Отидете към основна версия

6 530 107

Иванов: Имоти се оферират на близки до пазарните цени

  • жилища-
  • цени-
  • криза-
  • явлена-
  • иванов
Страхил Иванов – управител на агенция „Явлена”

При добра офертна цена жилище може да се продаде и до 3 месеца след пускането му на пазара за продажба, казва Страхил Иванов, управител на агенция „Явлена” в интервю за fakti.bg.

- Господин Иванов, каква е картината на пазара на жилищни имоти през първото полугодие на 2012 г. спрямо същия период на 2011 г.?

- Пазарът през първата половина на 2012 г. определено е много по-динамичен от миналата година по същото време. Търсене има, а предлаганите имоти все по-често се оферират на близки до пазарните цени. Страните в имотните сделки са по-спокойни от гледна точка на опасения относно макроикономическата обстановка, но и все така взискателни в избора си.

- Средно цената на жилищата за първите шест месеца на годината в София е спаднала с 6%. Очакванията на анализаторите бяха, че миналата и тази година пазарът ще е в плато. Защо това не се случва?

- Доста е относително, тъй като това е спад в офертните цени, което, от наша гледна точка, индикира доближаване на очакванията и желанията на продавачите до пазарната цена, която купувачите са готови да платят. Самите клиенти започват да разбират, че когато обявят за продажба имота си на прекалено висока цена, „за да пробват пазара“, след 10-15 дни реклама в публичното пространство офертата им започва да се амортизира и интересът към нея спада. Така, дори когато те вече са съгласни да намалят офертната си цена, сериозен ръст в обаждания и огледи за този имот трудно може да бъде постигнат.

- Наблюдава ли се ръст в броя на реализираните сделки за разглеждания период?

- Да, определено се наблюдава ръст в сделките. При нас в София числото е доста сериозно и надминава 30% за първото полугодие спрямо първата половина на 2011 г. От някои колеги в бранша чуваме подобен отзвук.

- В кои ценови диапазон и към какъв тип жилища се насочват клиентите?

- Миналата година пазарът започна бавно да застъпва сегмента на средноценовите сделки, но нискоценовите – до 35 000 EUR, бяха все още сериозно количество. Тази година все повече сделки се реализират в средния сегмент – 55 000-75 000 EUR, а нискоценовите се случват все по-често и над 35 000 EUR.

- Периодът от пускането на едно жилище за продажба и сключването на сделка съкратил ли се или не?

- Зависи до голяма степен от това доколко цената, на която се пуска за продажба е реалистична, както и от района, в който се намира жилището. Можем да дадем за пример квартал Младост, където в момента може би сделките се реализират най-бързо от кварталите в столицата и където търсенето за жилища под наем надвишава предлагането. Като цяло, срокът за реализация на едно жилище е до 3 месеца, при добре определена офертна цена.

- Какъв тип имоти се купуват с кредит?

- Все още жилищата са основният тип имоти, които се купуват с кредит, но през 2012 г. спрямо предните няколко години има все повече имоти за бизнес, които също са взети с ипотека.

- Какво е състоянието на пазара на луксозни имоти?

- Това е „вечен“ пазар, който и в най-голямата криза има своите клиенти. Сега е времето за клиентите с възможности да купуват уникални по своето предлагане недвижимости на най-добрите цени. Имоти с площ над 150 кв.м. допреди 5 години бяха рядкост като оферта, а сега се купуват бързо от хората, които имат пари и тяхната визия за бъдещето им подсказва, че кризата ще свърши и такива имоти вече няма да се предлагат на пазара.

- И все пак към днешна дата кое е по-изгодно – наем или заем?

- Наем – за хора с по-малки възможности, заем – за хора с добър бизнес, добри парични потоци, които не се притесняват, че няма да могат да изплащат заема в следващите 3 години, а всички се надяваме кризата да приключи много, много по-рано.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини