболовната дейност, като запази занаята рибарство като поминък на рибарите в региона.

Засега места за яхти в пристанището не са предвидени. Капацитетът му ще бъде за 113 малки лодки, 8 плавателни съда с размери от 18 до 24 метра и 5 места за лодки над 24 метра. Според предвижданията в зоната на пристанището ще бъде изградена масивна сграда. На първият етаж ще бъде извършвана временната обработка на рибата. Ще бъдат поставени хладилни камери, а самата продажба ще се осъществява извън сградата на прилежащата улица.

На втория етаж на сградата ще се помещават офиси, включително и за митнически контрол, клуб на рибаря, зала за провеждането на конференции и договаряне на продукцията.

Най-атрактивен ще бъде третият етаж, където ще бъде изграден достъпен рибен ресторант за посетителите, а на покрива на сградата ще бъде изградена уникална амфитеатрална площадка, от която ще може да се съзерцава морето. 18-метрова вита стълба ще свързва последните етажи с покрива на сградата, освен това ще бъдат изградени и два асансьора.

17 750 метра е строителството в морето. Вече се изграждат хидротехническите съоръжения. От Центъра за подводна археология в Созопол са обследвали акваторията за артефакти и такива не са били намерени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Koko55

    16 4 Отговор
    То остана ли риба в морето? Другата врътка е сега да го строят като рибарско селище, за да си облекчат процедурите, а след някоя друга годинка му сменят статута и хоп, станало нещо друго!
  • 2 ОШЕ НЕ СТЕ

    8 5 Отговор
    РЕШИЛИ ПРОБЛЕМА С ЛАЙНАТА КОИТО СЕ ИЗЛИВАТ В МОРЕТО !

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Bingo

    4 3 Отговор
    От сега мога да им кажа да си спестят първия етаж, щото рибата се изкупува моментално от търговци и не се задържа в пристанището, съответно няма нужда от обработка и съхранение така ще спестите 1 милион за ненужни съоръжения.
  • 5 Гаргамел

    9 4 Отговор
    Всъщност това пристанище ще се превърне в една прекрасна добавка към "блокчето" на дънката и гуцанов което е на близо, та да могат руските мекерета дето имат апартаменти там да си спират лодките

    Коментиран от #10

  • 6 Боко рибаря

    14 1 Отговор
    Ще сложат две пробити лодки за парлама а останалите места, ще запълнят с яхти и моторници на мутри, мутрички и пр. Ще ударят една ограда три, четири пазванта в черни тениски гледащи лошо и простосмъртен там няма да може да прехвръкне !
  • 7 Кой68

    3 1 Отговор
    Рибата откъде???
  • 8 Гражданин на Р. България

    6 1 Отговор
    Поредната схема за да се източи още някой друг милион. На никой разумен гражданин не му е неясно защо точно там на няколко метра от строящия се пореден гига комплекс ще се изгражда това. Не се накрадохте, не се наядохте! Доказателство, че Варна си остана града на схемите за усвояване, но не и на имащ се за морска столица!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 vasik atanasova

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гаргамел":

    аз също така мисля ти си го написал