Last news in Fakti

12 Юли, 2012 00:03 6 527 107

Иванов: Имоти се оферират на близки до пазарните цени

  • жилища-
  • цени-
  • криза-
  • явлена-
  • иванов
Иванов: Имоти се оферират на близки до пазарните цени - 1
Страхил Иванов – управител на агенция „Явлена”

При добра офертна цена жилище може да се продаде и до 3 месеца след пускането му на пазара за продажба, казва Страхил Иванов, управител на агенция „Явлена” в интервю за fakti.bg.

- Господин Иванов, каква е картината на пазара на жилищни имоти през първото полугодие на 2012 г. спрямо същия период на 2011 г.?

- Пазарът през първата половина на 2012 г. определено е много по-динамичен от миналата година по същото време. Търсене има, а предлаганите имоти все по-често се оферират на близки до пазарните цени. Страните в имотните сделки са по-спокойни от гледна точка на опасения относно макроикономическата обстановка, но и все така взискателни в избора си.

- Средно цената на жилищата за първите шест месеца на годината в София е спаднала с 6%. Очакванията на анализаторите бяха, че миналата и тази година пазарът ще е в плато. Защо това не се случва?

- Доста е относително, тъй като това е спад в офертните цени, което, от наша гледна точка, индикира доближаване на очакванията и желанията на продавачите до пазарната цена, която купувачите са готови да платят. Самите клиенти започват да разбират, че когато обявят за продажба имота си на прекалено висока цена, „за да пробват пазара“, след 10-15 дни реклама в публичното пространство офертата им започва да се амортизира и интересът към нея спада. Така, дори когато те вече са съгласни да намалят офертната си цена, сериозен ръст в обаждания и огледи за този имот трудно може да бъде постигнат.

- Наблюдава ли се ръст в броя на реализираните сделки за разглеждания период?

- Да, определено се наблюдава ръст в сделките. При нас в София числото е доста сериозно и надминава 30% за първото полугодие спрямо първата половина на 2011 г. От някои колеги в бранша чуваме подобен отзвук.

- В кои ценови диапазон и към какъв тип жилища се насочват клиентите?

- Миналата година пазарът започна бавно да застъпва сегмента на средноценовите сделки, но нискоценовите – до 35 000 EUR, бяха все още сериозно количество. Тази година все повече сделки се реализират в средния сегмент – 55 000-75 000 EUR, а нискоценовите се случват все по-често и над 35 000 EUR.

- Периодът от пускането на едно жилище за продажба и сключването на сделка съкратил ли се или не?

- Зависи до голяма степен от това доколко цената, на която се пуска за продажба е реалистична, както и от района, в който се намира жилището. Можем да дадем за пример квартал Младост, където в момента може би сделките се реализират най-бързо от кварталите в столицата и където търсенето за жилища под наем надвишава предлагането. Като цяло, срокът за реализация на едно жилище е до 3 месеца, при добре определена офертна цена.

- Какъв тип имоти се купуват с кредит?

- Все още жилищата са основният тип имоти, които се купуват с кредит, но през 2012 г. спрямо предните няколко години има все повече имоти за бизнес, които също са взети с ипотека.

- Какво е състоянието на пазара на луксозни имоти?

- Това е „вечен“ пазар, който и в най-голямата криза има своите клиенти. Сега е времето за клиентите с възможности да купуват уникални по своето предлагане недвижимости на най-добрите цени. Имоти с площ над 150 кв.м. допреди 5 години бяха рядкост като оферта, а сега се купуват бързо от хората, които имат пари и тяхната визия за бъдещето им подсказва, че кризата ще свърши и такива имоти вече няма да се предлагат на пазара.

- И все пак към днешна дата кое е по-изгодно – наем или заем?

- Наем – за хора с по-малки възможности, заем – за хора с добър бизнес, добри парични потоци, които не се притесняват, че няма да могат да изплащат заема в следващите 3 години, а всички се надяваме кризата да приключи много, много по-рано.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 veritas

    5 5 Отговор
    кой е тоя нормален човек който сте закопае парите си в кенефа българия лишавайки от бъдеще себе си и семейството си ? нали виждам всеки ден с очите си как пристигат в мюнхен пълни автобуси с българи-мъже жени,деца-бягащи от ужасите в българия...не виждам обаче някои да се връща обратно.всички разпродават каквото имат в българия и заминават

    Коментиран от #3, #11

  • 2 Bossman

    4 0 Отговор
    Човек,който има поглед в нещата ще инвестира в апартамент на хубаво място.Освен това ако не бърза много може да свали от продажната цена и така да сключи много изгодна сделка.Сега е времето за покупка,защото много от продавачите са притиснати до стената и ако искат да продават трябва да свалят от цената.
  • 3 Снежана Янкова

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "veritas":

    "кенефа българия"????Не мога да проумея как е възможно човек, явно роден в България , да нарича собствената си страна по този начин,независимо от ситуацията в момента. Що се отнася за "нормалност" - нормалните хора с нормални мнения поне се представят с истинското си име. Но това е въпрос не на нормалност, а на елементарно възпитание и морал.
    И ,господин или госпожа "veritas" ,името на всяка една държава винаги се пише с главна буква - това го знае всеки един нормален първокласник в Б ! ългария

    Коментиран от #7, #16, #72

  • 4 1111

    4 2 Отговор
    Нека фабриката за лъжи,лакардии,стъкмистики,натакмистики,алабалистики заработи-сега!

    Коментиран от #8

  • 5 Не можеш да го проумееш

    2 2 Отговор
    този тип мислене е Принципно характерен за негативистите !

    когато обаче нямаш и финансови възможности-ефектът се умножава по 2!
    няма какво да очакваш от човек - вярващ в безплатната софра,

    вярващ че и на неговата улица ще изгрее слънце без да си мръдне пръста !;)
    не се опитвай да търсиш логика-няма такава!
    -------------
    хора като този потриваха алчно ръце когато им обещаваха чудеса , имоти без пари и пр !
    --------------
    Хората в БГ не разбират смисъла на пазарната икономика-
    те не си задават основния въпрос:
    --------
    Кой трябва да изгуби-за да спечеля аз ???
    (в случая трябваше да изгубят Банките..а те не обичат да губят ;))

    на пазарите винаги има губещи , защото всички вярват в чудеса ;)
  • 6 пост № 5 е реплика на пост № 3

    0 0 Отговор
    до Снежана Янкова;)
  • 7 аноним

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Снежана Янкова":

    психолозите имат дефиниция за подобни субекти като "veritas "
    нарича се Фрустрация - т.е. поведение на разочарованите , поведение след излъгани надежди
    --------
    всеки сам си управлява житието -

    изпуснат ли се юздите на личната каруца-
    конят винаги отива "у ряката"
  • 8 аноним

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "1111":

    RE: Нека фабриката за лъжи,лакардии,стъкмистики,натакмистики,
    алабалистики заработи-сега!

    ---------------------
    Фабриката за лъжи,лакардии,стъкмистики, алабалистики

    Работи- от лятото на 2008 год !

    просто сега дойде времето да се обърне лодката в обратна посока

    както се радваше на русата мома - така ще се "радваш" и на дебелия и гърбав .....
    --------

    винаги има Шампанско и сълзи - от време на време само се сменят плачещите..........и пиещите шампанско

    наздраве за новите плачещи .......и Господ да им е на помощ
  • 9 1111

    3 2 Отговор
    Стотици компании и десетки банки, напълнили се с непродаваеми имоти се надлъгват и са изпаднали в дива омраза и неистова,налудна ненавист към всеки,който не мисли като тях.То не бяха френски баби,то не бяха руски олигарси,които купували панелките на кило за своите работници,то не бяха извънредни полети на руснаци,които създавали напрежение в фирмите за имоти,то не бяха извънредни автобусни линии пак с руснаци,последно пазарът се отпуши,но не от Руснаци и Французи-а от Чукчи,които видите ли изживявали икономически подем и сключвали по 1000 сделки на месец.Ако написаното ви се стори глупаво,не се сърдете на мен-отворете си фабриката за алабализми и прочетете какво сте писали вие...Ако се чудите защо пазарът на имоти се е пробил-отворете си офертите,разгледайте ги и ще се фрустрирате всички вкупом, независимо от коя страна на пазара сте.
  • 10 Николай Нарижни

    2 0 Отговор
    Здравейте, някой може ли да ми посочи официален и достоверен източник със статистики за броя на продажбите в България или поне за София / София област? Благодаря.
  • 11 емигрант

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "veritas":

    Хехе, малко си е поувлякъл. Вярно че бягат хората ама никой не си продава имота ей така щото ситуацията в Бг. го е изнервила.
  • 12 гостенин

    1 4 Отговор
    Знайте, че когато нещата в една фирма тръгнат много на зле, чак тогава започват да правят платени ПР статии със собствениците или управителите на тези фирми (ако могат да си платят за да им обърнат внимание разбира се). В ЕДИН И СЪЩИ ДЕН се пускат платени ПР статии в публичното пространство с УПРАВИТЕЛИТЕ НА "ЯВЛЕНА" и "АДРЕС"!!! Щом и най-големите чак толкова са го закъсали, нещата не отиват хич на добре! В такива статии 90% от съдържанието ако казват че е "БЯЛО" то значи в действителност е точно обратното "ЧЕРНО"!!!
  • 13 Имотен регистър

    1 0 Отговор
    http://www.registryagency.bg/?page_id=26

    Коментиран от #31

  • 14 куку

    2 2 Отговор
    Поредният управител на фалираща фирма, с костюм и вратовръзка...все едно на сделка отива? Явлена,мавлена всичко отива на разтурия...И най смешното е, сами са си виновни.
  • 15 йхг

    2 1 Отговор
    Няма как да не повярваме на човека със костюма... хаха, платените статийки не могат да избегнат фалита и глада. инж.Смешко по-добре да се фокусира във хвърлянето на прах в други пазари.
  • 16 Мда..

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Снежана Янкова":

    @3 Алоу, госпожоу, слез малко на земята, а?! Стига с това промиване на мозъци и втълпяване на ценности без съдържание. Коя е държавата с над 13 века история от които 7 робство? Коя е държавата в чието освобождаване участват в пъти повече чужди войски отколкото нейни поданици? Когато слиза Ботев от Радецки колко се присъединяват към него, а?! Когато водят Левски към София опитал ли се е някой да го освободи? Що само на българския казан няма охрана? Що не сакам аз да съм добре, а вуте да е зле? Що като паднеш тука хората гледат на другата страна вместо да ти подадат ръка? Що политиката у нас е бизнес за да се оправят някои до живот заедно с родата си? Що се просперира с лъжи, измами, шуробаджанащина !? Що умните и можещите са в чужбина от мнооооого време и не поглеждат назад?! Аре стига с фалшив патриотизъм и колко сме умни, хубави и добри, а сме продажни, завистливи и дребнави.
    @5 Може това мислене да е характерно за негативистите, но в страна в която негативното е преобладаващо май това са реалистите! За кой тук нещата са позитивни? За политици, за "бизнесмени" които всъщност са обикновенни далавераджии и богатеят повече от измами отколкото от реален бизнес. За монополистите, за държавни служители с власт (данъчни, всякъкви контролни органи и т.н.) които отдавна са забравили, че заплатата им я плаща народа и вместо да му служат ежедневно го рекетират и тероризират! Да не говорим за "конкурсите" с които се назначават! За чичовото и вуйчовото дето независимо от некадърността и безталантието винаги ще се лансират и просперират.
    Много още мога да напиша, но ще отбележа следното: човек не избира къде да се роди и ако се роди в кенеф, няма лошо да го каже на глас. Колкото до първокласниците - грамотността отдавна не е сред преоритетите и позитивите на Б!ългария!!!!
    МОРАЛ - е та то има ли един морален богат в Б!ългария?! Някой да е построил училище, църква, болница за бедните за своя сметка? Бедни в кенефа (пардон страната) доволно много. Що тези "моралните" (поучават другите на морал) пращат отроците си в чужбина да учат и се възпитават?! Ситият на гладният не вярва, а ситите у нас знаем как се налапаха и лапат. Честен и морален и богат - хаха...това пък и в яслите го знаят!
    Лесно е да си позитивен с пачка в джоба, но това не те прави по човек още по малко пък МОРАЛЕН и възпитан. И моля не ми обяснявайте, че толкова много хора у нас са бедни единствено по своя вина! Защо да не може човек да ходи на работа всеки ден от 8 до 17,00 за което да му плащат редовно и достатъчно за достоен живот. Може, ама не и тук...
    "всеки сам си управлява житието -изпуснат ли се юздите на личната каруца-конят винаги отива "у ряката" - мда...затова много каруци се насочиха към терминалите на летищата и автогарите! Не всеки може да продава кокошка на цената на кон (забележете крайно неморално), не всеки може да продава тенеке за неръждавейка (крайно неморално), не всеки може да вземе на отруден човек за 2 часа работа седмичният му доход (крайно неморално), не всеки може да лиже задници и да се слага (крайно неморално) и ако все пак е отличен професионалист и може да печели от това, едва ли ще забогатее и знаейки, че за същото в друга държава би взимал в пъти повече+ред и спокойствие, какво да прави тук?!?!
    Трябва да си тъп и/или много заблуден да не се фрустрираш от реалностите тук. Апропо няма начин да си поне малко интелигентен и да се радваш на "ситуацията в момента" която изобщо не е моментна и надали скоро ще се промени. Справка последните вече 23 години!

    Коментиран от #17

  • 17 bubblehead

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Мда..":

    16-ти не се хаби с дълги коменртари. Ти и другара Веритас сте обикновенни луди и както съм му обяснявал на него самия това че сте мнозинство ( надявам се да не съм прав все пак ) да не ви объркава че сте нормални. Тия всичките неща кото си написал за България са характерни за много много държави и в много по-големи мащаби , които в България например не можете да си представите дори. Напрмер недовтасалите български тутманици дали разбирате че в Сомалия е 20 пъти по-бедна от България, или пък че в Мексико има 4-5 пъти повече убийства на глава от населението а в Салвадор и Хиндурас два пъти повече от Мексико.... дали знаете какво представялява корупцията в Русия, дали знаете колко е скъп Ню Йорк, дали знаете че в богата Америка има 2 милиона които спят по улиците и за никакъв имот не става дума в живота им ..? От друга страна дали знаете и добрите страни на България? Дали знаете че каквито и огън и жупел да хвърляме против изедниците народни то България е сред държавите с най-ниско социално разделение в света (погледнете ГИНИ индекса) , дали знаете че употребата на наркоцици у нас е доста под средното за развития свят, процента на хомосексуализъм е нищожен спрямо една Холандия например..., дали знаете че България има един изкличително добър климат, дали може да си по откачен като да си представяш перспективата на държавата като към Африка а тя да е по скоро към средата на Европа? Ало зомби откачени, изтрийте гур лите и го погледнете тоя свят че може и както сте с цървули да се разходите по него вече ( за това "кенефа" е без визи за почти целия свят) че ми омръзна като някои дон Кихот да се боря с тоя див провинциализъм и депресивна комплексарщина.... Ако ще ходите да емигрирате си стягайте бухчата навървяите цървулите и търтете за където ви видят очите но не си тровете собствения живот и живота на другите около вас със тия "коментари" за "кенефа"

    Коментиран от #18

  • 18 Ха сега де....

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "bubblehead":

    бабъле... ти баце оти се не върнеш в тази слънчева и просперираща убава република А? ;)))) За къде сме ние с тебе със тия "Хамерикански" паспорти... Кой ни иска и е приритал за нас... На екскурзия само и после "Янки гоу хоум" Даже има дестинаций крайно непрепоръчителни с Ю ес паспорт... А сега "кенефа" е У "европа"...Ех,че хубаво звучи А? Ама реалноста там май е анадолска...Та ако не бе такава май ние а и милиона и кусур там колко са незнам и не ме и интересува... Май отдавна щяхме да сме там А? Как мислиш братО?;)))

    Коментиран от #19

  • 19 bubblehead

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ха сега де....":

    18-ти , никoй не съветвам да остава или да ходи някъде. Това което правя е правя ви услуга на веждите които са по съвместителство и техйко депресирани комплексари провинцлисти, услуга ви правя да се огледате какво представлявате... Там където съм аз има хора от съвсем безумни места но никoй не нарича родината си "кенеф"... тука има има голяма въпросителна до какви степени стига откачането на българското простолюдие .... Бразилците са редки националисти , а знаеш ли ккви бордеи имат!? Начи които и мексиканец да питаш няма да чуеш "кенеф" , въпреки че кенеф е меко за Мексико ... ако кенефите се мерят на претъпност, корупция, улична мръсотия, жилищни условия и социално разслоение... Напълно откачихте това диво българско простолюдие с кенефната риторика! Дори в Америка да дойдете си оставате същите първосигнални морони които не разбират нито на къде върви България нито Америка какво е...

    Коментиран от #22

  • 20 Мда..

    1 3 Отговор
    Бабълчо, въздух под налягане, що вместо да се упражняваш в риторика (въобще не ти се отдава!) не вземеш да дойдеш да поживееш в "рая" на земята и с ЛИЧЕН пример да покажеш на обикновените идиоти как се гради и цени "рая"? То с американска заплата на екскурзия веднъж годишно или после с американска пенсия и баба знае. Сега ако ти се доверим на "интелекта" и те вземем за пример, оказва се, че сме идиоти щото си ти там, а ние тук. Толкос с патриотизма ти. Псевдо от няколко хиляди км, а балъците тук да изнасят тежестта на "моментанта ситуация" (перманентна според мен). Имало и по лошо - хаха, да ти с..а на аргумента! Тикво незряла, а в Европа където сме (поне географски) колко са по зле?! Разбирай средна заплата и стандарт на живот?!
    "Там където съм аз има хора от съвсем безумни места но никoй не нарича родината си "кенеф"..." - е пита се в задачата що са там където си, а не в "цъфналата" си родина?!?! Сигурно ще е от хубаво! И леко с епитетите (морон) щото ако се срещнем на живо да не напълниш гащите и със скороста на бит п....ст да се покриеш в мишата дупка където си се сврял сега...
  • 21 veritas

    1 3 Отговор
    прави си бъбле българия не е кенеф...защото това е обида за кенефа а той се пак служи за нещо полезно.българия е символ на безумието и лудоста,на отчаянието и безизходицата на пълната липса на светлина и надежда.българия е символ на Апокалипсиса и на Ада на Мрака и Сатаната !!!
  • 22 Ха сега де...

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "bubblehead":

    България на къде върви (теоритично)и дай боже е ясно на всеки нормален и трезво мислещ човек! НО приятел....за хубаво,или за лошо един живот живееме пич!И всеки се старае да го изживее по възможно най-добрия начин (и според възможностите си де)!Нали знаеш:"ум царува ум патки пасе" някои ги духат де... кой как го влече... А ти пич не ме слагай при моруните и фолклорните модели... чети м/у редовете,гледам не ти се отдава много... И не ми обяснявай за Америка к'во е и т.н (след 26г. тука... ) имаш още "лЕб да ручаш" баце!
  • 23 USA-NY

    0 3 Отговор
    Ще добавя даже: "циганския кенеф българия"

    Ха за много бири, че и тука в Хамериката е много горещо...

    Xa-Xa-XA
  • 24 USA-NY

    0 0 Отговор
    до #16: Машалла, тая намазата от #1, требе да ти стане на карака и да ... олиже
    Ха за много бири, че в Хамериката е много горещо...
  • 25 bubblehead

    2 1 Отговор
    Айде събра се моронядата от кенефа... Давайте другари громете го кенефа задружно да фърчат ... абе ясно кво ... Ало откачалките , никого не съветвам да клечи в кенефа напротив разкараите се бърже да се освежи малко... Това което пропоявядвам тук е че независимо колко откачи българското простолюдие ( например има повод да го кажа това защото се вижда че съседна Румъния никoй никъде не "бяга" и "се спасява" а е на ръба на положителен прираст на населението...) то отново независимо колко откачи тъпунжерията наш то света не работи така като да се обезлюдяват градове и държави със по 1000 евро средна заплата, напротив. А 1000 евро средна заплата в София е реалност само след 5-6 години. Независимо какво си предатавяте бъдешйтето на България то не зависи само от вас , защото тоя свят има беднотия сявт да ти се завие и хората за 1000 евро майка си продават , а не да заживеят в "кенефа" .... Това са реалнсотите в тоя свят а изводите си ги правете ако има нещо в катуните.
    Едно уточнение когато аз напуснах България средната заплата беше $150 ( тоест към 120 евро) и нямаше евро още. Аз напуснах друга държава другари. А днес България е друга и не случайно четох че почти 90% от завъшващите на запад се връшат в България , защото колкото и кощунствено да звучи за образовани хора България представлява по-лесен път за кариера.... Но ако някои си предствя кариерата си като сервитьор в Гъция или свинар в Испания или тръкаджия в Чикаго днес дори е по-добре отколкото в "кенефа" ... В "кенефа" започават първо да раздават заплати на училите и после ако остане на другите. Вероятно заради тойва в моронядата винаги се изумяват когато им навирам в сурата че средната заплата у нас расте а те не го виждали. Ами не стига до вас другари, какво ще кажете з атов аобяснение !? Такъв е живота. Има кенефи по света където докторите и инженерите си вземат по 1000 евро а мороните по 100 ... Лошото е че България е в Европа и на нашето простолюдие няма да е случи това, а инак аз му го желая от сърце само заради речника ...
    ха-ха-ха!

    Коментиран от #27

  • 26 Тип-топ

    2 1 Отговор
    Защо някои се сърдят.Нехаресват статията.Та нали те твърдяха че големите агенщии знаят за какво става дума,какво ще следва на пазарана имоти.Есега като го съобщават те се сърдят.Някои май са разочаровани излъгани заблудени кьорави ощетени.
  • 27 Иху-Аху

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "bubblehead":

    @25 Аман от простотийте ти бе! Стига писа като с нищо не си наясно и вземи прочети малко, пък ако можеш и да го осмислиш...
    В Румъния никой не бяга защото 2000г като минеш от там катаджийте им те пускаха с/у 2 гуми 2 употреба, а проститутките им правеха всичко за 10-на марки. Сега ходят на почивка и разходка в България, средната им заплата отдавна е по голяма, а само преди 10-на години бяха "догонващи". Накратко (като за американски ид..ти) - развиват се хората, статуса им се подобрява и виждат смисъл. При нас всичко обаче върви назад!
    Била заплатата 120 евро, е, ама и бензинът е бил 1 лв, квадрата не е бил по 700 евро...и т.н. и т.н. тъкмо за това бягат хората, растяла заплатат, но и разходите при това изпредварващо доходите! Щяло да стане 1000, ще...ама да не е като прогнозата ти за цените за НИ, а и ако дотогава ежегодно има по 10 и повече % инфлация, файда от тези 1000 пак няма да има! Важно е не колко взимаш, а какво с тях можеш да си позволиш! А българина си позволява все по малко - факт!
    Връщали се, хаха, чел...ми продължавай с четенето бе! Пак некви статистики дето само ти и още 2-3-ма галфони заблудени вярват. Имало пари за училите - хаха, пак хуморезки! Всички мутряги в България са с по 2-3 висши образования и питат за ново! За доктор се учи 6 години и после стаж...а бягат в чужбина- това чел ли си? За инжинер се учи 5 години, а в кой завод или фирма да работят като тука всичко е МОЛ-ове и просташка приватизация (разбирай разграбване и затваряне).
    А и като си със средно образование кво, да мре ли или да работи зорлем за 300 лв? То на толкова и циганите не се хващат! Много, ама много си далеч от истината и си оставаш заблуден галфон, сето си мисли другите за такива - е, изненада - никой не е прост за себе си и всеки търси подоброто, ако е тук нямаше да има напуснали и недоволни, ма ти това няма как да разбереш! Просто не ти стига багажа...

    Коментиран от #33, #34

  • 28 veritas

    1 2 Отговор
    глеи бе луд ти нали знаеш как се формира средната работна заплата? някои зима 1000 лв друг зима 200лв средно зимат по 600лв :))) масата от хората в провинцията зимат по 300-400lv на месец ...и то ако ги вземат изобство.е кой е то лудя дето требва да стои в предверието на Ада българия за скромната сума от 150 евро на месец? и не само да оцелява в тая "държава" с 150 евро на месец ами и да копува апартаменти в нея :))бъбле мое видиш че дори Албания изпревари българия по ръст на минималната работна заплата !
  • 29 Юлиан Цветанов

    2 1 Отговор
    Коментар от първо лице. От няколко месеца търсим имот в южните квартали на София (почти го намерихме). Пазар НЯМА! Мнооооого малко хора търсят. Тези които предлагат са на мега голям зор. Говорим за жилища в които може да се живее, останалите 99.5% на пазара на имоти са купувани по времето на "имотния бум" и абсолютно не стават за живеене или напълно нефункционални или пълни коптори, за околна среда (околоблоково пространство, комшии) няма какво да се коментира. За половин година имотите в района, който гледаме почти си стоят едни и същи на 80%. Цените на някои от тях са паднали с по 10 000Евро за този период (не знам колко е след пазарлък). Това което заплюхме продавачът свали 4000 Евро без много да се замисли. Не знам за какво стабилизиране говорят, и че не падали цените. Брокерите все още се държат като Българи в разгара на имотния бум (с малки изключения). При напълно умрял пазар, някои от тях имат наглостта да се държат високомерно и разбира се почти нищо не правят (нищо че аз му изкарвам заплатата). Друг куриоз, харесахме нещо (разбира се за тоталка ремонт на не много хубаво място), продавачът беше на зор уж, но като видя че има интерес от наша страна реши да вдигне цената с 10 000Евро?!?!
    Напсувахме го и продължихме напред. С две думи е пълна джунгла цялата история.
  • 30 Bossman

    2 3 Отговор
    До коментар № 29:Така е,който иска да продава трябва да сваля доста от цената.Както споменах по-долу продавачите са притиснати до стената.Е някои от тях все още живеят в някакъв розов свят.
  • 31 Николай Нарижни

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Имотен регистър":

    blagodarq
  • 32 куку

    1 1 Отговор
    Вярно; Много продавачи не преживяват добре липсата на пазар, особено; Мутреси прибрали по някоя боксониера, преди да ги сменят с, по малада? Глупчовци купували от чужбина...по интернет, Алчни прекупвачи на ниски цени и Изкупуващи спорни части от имоти...за тях сделката на живота се отлага във времето? За тези, които искат реална продажба...да изчакат до есента, без; спа,море, нова кола, барове, парцали и забавления и най важното без надежди за 1200е на квадратен метър? Това е реалността за лятото, както винаги...после ще видим?
  • 33 bubblehead

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Иху-Аху":

    Щяло да стане 1000, ще...ама да не е като прогнозата ти за цените за НИ, а и ако дотогава ежегодно има по 10 и повече % инфлация, файда от тези 1000 пак няма да има!


    --------------------------------------------------------

    Файда за веийдите няма да има , напротив, но за други може и да има. Когато заплатите се удвоят цените ще пораснат с повече от два пъти , наемите тоже ... така работи пазарната икономика на теория и понеже веждите много не вярвате на тинтири-минтири теории съм ви навирал под всяк ясатия за западна европа каквое ценовото ниво при да кажем 1000 евро средна заплата ( Чехия , Словакия) после при 2000 евро ( Франция , Германия) и така нататък ... Дръжте се за стола веждите това дето идва сявт ще ви се завие когато и на последниоя продавач аджамия му светне за къде сме тръгнали. Глеи кво ще направи биполярното растроистрво на българина ... само тука ни е специалитета на българите другото е от принципите на пазараната икономика . Кураж веждите че по-скоро идва 2000 евро/м2 отколкото 200 ... и по-скоро отколкото си го предствяте в постоянно кънтящите на катастрофа кратуни.... Ха-ха-ха!
  • 34 AXXX

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Иху-Аху":

    Хаху-хиху, сега с Румъния ли се сравняваме? Виж тогава как ни сравняват от ЦРУ-то:

    GDP - per capita (PPP):
    България
    $13,500 (2011 est.)
    country comparison to the world: 91
    $13,200 (2010 est.)
    $13,100 (2009 est.)
    Румъния
    $12,300 (2011 est.)
    country comparison to the world: 97
    $12,100 (2010 est.)
    $12,300 (2009 est.)
    note: data are in 2011 US dollars

    GDP - real growth rate:
    България:
    2.2% (2011 est.)
    country comparison to the world: 147
    0.2% (2010 est.)
    -5.5% (2009 est.)
    Румъния
    1.5% (2011 est.)
    country comparison to the world: 173
    -1.3% (2010 est.)
    -7.1% (2009 est.)

    Ако си разбрал какво пише горе, ще ти напомня, че тези „постижения” на Румъния са резултат и на растящи заеми, и към МВФ. В Румъния ср. заплата е 500 Е, нашата е 380 Е. В Букурещ купуваш „Студио” за 50000 Е и тристаен за 130000. В София купуваш гарсониера за 25-30000 и тристаен за 60-70000.
    Къде са те, къде сме ний... както казва Пегъзи Музовски.
  • 35 Иху-Аху

    1 2 Отговор
    Хаха, изпълзя от дупката си и другата голословна учила-недоучила стакмистико цитираща профанка. Къде се беше се скрила толкос време душко или стъкмистиката не ти отърва?!
    Аз не сръвнявам нищо, бабъла я даде (Румъния) за пример и му нахвърлях няколко ФАКТА и то не от интернет и стъкмистики. Преди да влезем в ЕС бяха по зле - факт, сега и сама посочваш, че средната им е с цели 120 отгоре, т.е. са по добре факт! Нали не мислиш, че хляба и салама, ток, бензин и т.н са с 30% по скъпи от тук колкото % е по голяма средната им заплата сперямо нашата...Естественно предполагам, нямам инфо, а и не мисля да се ровя в стъкмистики, то просто си е логично. После и като знаем как се образува средна заплата, това ще рече, че ако тук става 700 от 400лв (че и по малко!) в страната и 1000 в София, то 500евро в Румъния е много вероятно да са 250-300 в страната и 700-750 в столицата. Т.е. имотите не са им чак толкова по скъпи колкото ги пишеш спрямо доходите. По важното е дали имат НАРАСТВАЩА с нашите темпове безработица и дали икономиката върви в правилната посока. Пак подчертавам, не съм на ясно, а и не ме интересува, но отбелязвам важното вместо некви празни цифри и статистики. После http://fakti.bg/imoti/43468-rumania-sas-7-godishno-dano-pri-imotite и май и при тях е имало балон, та не се знае... И накрая но най-същественото, ако приемем, че тук харчиш 500-600лв месечно ще ти останат 100лв, а в румъния и 600-700 да харчиш, ще останат 300, т.е. пак по бързо ще спести за жилище!!! На галфони като вас ми е излезло пяна на устата да обяснявам, че абсолютната стойност сама по себе си не означава нищо! Кво му пука на немеца, че всичко при него е по скъпо (бензин, храна, ток) с некви %, като заплатата му е в пъти по голяма.?!?!?! Т.е. колкото и повче да му е "масрафа" с остатъка в пъти по голям си живее доволно! А празнословието (никакви аргументи и факти) на бабъла съвсем не мисля да коментирам...
    PS Ахи душко не взе ли получка, че с голо цитиране на цифри може само да се изложиш?! Справка 2пъти, та 50% повишаване на покупателната способност на българина в последните 3-4 години , та накрая 5% на човек и пак по твоята стъкмистика...
    Ходи да "поживееш", а да четеш статии и стъкмистики!

    Коментиран от #45

  • 36 Йоана Антова

    1 1 Отговор
    Глупости... ще им се да има пак ненормално високи цени, нооо не би:) В бедна държава, няма кой да дава луди пари.
  • 37 veritas

    1 2 Отговор
    бъбле теориите ти имат две много слаби места "когато" и "ако" .АХХХ няма смисла да я коментирам.и когато по CNN кажат че държавата българия вече не съществува тя ще каже:"спокойно сте видите как сте скочат цените като ни освободят американците" между другото има вероятност българия да я исключат от европейския саюс ...това как би се отразило на цените на имотите?
  • 38 Bossman

    1 0 Отговор
    До коментар № 39:Иху-Аху Щом един апартамент струва 130 000 евро значи има защо.Може да е в центъра на града,луксозно ремонтиран,наличие на гараж,тухлен и т.н.За всеки влак си има пътници.
  • 39 куку

    2 1 Отговор
    Иху,михо...Говори тихо, не че, Бабъла е прав в момента? Напротив, объркан е, и то доста. Ама вземи се в ръце накрая; За пазара е пределно ясно, че; Има сделки с имоти,които се търсят...и сделки под себестойност, които са от зор и следствие от бума.../балона/? За всеки влак има пътници, Тук е неразработен пазар...десетилетия още ще има брокери,прекупвачи,мошенници и клиенти...това не е; прах за пране,кренвирши и салфетки, имоти са, струват пари и се търгуват....Не се сърди, това е фактическата истина...подаръци няма да има.Успех; Иху Михо, хитрец си, дано се включиш към собствениците.
  • 40 Иху-Аху

    0 2 Отговор
    Куки не се ли разбрахме да не хвърляш боб кой какво има (дано се включиш към собствениците. )? Излагаш се, така ако преценяш и пазара и ми става ясно защо е пълно с такива мекоказано некомпетентни мнения. Не се сърди, нищо лично. Ясно, че пазара на НИ не е на прах за пране, ама успех с търгуването ;) Малко умрял ми изглежда пазара, а и по "жив" скоро няма да стане - пък дано греша. ;)
    PS Пазарувай смело и бързо и после се радвай, че имаш. Не че ще има какво да ги правиш, ама ще имаш ;)
  • 41 куку

    0 1 Отговор
    Ааааа, грешиш; Имам си, и по наследство и купено, и сега ще купя скоро пак. Боб не хвърлям, усещам те....жалко че/ варната/ го няма? Инфо. щеше да снесе, ама хайде, успех.
  • 42 Иху-Аху

    1 1 Отговор
    Е, нищо не усещаш значи;) Собственост имам отдавна, пара за още - благодаря на бога намира се, нашите също имат повче от колкото им е нужно (наследство още не съм получил, ма и не ща - да са живи и здрави, ако е рекъл господ да ме надживеят), жената също има...е? Кво усещаш?!?!? Май с боба по ще ти върви! ;)
  • 43 куку

    0 1 Отговор
    Грам не се интересувам,какво имаш и къде е? Това го знам, от малък...Трябва ми; Варната....Ти си, безинтересен...на жена ти, не е твое? на женати е, много си заспал?
  • 44 Иху-Аху

    0 1 Отговор
    Аре бе?! Не се интересуваш пък правиш догатки...хахах...
    И за твое инфо като не е мое нали ще е на наследниците ни - т.е. още от сега една грижа по малко...хахах ...
  • 45 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Иху-Аху":

    “Естественно предполагам, нямам инфо, а и не мисля да се ровя в стъкмистики, то просто си е логично.”
    .....................
    като нямаш инфо, аз нали ти дадох! Вместо да пишеш фермани с глупости и да „предполагаш”, да беше погледнал двете числа за GDP - per capita (PPP). Нашето е по-голямо от Румънското и дава отговор на всичките ти свободни съчинения, защото означава, че произведеното на един българин за една година е повече от това на един румънец. РРР (паритет на покупателната способност) означава, че са махнати разликите в ценовите равнища и сравняваш реален БВП на глава. И да, по-високи са цените в Румъния и на салама, и на тока, и на бензина – толкова, че реалният стандарт на румънеца (с по-високата със 120 евро заплата) е по-нисък от този на българина. Точно това се вижда от тези само две числа, стига да не ги гледа неграмотен лаладжия. По-бедни са румънците от нас, а имотите им са два пъти по-скъпи от нашите.

    И „правилната посока” къде е съм ти я показала – с другите две числа за ръста на БВП, ама кой да чете. Там се вижда, че в кризата докато Румъния пада за две години с 10,5% и третата расте с 1,5, ние падаме веднъж с 5,5 и после растем по-бързо от Румъния. Въпреки че Румъния се скъса да задлъжнява и да харчи, а ние сме в борд и почти балансирахме бюджета. Не че разбираш... но това са факти, а не измишльотините колко му оставало на румънеца като си купи салам, и какъв бил масрафа на германеца (неговия БВП за 2011 е $37,900 – 2,8 пъти повече от българина). Като е толкоз хубаво, заминавай - я в Румъния, я в Германия... я в Кения...

    PS. Като не вдяваш какво ти говоря, вземи си ти поука, вместо да се излагаш. Цифрите не са голи, ами ти си бос, пък с големи претенции.
    Покупателната ти способност, измерена в апартаменти, се е повишила не два пъти, ами два пъти и половина. Апартаментите поевтиняха наполовина, та след три години купуваш два, вместо един – два пъти само от цените. Отделно, в средата на 2008, когато апартаментите спряха да растат, средната заплатата беше 510 лева и през март 2012 вече е 754 лева – това са още 48% върху покупателната ти способност.
    (И средната заплата не знаеш как се смята, така че не ми викай, че „знаем”. Аз пък няма да ти кажа, ако искаш да разбереш, ще трябва да почетеш малко в сайта на стъкмистиката.)
    Тъй, дотука имаш 2,5 пъти по-висока достъпност на апартаментите спрямо 2008 и 50% по-висока номинална заплата. Махаме 11% инфлация за периода и получаваме 40% по-висока реална заплата. А 5% е годишният ръст на Реалния Доход (заплати, лихви, ренти, дивиденти...) на човек (работещи, безработни, домакини, пенсионери, деца, граждани, селяни).
    Пак ти казвам, като не си в час, давай го малко по-скромно.
  • 46 Тип-топ

    1 0 Отговор
    Иху-вие се хорото,ти що имаш бе,че и в повече.Ти ли си най големия балък,то да имаш имоти и по-малко грижи отрано си е простотия.Продавай щот наема е по-изгоден,нечетеш ли.И наследниците -поднаем.Ама все пак питай жена ти да не сбъркаш.
  • 47 Иху-Аху

    0 2 Отговор
    Хаха разлаях завистливите неграмотни със самочувствие гладни брокерчета, набалбукани собственици и мечататели за вискоки цени на НИ...
    Драга Аххх, за пореден път показваш къв ти е багажа, а си позволяваш да даваш оценки и имаш претебнции. Омръзна ми едни и същи работи да повтарям, ма то като не ти е влязло от първият път, явно никога няма - толкова ти е капацитета. За какво говоря ли? Ами ще напиша за другите пък за теб си знаем!
    @45 Дала инфо - хаха - http://fakti.bg/imoti/43468-rumania-sas-7-godishno-dano-pri-imotite - е, или ти или тази статия лъже?! Между 130000 и 77000 има известан разлика не мислиш ли?!?!?!
    После кво ме реди брутен продукт като си със заплата колкото да не умреш?!?! Нали като похарчи 250евро румънеца за режийни ще му останат 250 за ипотека или там квото си реши. От 700лв като похарчиш 500лв и ти останат 200 я пробвай 60к евро делено на 100 евро и 80 к евро в румъния делено на 250 евро...
    Хаха... "И да, по-високи са цените в Румъния и на салама, и на тока, и на бензина – толкова, че реалният стандарт на румънеца (с по-високата със 120 евро заплата) е по-нисък от този на българина. Точно това се вижда от тези само две числа, стига да не ги гледа неграмотен лаладжия. " - Е, като неграмотен лаладжия да те питам като отворя energy.eu на теб ли да вярвам или на очите си?!?!? Също потребителска кошница в България за 2011 250 евро грубо за същите неща в Букурещ 230?!?! Ъ?! И за 100-тен път повтарям, ако за 5% слънцето пече, не си мислете, че огрява цяла България. А ти драга като си наясно със стъкмистиката що си мислиш, че хората вярват на теб, а не на джоба си?!?!? Много добре ЗНАЯ как се смята средна - ма ти явно незнаеш! На 10 човека работници (500) е достаъчно един "шеф" да взима 2000 лв и средното отива 700, да ама с 500 само за сметки, а тоя с 2000 отдавна има собствено жилище, е и 2-ро и ще го чакате да е активен на НИ, ама няма да дочакате! И ти ако взимаш 2000лв и си ги харчиш само за г.за, що си мислиш, че другите са егоисти и не дават на възрастни родители, гледат деца, помагат на баби и дядовци роднини и "А 5% е годишният ръст на Реалния Доход (заплати, лихви, ренти, дивиденти...) на човек (работещи, безработни, домакини, пенсионери, деца, граждани, селяни)." +"Махаме 11% инфлация" кво се получава?!?!!? Инфлацията по голяма от доходността, а?!?!? И това като не е така за ПО МАЛКАТА част от населението не означава, че не е така! Глупостта ти за 2,5 и ала бала вече съм я уборвал - накратко 200лв 20000лв жилище 2002г, в момента 700лв - 70000лв, конкретен пример с заплатите от статистиката ти...как тогава мога да купя 2,5 жилища?!?! Я поясни, че нещо не схващам?!?! Ъ?!?! Аман от @%$@#$%#& дето се мислят за нещо, а са #%$*&%&!
    И да, добър е съвета за скромността, имаш ОЧЕВАДНА нужда от него!
    @46 - Винаги съм бил за предобиване на основно жилище когато имаш нужда от такова, но да се купува подведен от течението си е чиста проба простотия! Като некои от 2007-2009 без да имат належаща нужда от жилище! Нашите имоти на какви цени са предобити - отдавана са ни се изплатили. Да му мислят набалбуканите! Всеки си има глава да решава - и ако не става въпрос за единственно основно жилище и/или нямаш поне част от парите (а можеш ли и да си го позволиш!?) е ГЛУПОСТ да купуваш! То така според теб да купи човек за 50к апартамент, само да не са под наем децата му след време, пък още след 3 години като стане 35-40к ще реве, че цените най-късно до 2050 ще се вдигнат хахаа, ма пак си остава пре***ан и то с днешна дата! Така че, драги прет.ковани успех! Жената винаги е хубаво да се пита! Само топ идиоти не го знаят! Ироничният ти пост нещо не ти се получи ;)

    Коментиран от #48, #49, #50, #60

  • 48 Тип-топ

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Иху-Аху":

    47Ма никаква ирония бе човек.Пиша ти сериозно щото пишеш смешно.Кеф ти Румъния,скачай у Дунава и ставаш хъш.И тука една жена ти пише ама ти не я четеш ами даже я обиждаш.Писна ми от "набълбукани собственици"какъв % колко имоти се продадоха по времето на "балона"Ей пишман анализи ей

    Коментиран от #53

  • 49 AXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Иху-Аху":

    Хахчо, каквото ти писането, такова ти и смятането, такова ти и мисленето, логиката ти и тя същата. Що се пънеш да се надскочиш, ще се изпотиш в тая жега, пък тока скъп...
    Реди те БВП по ППС, щото вместо да се пънеш да курдисаш румънските стоки-цени-заплати спрямо нашите, хората го правят вместо тебе с тез две числа. Надценила съм те явно... И като ти омръзна да повтаряш едни и същи глупости, вземи сопри се малко, прочети пак какво ти разправям, прочети се и ти какво ми отвръщаш, белким се позамислиш. Гледам, и Тип-Топ това ти вика...
    Обяснявам за последно (че то и благотворителността трябва да се с мярка), че Реален Доход означава номиналния, изчистен от инфлацията – затова от номиналния ръст на заплатата ти вадя темпа на инфлацията от средата на 2008 до юни 2012 – за да получа колко е ръста Реално, тоест колко ти е нараснала заплатата, измерено с парите от 2008 (щото оттогава са се обезценили с 11%). И като ти казвам, че реалния доход расте с 5% на година, значи, че ако инфлацията е 4,7% (като 2011), номиналния доход е нараснал с 9,7%.
    Останалите ти „разсъждения” и те така. Няма човек за какво смислено да се закачи, та да води спор. Зле си, Хахи, направо нямаме база за разговор.

    Като гледаш цените на енергиите, хубаво виж къде сме и пробвай да се сетиш накъде отиваме. Ще ти помогна малко – независимо дали днес румънския бензин е 5 цента по-евтин, пък тока им е по-скъп, и за нас и за тях посоката е една – нагоре. Отнася се първо за цените, после за заплатите. Защо е така, с bubblehead си изхабихме клавиатурата да обясняваме. Това с цените се отнася и за имотите. А „200 евро себестойност” и „200 евро квадрата” ще има, ама квадратния метър балатум. Тогава пак ще си вярвате на джоба и пак същото ще (няма да) намирате вътре. Имотите не са за всеки и все по-малко ще бъдат. Важното е да изкарваш парите за наема. Щото наемите и те натам отиват – накъдето цените...
  • 50 АХХХ

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Иху-Аху":

    Ето ти и цените на квадрат в центъра на столиците. Като имаш предвид, че данните за България са от август 2011, а за Румъния са от май 2012.
    Monaco....... €39,421
    UK................€15,187
    France..........€13,380
    Switzerland..€11,397
    Russia..........€10,302
    Italy.............€7,213
    Sweden.......€6,991
    Finland........€6,184
    Luxembourg...€5,647
    Austria...........€5,109
    Greece...........€4,936
    Netherlands...€4,271
    Spain.............€4,022
    Denmark........€3,782
    Ireland..........€3,693
    Czech Rep.....€3,605
    Turkey...........€3,384
    Andorra.........€3,330
    Poland..........€3,326
    Germany.......€3,094
    Montenegro..€3,094
    Ukraine.........€2,807
    Slovenia........€2,786
    Belgium.........€2,753
    Latvia...........€2,657
    Portugal.......€2,213
    Lithuania......€2,189
    Estonia.........€2,153
    Cyprus..........€2,140
    Serbia...........€2,135
    Croatia.........€2,081
    Romania....................€2,040
    Slovak Rep...€2,020
    Malta............€1,847
    Hungary.......€1,645
    Bulgaria.....................€1,305
    Macedonia....€1,232
    Moldova........€965
    Та, накъде е посоката, така като ги гледаш?...
  • 51 куку

    0 0 Отговор
    Който и да мина през сайта и темата,....Той не се присмя, на Иху Михо; Той, най /Пач.и/, Най РАЗБИРАЧ, Най активен и /уреден/? Вземи се скрий; Иху, ставаш комично, трагичен с коментарите си и пишеш абсолютни тъпотии....а в дадени моменти почваш да си, противоречиш...Явно; Неграмотен си, поне за имоти? Откажи се, навсякъде е скъпо...и никой не го отрича? Тук не прави изключение, хубавите имоти са скъпи, даже надути.
  • 52 Иху-Аху

    0 0 Отговор
    Изчервих се направо от ...смях. Пиша ви пример с реален имот купен от мен, реални цени в МОМЕНТА на бензин и "салама" и т.н. и т.н., а насреща пак ала-бала еквилибристики. Като ви гледам как "убедително" се самонавивате, а не купувате НИ на далавера (та нали сега е моментът! Само на горе ще са от сега! Не, че не чета това от 2010 и пак - пръц, ма хайде) сте ми ясни. Мъчите се ма уви - балъци нема... Всичко вървяло нагоре - Ахххи душко, върви - инфлация, (ток 13%, за бизнеса 16%, горива с 8-10ст само последните няколко дена), безработица, брутният продукт и той, ма ще видиш накрая на годината на къде ;) че и температурите, ма мен ме не мисли, че като ти кажа кви са ми климатиците и ще хванеш комплекс за малоценост. Аре слезте на земята и не си мислете, че като ползвате 1-2 засукани термина и съкръщения и изказването ви току виж предобило тежест - нъц, въздух под налягане! 200 евро квадрата може и да не стане (дай боже) ма толкова колкото ви се ще, ще е към 2050-та;) Първо "познайте" посоката (2 години подред - леко у лево;) пък после се правете на компетентни! И конкретен отговор на нито един въпрос не получих - що ли?!?! Не ви стига, или?!?!?
    Тип-топ - хоп-троп ми смей се, да съм те спрял? Ама нещо от към аргументи къде греша ми бегаш? Или по лесно да се правим на итересни (като другият "интересен" куки дето май само пред жена си минава за такъв) без да казваме нищо конкретно да не лъсне още некой гол задник?! Продавали се имоти, ми да продават се, ма статистиката за цените и броя на сделките спрямо периода на "бума" (пардон балона) нещо май не ви реди!?
    @ 51 "абсолютни тъпотии....?" - като например?! Имам малко още надежда, че си това за което се представяш (и се мислиш най-вече) ма я да видим... АРГУМЕНТИ?! АРГУМЕНТИ?!?!
    И си смешен като от половин година се хвърляш по темите как си могъл да живееш извън страната, как си косиш ливадата, как ще си купиш имот в брой без брокер и после ми говориш "Най РАЗБИРАЧ, Най активен и /уреден/? Вземи се скрий;" - ами да - скрий се! Учудваш ли се, че има и други с имоти и възможности?! Или страдаш от комплекс за малоценост и всеки само на теб трябва да вика евала?! хаха! Неграмотен - може, щом казваш...твоето мнение ми е важно и то много - вервай ми;)!
    И като се впечатлих от менията ви и се притесних ще взема да си легна с гащите! ;))) Грамотен, неграмотен - имотен и то на сметка, да му мислят чудните вафли, точовци, ахчовци и други хаховци...
  • 53 Иху-Аху

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Тип-топ":

    @48 Топчо - жената ми писала, ми тя пише смо глупости бе! 1.Средна заплатта на горе! - мда ма каква част са от съкратени нископлатени работници?!
    2. Купували сме 2.5 пъти имоти сега повче (покупателна способност) - мда, пък пазара умрял, все повече лоши кредити и виж примера ми щото е реален, а не имагинерен!
    3. Брутният продукт растял - ма, че част се дължала от повишение на цените, а не на увеличеният износ пак леко и убегва и така във всяка една стъкмистика...
    Ясни са и понятията, служи си умело за своята си теза, ма кухо цитиране на цифри без да си наясно (или премълчаваш) какво по точно седи за тях не ти прави чест, нито пък си убедителен!
    Това само ей така...пък се смейте, то накрая е важно кой....
  • 54 Иху-Аху

    1 0 Отговор
    Сега един от тримата гл*ци ако ме и убеди, че 360 > 500 ще го уредя за политик! Хаха...

    Коментиран от #56

  • 55 куку

    0 0 Отговор
    Оцелих; Иху,Миху директно в/ Г/ Точката и направо се разтече...
  • 56 Тип-топ

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Иху-Аху":

    54 Ясен си.Искаш политика да правиш,но си объркал -търси БСП.
    Аргументи нямам и незнам:
    спад на лихви по депозит=ръст на цени на имоти
    ръст на инфлация=ръст на цени на имоти
    и т.н.
    Опитвам се да пиша просто (иронично) по ясни причини.
    Извън политиката да те питам колко според теб срува 97квм апарамент на ул.Бачо Киро в София.Така само с тая информация да прецениш.Сигурно 35Каааааа?
    И друго- политическите пристрастия вредът на здравия разум(икономиката) ако искаш питай......Калфин.
    Заради такива Б-я изглежда по-зле от Р-я
  • 57 Иху-Аху

    1 0 Отговор
    Хаха - нема други такива... Спешъл едишън за вас (малко по сериозно, щото на сериозно се взимате).
    Куки, (тук ми иде епитет, ма няма, нали сме сериозни) - пак ти казвам, престани да "целиш", "усещаш", да правиш догатки и да предствяш своите си мисли като такива на мнозинството. После искаш да звучиш авторитетно, ма с "боб" не става! Не си интересен, а още по малко "грамотен" и компетентен за какъвто се мислиш. То хубаво в главата ти сте мнозинство, ма това те прави клиент не на пазара на НИ, а на едно друго място...
    @56 Недей и ти като куки-то, ясен, е, единственото ясно е, че нищо не ви е ясно! То не бях с 2 лева в джоба, с празни джобове, хитрец, неграмотен, обикновен идиот, кандидат собственик и кандидат политик и т.н. все далече, далече от истината и то не според мен, а според тези които ме познават. Не, че има как да го знаете и проверите, но и изказвания от рода "Който и да мина през сайта и темата,....Той не се присмя," са също толкова доказуеми. Не, не искам да правя никаква политика, виж за БСП позна, единствените за които съм гласувал 2-3 пъти, а съм се въздържал от гласуване поне 3 пъти повече пъти. Причините за иронията са ти ясни - колкото...абе ти си знаеш...айде сега да видиш кво е истинска ирония!
    Приемам, че вие сте прави на 100%-та. Следователно средната заплата в страната нараства ежегодно с темпове значително изпредварващи инфлацията (Аххх+бабъла за 1000 евро след 5-6 години). Логично и спад по лихвения % на депозитите (Топчо) и спад на лихвените нива по ипотечните кредити (Аххх+бабъл). Какво се получава (ще дам примерни цифри за да е наглено и да няма после пак ох, ах, въх!): 700лв средна заплата - 50к евро тристаен, 8% лихва по ипотека - в момента. В светлото бъдеще 150к апартамента (~2000евро/кв и то не център!!!!), 1500-2000лв заплата и 3-4% ипотека...Е? При доходи изпредварващи инфлацията би трябвало от дохода като махнеш разходите да ти останат много повече за "други"! Пример: 700лв заплата махаш 500 и остават 200, 1500, махаш 800, остават 700!!! Е, като сложиш и ниската лихва на кредитите от където и да го погледнеш момента за купуване ОПРЕДЕЛЕНО НЕ Е СЕГА! И това с вашите аргументи - това баце е ИРОНИЯ!
    С мойте аргументи (поне следващите 2-3 години цените няма да са нагоре, не и трайно, ако греша то ръстът ще е незначителен!) - от където и да го погледнеш момента за купуване ОПРЕДЕЛЕНО НЕ Е СЕГА!
    Е, то полезен ход май вие нямате?!?!
    Всъщост имате, де (нали съм сериозен) - както куки правилно отбеляза - АКО изскочи нещо на подходящата локация и/или състояние на подходящата цена...Иначе казано има МАЛКА част имоти ("ул.Бачо Киро в София") за които кризата не важи. Но там борбата голяма, кокъл трудно се изтърва (не сепродава, само в крайна нужда) и сделките са малко та да влияят на целият пазар като цяло (оборот, цени и т.н.) Като добавим, че има смисъл да купуват собствено основно жилище (в момента) само нуждаещите се от такова, но и с МАТЕРИАЛНО СЪСТОЯНИЕ което им го позволява...пазара се изчерпва. Факт е че, който има нужда НЯМА възможност, а който има надали е за основно жилище, та...Който купил, купил, който се надскочил, надскочил...Пазар винаги ще има, но на какви цени, какви обороти - цедката е със ситни дупки и много ще са в ролята на шарана на сухо! Очевадно е, че и аз като собственик нямам файда от спадане на цените, а вие ОЧЕВАДНО имате интерес цените да са нагоре и пазара да е по "жив", което е още един АРГУМЕНТ, че вие не сте обективни. Ерго да ви вярват шараните!
    Айде и куки много поздрави на жена ти! Няма да целя (г) точката, знам къде да пипна и то на поне 6-7 места - хахаха!

    Коментиран от #59

  • 58 куку

    0 0 Отговор
    Накря, Иху,Миху написа смислен коментар, само дето е много обемен, както винаги.... Има места у нас, които не са/ топ/ дестинация и не фигурират по имотните сайтове? Ама си подържат цената и кризи и спадове не ги хващат, Това са старата градска част на София, Варна и, до някъде Бургас? Има и няколко нови района с високи цени, където предстои покачване след не много време, може би около година? Другата, така наречена/конфекция/ Ще поевтинява с бързи темпове, там дъното е още далече, пазара в момента дреме, есента ще има динамика, но не както преди, има и квартали където ще видим и масови фалити на предприемачи и техни изпълнители...
  • 59 Тип-топ

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "Иху-Аху":

    57Наем – за хора с по-малки възможности, заем – за хора с добър бизнес, добри парични потоци, които не се притесняват, че няма да могат да изплащат заема в следващите 3 години, а всички се надяваме кризата да приключи много, много по-рано.
    Ти това не го ли прочете от статията бе?
    Имоти има всякакви ама неми е ясно що искате лукс за 200Е.
    Това соцмислене пречи на пазара.Ама ти продължавай щот май ще вденеш.После да не забравиш да благодариш.
  • 60 bubblehead

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Иху-Аху":

    Драга Аххх, за пореден път показваш къв ти е багажа, а си позволяваш да даваш оценки и имаш претебнции. Омръзна ми едни и същи работи да повтарям, ма то като не ти е влязло от първият път, явно никога няма - толкова ти е капацитета. За какво говоря ли? Ами ще напиша за другите пък за теб си знаем!
    ---------------------------------------------------------------------


    Ох, не се трае от тоя че все по-дълги ги пише!? Абе ти на кой свят живееш че ги правиш тия сметки дето румънеца харчел нам си колко и нам си колко му оставали и те това са парите за купуване на имоти .... Ало имотите почти навсякъде по света са необходимост първостепенна защото като свърши знойното лято идва зима и температурите стигат до -20 градуса и това дори в България която инак има чудесен климат... Имотите са толкова важни колкото и храната и когато дойде време да се прави компромис едни ще отрежат имотите други храната.... Имотите не идват последни в потребителската кошница ами почти първи , отново заедно с храната. Имотите не са диаманти да ги купуваш когато се чудиш какво да си правиш парите. Каквито и имоти да се перчиш че имаш с тоя акъл скро ще си гол като градински олюф ... ИМОТИТЕ СА НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПЪРВОСТЕПЕННО ЗНАЧЕНИЕ независимо колко се отвяхте веждите да ги тръшвате у нас.
    За румънците нещата са много прости както ви ги е обяснила госпожа АХХХ , ако е верно че у нас имаме 380 евро средна заплата а румънците имат 500 то това означава че ценовото ниво там е с около 30-40% по високо ... И тука веднага ще скочите като опарени веждите как е възможно като виждаме едни и същи цени на храни и дерхи . Виждате но напълно не виждате какво пише в статията че в най-евтиния квартал на Букурещ е по-скъпо от почти най-скъпия на София ... за тая цифра 77 000 евро за тристаен става дума от статията която ни навираш два пъти в очите вече. Ти чете ли я !? Не се ли вижда че имотите са два пъти по-скъпи в Букурещ и това точно ги прави румънците по-бедни от нас с около 10%, отново защото имотите са едно от най-важните пера в потрбителската кошница и в Букурещ освен цените и наемите са два пъти по нагоре от София ... За какво им завиждаш на румънците за два пъти по- високите цени!? Ти съзнаваш ли че българските вежди с толкова диви емоции против имтоите поставени в румънската реалност ще експлоадирате като балони от злоба...
  • 61 bubblehead

    1 0 Отговор
    Факт е че, който има нужда НЯМА възможност, а който има надали е за основно жилище, та...

    ----------------------------------------------------------

    ихчо , и аз се съгласявм че последния ти пост има и малко здрав разъм .... Ако това горното което си го написал и продължиш да разсъждаваш ше разбереш сам как се поражда наемния пазар ( които почти го няма у нас още) - от едни хора от една страна които имат пари и нямат нужда от основно жилище и от едно други които имат нужда но нямат пари ... Тука няма драма няма трагедия... НО точно това е причината че независимо колко някои нямат пари цените няма да паднат до там, че и за тях да стане удобно да си купят ами тия ще живеят в имотите на ония дето имат основно жилище и имат пари да купят други имоти .... За това колко е минималната раб. зпалата у нас е напълно без никакво отношение към темата за бъдещето на имотния пазар... Неща по тоя свят стоят много страшно за тия дето чакат 200 евро/м2 и точно тоя страх ( да се превърнем във вечни наематели след като тая евтиния у нас дава чудесни възможности за всеки да е собственик, вервай ми че съм видял свят... ) си мислех че може да го пораздвижи малко тоя пазар още през 2010 ама не и пазарния фундамент на имотния пазар ( доходи и кредитиране) става все по-благоприятен за купуване ( знаеш защо гледам си се предал вече да ми обясняваш че "доходите у нас падат" , щото е ясно че растат и то сериозно!) и самите цени на имотите. Откачиха се напълно фунадамент и цени! Инак как изобщо през 2008 купувахме имоти с 40$ по висиоки цени със доходи с 40% по-ниски от днес!? Всяко нещо си има мярка и падане и качаване... Тия цифри говорят че имотите у нас имат повече от ДВА ПЪТИ ПО-ДОБРА ДОСТЪПНОСТ ОТ 2008 ДНЕС!!! Това разминаване създава напрежение и накрая тия дето чакат 200 евро/м2 ще ги изпердаши в лицето като мокър парцал и ще се чудят от къде им е дошло. Междудригото една от основните ми мотиви да пиша тук не е че треперя за няколко апартаменчета които имам в България ( най-малкото цените им паднаха с 40% какво по страшно от това да ми се случи от тук нататък ..), не треперя защото моето финансово бъдеще е свързано с американската ми къща която струва 10 пъти повече от среден български имот .... Причината е че не ми дава съвесц да гледам колко много народ в България откачиха на тема че " имотите ще падат още дълго" . Няма да падат защото икономическия фундамент се откачи напълно далеч където не трябваше да стига и ако на българина пазараната икономика не му беше тъмна Индия отдавна щеше да НЕ падат...
  • 62 Иху-Аху

    1 0 Отговор
    Бабъл, спокойно бе, кво се запени?! С теб сме се разбрали - като цените станат на нивата от 2008 в следващите 2 години ще ти кажа ЕВАЛА, (не, че вече 1,5 години вече не мина, ма ти отпускам още 2 гратис;)) Преповтаряй си това 200е като мантра, (не, е някога съм казвал такова нещо!), ма от мен да знаеш - по вероятно е от колкото 2014 да са нивата с 2008!
    Бабъл, ти да не носиш очила или имаш проблем с осмислянето?!?!
    "Към момента тристаен апартамент на вторичния пазар може да се купи средно срещу 77 200 EUR. " "Най-ниски са цените в квартал „Берсен”, където тристаен апартамент старо строителство може да се купи най-много за 62 000 EUR. Аналогичен нов имот се търгува срещу 70 000 EUR."
    Очеизвадно е че 77к не е в най евтиният квъртал! После като викаш имота е първа необходимост и влизал в кошницата, ти това: "Също потребителска кошница в България за 2011 250 евро грубо за същите неща в Букурещ 230?!?!" чете ли?!?! Сам си се оборваш, а искаш диспут да водим...е не става...
    Да не говорим, че от @50 се вижда, че колкото е по висок стандарт в дадена страна = по скъп квадрат жилище в центъра... Я погледни Букурещ и София и пак си задай въпроса кой къде е по стандарт... (Благодаря Аххх за подкрепата - не, че съм ти я искал;))
    И 59 (топчо) и той се разлюти...мухаха...баце, като грам не отбираш оти си вреш и ти гагата?!?! От кога пък некво измислено интервю, на некъв измислен "агент" от агенция за НИ ще ми казва кое как е?!?! Ако за теб е аторитет - бегай в агенция да те "уредят" с НИ и щракай с пръсти! ;) И какво общо има соц. мисленето с момемтните реалностите в така наречената ни икономика и пазар на НИ?! "спад на лихви по депозит=ръст на цени на имоти
    ръст на инфлация=ръст на цени на имоти
    и т.н." - спестих ъи го ма си го просиш - като има инфлация (както всяка година) през периода 2010-06.2012 да не би имотите да поскъпнаха, БЕеее? Междувпрочем с това "бе" се дефинираш много точно - ...., заблудена...бееееееее....аре лека нощ!
  • 63 Иху-Аху

    0 0 Отговор
    И депозитните лихви в периода 2010-06.2012 са намаляли тоже...Беееееее...хахахах...„ че и ми размахва поучително пръст "Ама ти продължавай щот май ще вденеш.После да не забравиш да благодариш. " - За кое бе боцко?! За общите приказки? За лаишките изказвания? За кое? А, сетих се...че не съм ти на акъла! (пази боже).

    Коментиран от #67

  • 64 bubblehead

    1 0 Отговор
    "Също потребителска кошница в България за 2011 250 евро грубо за същите неща в Букурещ 230?!?!"


    -----------------------------------------------------------------------

    Това от къде го изчопли? Начи според Евростът ако средното ниво за Е С е 100 то в България е 45 и в Румъния е 49. Ето от тук

    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tec00114

    Тия 4 пункта разлика дават около 9% по-високо ценово ниво в Румъния от колкото в България. Начи се вижда че Румъния е повече от два пъти по-евтина от средното за Европа а България още по-евтина и това основно заради по-евтините имоти и услиги. Отново, за това е най-важната причина са цените на имотите ( защото са огромна чат от потребителската кошница) които в Румъния са много евтини а в България безбожно евтини.... Това че имотите са основна част от кошницата дори на запад е намигване със ляво око за наши вежди къде ще отидат заплатите им в следващите 10-20 години от живота им особенно ако са достатъчно откачени да чакат 200 евро/м2 когато средата на Европа след 20 години ще е повече като 20 000 евро/м2 ( словом за неразбралите двадесет хиляди евро на квадратен метър) ... Дъл ша устискате веждите да удържите такава река!? ха-ха-ха!
  • 65 bubblehead

    1 0 Отговор
    Опа ето го линка


    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tsier010
  • 66 bubblehead

    1 0 Отговор
    и цифрите са България 51, Румъния 59,8 при средно 100 за ЕС
  • 67 Тип-топ

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "Иху-Аху":

    63 Последно-лекции няма да ти изнасям,щото не си плащаш(характерно за соц...... като теб)а иначе след един мой пост се принуди да напишеш нещо смислено и се хареса на някои,но после пак
    Общото?Общото е че социд..тите мислите планово,продавате планово,планирате цени и др.А то е пазар ........бе.
    Няма повече да се пеня и съм топ- успокои се
    Ти си непобедим щот си глупак.

    Коментиран от #69

  • 68 Иху-Аху

    1 2 Отговор
    Здравейте рибета! Бабъл - прав си мой човек (не, че си ма да те ударя пак с твойте камъни, така най-сладко) "Тия 4 пункта разлика дават около 9% по-високо ценово ниво в Румъния от колкото в България." - ма 120 евро на 360 са 30%, а 30% спрямо 9 са над 3 ПЪТИ! Та къде викаш по евтино и кой може да си позволи повече?!?!? Хаха... То така и в Германия е по скъпо от тук с некой и друг пункт - следователно според теб са по зле?!?! Хахаха.... Ако не се забавлявах искренно да съм спрял изобщо да чета прост*иите ви...
    @67 Предпоследно - и да искаш не можеш -то се видя;)
    Който има поне малко на вторият етаж е на ясно, че смисленото е във всеки мой пост и че не се различава по нищо от това от последния, (смисления за вас?!?!) който всъщност тотално ви усмя, като логика, мислене и навързване на нещата причинно-следственно! Че не сте ясно с РЕАЛНИЯТ живот не сте...ковете се с теории и чакайте да видите, че когато еди кво си , следва еди що си...цък, ще ви се ма не е толкова просто. То и за това шараните са повече от рибарите ;)

  • 69 Иху-Аху

    1 2 Отговор

    До коментар #67 от "Тип-топ":

    @67 "Ти си непобедим щот си глупак." - да се запознем лично?
    Хем ще се видиш какво представляваш? От твоята уста ми звучи като комплимент ;)
  • 70 bubblehead

    2 0 Отговор
    Та къде викаш по евтино и кой може да си позволи повече?!?!?

    --------------------------------------------------------------------

    Абе, даните са кошницата на българина се купува с 51 единици а на румънеца с 59.8. Румъния е точно толкова по-скъпа от България (59.8-51)/51x100 = 17.3%. Толкоз.
    Точно това показват и данните дето ги пусна долу госпожа АХХХ, щом в абсолютни цифри доходите им са по-високи

    PPP of GDP
    България $13 500
    Румъния $12 300

    Тоест България е по-богата държава ако се отчита нивото на цените , но по абсолютни стойнсти Румъния има по-големи заплати и още по-големи цени ... то какво друго с тия наши вежди. Междудругото според Евростът дохода на румънците е средно 474 евро а у нас 384 само че разликата е че на румънците тая година заплатите не отиват на никъде даже до колкото си спомням на всички държавни служители там ги намалиха с 20% тая година което ще се отрази в статистиката докато у нас заплатите са пак с рекорден ръст за Е С тая година както миналата и по миналата ...
  • 71 АХХХ

    1 1 Отговор
    Междудругото според Евростът дохода на румънците е средно 474 евро а у нас 384 само че разликата е че на румънците тая година заплатите не отиват на никъде даже до колкото си спомням на всички държавни служители там ги намалиха с 20%
    ..............
    Точно така е, намалиха не само заплатите с 20% румънците, ами намалиха и пенсиите. Тия цифри 500 и 380 ги цитирах от една малко стара табличка, че не ми се ровеше повече, без да очаквам, че тоя Хахчо е толкова задръстен, че да се хване за тия 120 Е разлика, като ясно се вижда от съществените числа, че на румънците стандарта им е назад от нашия. Без да смятаме, че у нас всеки трети лев от доходите не се отчита от статистиката. Как в тая мизерия българска финансовото богатство расте с 13% годишно при криза - през 2011 е 44,8 млрд. лв., при 32,1 млрд. през 2008. Депозитите гонят 33 млрд, а според БНБ има още 8 млрд под дюшеци и в буркани...
    Пари има, и в момента, в който веждите се усетят, че повече подаръци няма да има, и перманентния им уплах ги удари в обратната посока (щото от тях рационална преценка не може да се очаква), ще има сеир.
    А в България имаме най-малко жилищна площ на калпак от Европата (в пъти) и половината население живее в теснотия. Накратко, пари има, жилищни нужди има, само акъл няма.
  • 72 Бай Г.

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Снежана Янкова":

    Г-жо Янкова,с каквито и букви да изпишем България си остава кенеф сравнявайки с цивилизованите държави и хора.
  • 73 Иху-Аху

    1 2 Отговор
    Тея пък сега от десет дерета вода ще ми носят...Ако изобщо някой си спомня Румъния бе вмъкната в коментарите от бабъла, че там никой не "бягал" от държавата си (едва ли няма емиграция и там, особенно посока Франция, ма нейсе). В отговор на което казах, че са по мотивирани поради ВИДИМО растящият им стандарт в последните 10 години. Сега според мен са ни задминали, според бабъла и Аххх не са...който и да е прав факт е, че стандартът им е нарастнъл значително защото бяха много по зле и то само преди 10 години... Това изтъкнах като достатъчен мотив за румънците да не мигрират (поне не чак толкова)...Както и да е, с вас на глава се не излиза, не че има и смисъл.
    "А в България имаме най-малко жилищна площ на калпак от Европата (в пъти) и половината население живее в теснотия." - а да ти е минавало през главата, че сме с най-застаряващото население в Европа? Че се топим ежегодно (траейна тенденция на отрицателен прираст!)? Че жил фонда не мигрира, а българинът все още с хиляди (десетки хиляди?!)? Че сме на челно място по живущи в СОБСТВЕНИ жилища (лампа за бабъла и наема!)?! Че 2 милиона са пенсионери и над милион циганина и ги чакайте да купуват и наемат жилища! Че сме с НАЙ–НИСКИТЕ доходи в ЕС?!?! Много едностранно гледате и все това което ви изнася...Аз спор с вас нямам! Като станат предобитите от вас имоти с поне 50% по скъпи (на Аххх и на бабъла от 2010г) ми се обадете и ще ви се извиня! Но МОЛЯ докато цените доказано са ежегодно на доло, при ваша прогноза за на горе - имайте малко доблест и кажете, е грешите поне за момента!
    А сега бегайте да четете стъкмистики и т.н. щуротии дето нито ще оправят стандарта, нито ще накарат хората да купуват!
    PS Аххх, като най начетена би ли ми обяснила как като безработните са 400к, с неплатени здравни осигуровки са 1,2 милиона? Честно не ми иде на акъла и не се заяждам...?!

    Коментиран от #76

  • 74 Иху-Аху

    1 2 Отговор
    "Как в тая мизерия българска финансовото богатство расте с 13% годишно при криза - през 2011 е 44,8 млрд. лв., при 32,1 млрд. през 2008. Депозитите гонят 33 млрд, а според БНБ има още 8 млрд под дюшеци и в буркани... - " понеже ми стана интересно - а можеш ли да извадиш такава статистика за западноевропейска държава? Да видим съотношение депозит/работещи? Тук май ще се падне на работещ по има няма 10к лв?! Богатство казваш? С 5000евро спестени за години, и изкарващи се някъде за 2-3 месеца...не се сърди ма не бих нарекъл това "богатство"... А да ти напомня ли "фалиралите" гърци на ден по колко депозити теглеха от страх да не отпадне еврото?

    Коментиран от #77, #78

  • 75 bubblehead

    2 1 Отговор
    Ако изобщо някой си спомня Румъния бе вмъкната в коментарите от бабъла, че там никой не "бягал" от държавата си (едва ли няма емиграция и там, особенно посока Франция, ма нейсе).

    ---------------------------------------------------------------

    За тая класaция по нетна Имиграция/Емиграция става дума

    https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2112rank.html?countryName=Romania&countryCode=ro®ionCode=eur&rank=125#ro

    За Румъния цифрата е -0.26 емигранти на 1000 за България е -2.84 ... единствено Естония е по-зле от нас в Е С Вижда се че румънците емигрират повече от 10 пъти по-малко от нас въпреки че живеят по-бедно от нас отчитайки ценовите нива. И това за ценовото ниво да не се разбира като клинчене и оправдаване просто сравняване на богат/беден не става само с заплати а и с цени, инак няма смисъл.
  • 76 АХХХ

    1 1 Отговор

    До коментар #73 от "Иху-Аху":

    Не знам кой ти е казал, че преди 10 години румънците са били ужасно по-зле, пък сега са ужасно по-добре, обаче фактите говорят друго. Само разгледай картинката от долния линк, така, виж я, и да зарежем Румъния. И без това достатъчно се отдалечихме от тях, та и в ЕС най-после да ни разглеждат поотделно, като разликата категорично е в наша полза.
    http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=67&c=bu&c=ro&l=en

    Това с „топенето” и мигрирането на населението е любима веждерска партенка - за съжаление, защото не е зле наистина да се изнесе известно количество вежди зад граница, та да се поосвежи малко пейзажа наоколо... Обаче откакто започна кризата, става точно обратното – връщат се наште гастарбайтери на талази, кой къде ходил, какъв камион карал, какви маслини брал и какви чинни мил... сега леви-леви и дома. През 2010 само от Испания се върнаха 30000.
    Лакардията със собствените жилища – и тя същата – собствено, ама в комплект с тъщата...
    И за раждаемостта така – всъщност през 2008 имахме най-високия ръст от 14 години. После като решихте, че е страшна криза, вместо да обзавеждате детски стаи и да купувате памперси, взехте да обзавеждате банките с депозити и да не купувате нищо. Отлагането на децата е продукт на същата простотия като отлагането на жилището – орлова. Понеже ще живеете с орлите.

    Да не би да се опитваш да докажеш, че безработните са 1,2 млн? Гледай какво пише в НСИ-то официално:
    Работната сила над 15 години е 3,322 млн. души
    Заетите са 2,950 млн. души
    Безработните са 372000 души
    „Обезкуражените” безработни мужду 1 и 2 години са 87000, а тези над 2 години са над 122000!
    Само питам, според тебе, тези последните на фотосинтеза ли я карат с години, или на прана от Вселената? Или поработват на черно. Всеки ден гледаме репортажи за наети без договори, на половин работен ден, на половин заплата, пък работят по цял ден и за цяла заплата, а голяма част от тях си получават и обезщетения за безработни. Отделно са заведенията по морето с по 19 лева оборот и прочие... Нали ти казах – между 30 и 40% са най-оптимистичните оценки за сивия сектор, респективно за доходите от него. Колкото си плащат другите данъци, толкова и осигуровките – какво се чудиш.
  • 77 АХХХ

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "Иху-Аху":

    Да го сметнем така:
    Брой домакинства - 3 006 376
    Общ доход на домакинство за година – 10 000
    Общ доход за година – 30 006 376 000
    Общ доход за 3 години – 90 000 000 000
    Нови спестени за 3 години - 13 000 000 000 = 15% норма на спестяване – около два месечни дохода на домакинство се спестяват. При българската невиждана скъпотия.

    Ако само заетите са спестили по 10000 за три години, склонността към спестяване ще е още по-сериозна (това ще го изчисля утре). Ако 15% ти се виждат малко, питай Бъбъла по колко спестяват американците? И по колко мислиш спестяват „белите” европейци, щом банките им гърмят като пиратки една след друга и в Брюксел се чудят как да им насмогнат на липсващите стотици милиарди. Развитият свят не спестява, Хахчо, той живее на кредит. И в момента се бори със зъби и нокти за още кредит. Само ние спестяваме. И китайците.
  • 78 АХХХ

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "Иху-Аху":

    Изчислявам още за финансовото богатство (така се казват финансовите активи, които не се харчат, а се натрупват). Приемаме, че само заетите спестяват. От общия доход на домакинствата, 53% са от заплати и 6,4% са от пресприемачество (30% са пенсии), значи дохода на заетите е към 60%, което са към 54 млрд за три години. Допълнително спестените 13 млрд са 24% от общия доход на заетите, или по три месечни дохода се спестяват всяка година. Ужас. Защото тези пари освен, че не се харчат за потребление, не се превръщат и в инвестиции чрез кредитиране. А това са натрупани 33 млрд само спестявания на домакинствата. Фирмите държат отделно още 20 млрд на депозити в банките.
    При тази склонност да се спестява всеки четвърти лев, ако банките превръщат в инвестиционни кредити по 3 млрд от всеки нови 4 млрд спестени на година, БВП-то ни би могло да бъде с по 12 млрд по-голямо, ако се инвестират половината - с 8 млрд. Но какво очакваш от икономика, в която всички „инвестират” в депозити, а банките – в ДЦК? И тези доходи са ни много.
  • 79 куку

    1 0 Отговор
    Разкиката между цените тук и в Румъния, има още една много важна причина, която никой от вас не спомена; До промените преди 23 години, там имаше ограничения при закупуване на имот и самото притежаване, не че тук нямаше? Но при нас нещата бяха в пъти по либерални...Пример; в Румъния, ако тогава отидеш да живееш друг град не можеше да запазиш къща или апартамент, на старото място? Друго; тяхната схема за изплащане на нов имот, беше в пъти по сложна и скъпа от прилаганата тук, демек още тогава имотите бяха по скъпи, Трето в Румъния в настоящия момент и да купиш панелка, придобиваш и право върху идеална част от земята, просто законите са им други, и май по мислени от нашите? А, отмениха вече окончателно и закона за реституцията...Тъй че; С тяхната икономика и законодателство е нормално да е по скъпо. П.С...Не оспорвам ничие мнение, просто обръщам внимание на нещо, което прави впечатление веднага, когато сравниш Румъния преди, и в настоящето.
  • 80 bubblehead

    2 0 Отговор
    Ако 15% ти се виждат малко, питай Бъбъла по колко спестяват американците?

    ----------------------------------------------------

    Отговяарям ти веднага на въпроса колко спестяват американците - НИКОЛКО. Само през 2008 имаше един срамежлив период в които се спестяваше лекичко а не се задлъжняваше и отогава старата песен. Американеца има един живот и иска да го живее днес и сега и който иска да плаща след него ... и аз доста години се борих със себе си докато разбера че американеца е прав да "живее по цигaнски" , както се изразява българина, но американеца живее, а българина чака да дойде живота му и той все не идва... Тъжно, но на такъв народ като нашия такава събда му се полага.
  • 81 bubblehead

    2 0 Отговор
    Но какво очакваш от икономика, в която всички „инвестират” в депозити, а банките – в ДЦК? И тези доходи са ни много.

    -----------------------------------------------------

    И друг път съм заявяал колкото и кощунствено да звучи че в България няма смисъл от увеличаване на никакви заплати ( въпреки че всички те растат) . Няма защото икономичексия ефект от увеличените заплати ( и пенсии) липсва. Начи понеже увеличените доходи не се превръшат в увеличено потребление държавата споколино можеше да си спести тоя харч и да ги налива парите в инфраструктюрни проекти , комуникации и каквото си измисли, което е по-полезно но не и в увеличени пенсии и заплати. Малко е цинично това , но българина откачи в спестяването. За да се разбере колко откачи българина в спестяването трябва да се разбира каква е психологията на нормалния западен потребител. Начи на тоя ако му увеличиш заплатата с 5% ( не че има такъв случай на запад на някой да му увеличат заплата за година с 5%, но... ) той ще изхарчи повече от 5% ... Повече защото си казва че икономическото му състояние се подобрява и днесните разходи ще ги плаща с утрешни по-високи доходи... майтап няма другари, така разсъждава западния потребител и е прав. Междудругото това да харчиш повече от увеличението е още по-верно за развиващия се свят ( където сме ние бълагрите) защото увеличението е по-голямо на доходите и хората виждат по-добре перспективата, докато у нас откачалките отказват да видят друго освен катастрофи и кризи... Точно това е прочината в по-бедни и развиващи се държави да се подържа много по-високи стойности на тхени на имоти/доходи, отново защото днешните цени ще ги плащаме с утрешни ( по-високи) доходи.... Но българина откачи напълно и две не вижда в преследване на евтинията. Когато говоря за западния потребител нямам предвид български емигранти. Тия си остават трагикомично евтини и спестовни завинаги въпреки че си мислят че са "спасени на запад" и дори това им дава повод да се надсмиват на американеца които смятат за много глупав, без да съзнават наши тутманици че на американеца това пазарано поведение му тече във вените , че е научено с много пот и сълзи... В тоя смисъл нашия емигрант като се върне и заразправя на бръчеда да кажем от Хасково, какво е Америка няма никаква разбиране и мъдрост в думите му, само илюзии ... Аидеи залитнах пак в дървената философия ! ха-ха-ха!
  • 82 Иху-Аху

    0 2 Отговор
    Свършихте ли? Не се обиждайте колеги (куки тебе те изключвам) ама пак едно и също... Празни общи приказки подкрепени уж с цифри... И пак единственно и само което ви отърва на тезата, а другото се премълчава! Какво имам предвид: Аххх - ами душко не са безработните 1,2 млн, просто не са 400к, както и да го погледнеш! Ерго so long на статистиката ти. То според теб излезе, че на 3 млн работещи, 800к са в сивия сектор! Ама най-тъмно сивото! Е, кой луд ще работи на 700лв дори и дадени под масата и няма да си внесе 16,8 да му е мирна главата?! Ще ти кажа кой - който е временно зает или доходите са му далеч по малки и нестигат за нищо! ОК - поработвали, ма не е като да са на 700 средна заплата май? и пак 800к на 3млн са всеки 4-ти! Е, ако познаваш 40човека можеш ли да посочиш 10дето не се осигуряват за нищо? Аз лично не се сещам и за 1-2-ма?!?! Както и да е - опита, ма не успя да ми обясниш от къде иде разликата.
    За националното богатство от 33млрд - гледай сега: http://english.capital.gr/News.asp?id=1544874 и конкретно "private deposits at German banks rose EUR20.9 billion, or 0.7% on the month, to EUR3.14 trillion." Е , ква стана тя!? Тъпите германци заделили 3 трилиона! Ама не лева! И като знаеш, че сме 7млн, а те са 80млн, я сметни кое как иде, че да си седнеш на тр*ката...
    20 милярда евро за месец!!!! хахаха...ква стана тя?! Живели на кредит, харчели и неизкараното! Може, ма цифрите да не съм ги нарисувал аз!?!? Ч погледни и http://www.bloomberg.com/news/2012-05-10/germans-increase-their-foreign-bank-deposits-by-47-ftd-says.html Леле, ч спестяват и където лихвата им е угодна! А аз си мислех, че само харчели?!?! За ръста пак си сметнете и пак разправяйте! Е, то да беше 1-2 пъти да ви ДОКАЖА, че сами си противоречите и че на черното викате бяло, добре, ма то всеки път! Хем и жокер дадох (въдица)...и клъвнахте, май твърде на сериозно сте приели идеята, че съм хахо, ма само дето не ви се получава, а се самоусмивате редовно!
    ОК, съгласен съм, че пари в банка и буркани са до голяма степен спящи пари! МА я слезте на земята бе, 10к ако имаш ква инвестиция, къв бизнес?!?! То за парцел на гробището не стигат! Запознати ли сте всеки осмелил се да почне собствен бизнес колко държавни хрантутника трябва д анахрани, колко бюрократщина, лицензи, разрешителни, документи и простотии и докато почне реално да прави пари, вече останал без пари и прави кредити! ЗА ТОВА хората са предпазливи и не генерират брутен продукт! Щото ще го яде някой държавен чиновник, а не той или децата му! И после ако купи всички депозитари купят имот - това не е ли още по голямо загробване не парите?! Къв продукт и как ще генерират, че се не сещам?!?!?! Ще се купят еднократно 50-60 хиляди жилища и хората ще останат без лев в банките! Следващите 10 години кво?! Да са роби на некой работодател (робовладелец) или банка за да се кефят на некъв 60-70 квадрата панели или некачествена конфекция ново строителство!?!? Хахах...мъка, мъка...Пак повтарям - хората не са балъци! Търсете ги некъде другаде! Вдигнете заплатите (доходите) РЕАЛНО и няма как да не почне българина да купува - видя се 2003-2008 г. И колкото и да невярвате КРИЗА има и ще продължи още доста! Не щото аз казвам, а "замръзените" заплати (в 90% от фирмите и на държавните служители не са вдигани от 3, че и повече години!), нарастващите цени и безработица!
    Живеете си или ви се иска да е друга реалността, ма не е! И не щото хората са прости, вежди и т.н. Никой не е прост за себе си!

    Коментиран от #93, #97

  • 83 Иху-Аху

    1 0 Отговор
    Апропо като гледам как и кога се появиха зелените "+"-чета и червените "-" -чета и на първокласник става ясно, че сте "обективни"! Хаха... Тикат си главите под опашката един на друг и се мислят за сила...Беееееее...хахаха...
  • 84 Иху–Аху

    1 0 Отговор
    "Лакардията със собствените жилища – и тя същата – собствено, ама в комплект с тъщата...
    И за раждаемостта така – всъщност през 2008 имахме най-високия ръст от 14 години. " -
    Това го забравих - е, в един случай НСИ авторитет непрекословен, в друг "лакардия" - май въртим подопашието как ни изнася?!?!
    Що ли пък точно 2008 е най високият ръст?!?! Да не би да е щото дотогава нещата са вървели в правилната посока?! И въпреки "позитивната" новина за "големият" ръст, истината е че пак сме били с отрицателен прираст! бръм-бръм, аз пчеличка съм...
  • 85 bubblehead

    2 1 Отговор
    Що ли пък точно 2008 е най високият ръст?!?! Да не би да е щото дотогава нещата са вървели в правилната посока?!

    -------------------------------------------------------

    ихчо , икономическата криза никъде не свали раждаемоста само при откачените. НИКЪДЕ! Съвсем сериозно само при откачените българи се случи. При българите няма да е от кризата щото отнов никъде не се случи а кризи има и по-големи от нашата. Това междругото говори че българския род наистина няма никакви живителни сили и си отива, щом едната криза го накара да не ражда деца!? И то криза където се увеличиха заплатите с 30 % за 3 години, увеличиха и всеки го знае каквито и страхотии да си приказваме ... Начи най е весело като се види колко знаете фактите па какво объркване настава когато се почнат едни разсъждения кое е причината и кое е следствието ... че и при българите нещата са малко по-сложни... ха-ха-ха!
  • 86 Иху-Аху

    1 0 Отговор
    "И то криза където се увеличиха заплатите с 30 % за 3 години" - дай пример!? Пак ли да повтарям, че дори в банките (доказано печеливши от годишните си отчети) заплати повсеместно не са вдигали от 2008-а. На ИТ сектора (доказано добре платен и с работа) заплатата също е без промяна вече 3 години! Стига гола статистика, щото съм го писал вече: Едно 15%, че и повече са от съкръщение на нископлатени работници. Т.е. увеличава се средната заплата като число, ама я получават по малко хора и доста от получаващите реално не им се мърда дохода и стотинка! Пример: Мъж 1000лв, жена 700 лв = 1700 - средно 850... Съкръщават жената, на мъжа +30% (няма такъв филм, ма айде!) => 1300лв в домакинството - средна на работещите в страната +30% според статистиката - > ФАКТИЧЕСКИ от 850 - > 650!!! А сега питай що не купуват и не правят деца! Повтарям едни и същи неща 100 пъти - явно няма никакъв смисъл! И после Аххх познавам семейства мъжа само носи доходи, а жената гледа децата (не е в майчинство), мъжът плаща както здравните на жената, така и цигарите и! Е, според статистиката, е безработна пък е и осигурена! Поне здравно... Ами ако баща е безработен и не му стигат 4-5 години до пенсия и не го взимат щото възрастен знаем как се наема, а децата са му в чужбина и пращат 150-200евро?!?! Кво?! И той ли е на прана!?!?
    "„Обезкуражените” безработни мужду 1 и 2 години са 87000, а тези над 2 години са над 122000!
    Само питам, според тебе, тези последните на фотосинтеза ли я карат с години, или на прана от Вселената? " - ами като имаш майка, баща, брат, сестра, син, дъщеря - и са едни от тези да не би да ги оставиш да умрат от глад?!?! Нали и увеличена заплата със 100 лв ако я делиш с безработен член на домакинството реално дохода на домакинството пада!!!! Виж ПАК примера с домакинството!!! И като се знае, че 1,2млн са здравно неосигурени, деца+2 млн пенсионери и си напарвете сметката тези 700+средна на колко хора реално се падат за да живеят! Т.е. на един работещ се падат по 1 цяло и нещо хора без доход или минимален такъв!!!! Бабъл - вземи дойди тук, направи поне 2 деца, работи и после давай акъл! "Начи най е весело като се види колко знаете фактите" -Хем не си в час, хем и поучаваш. Много сте зле, честно! И ако не беше трагично щеше да е смешно! Кви факти знаеш?! Че в белите държави няма спестявания?!?! Че безработицата намалява, както и цените на стоките и услугите, че цените на НИ се (ще) се вдигат?!?! Ходи се избърши някъде отзад с тези факти щото съществуват в главата ти, а не в реалността!
  • 87 Иху-Аху

    2 0 Отговор
    Вицът на сезона: според бабъла хлябът и саламът в Германия са 10 (десет) пъти по скъпи от тук! Още един ФАКТ, дето явно само бабъла го знае!
  • 88 Иху-Аху

    2 0 Отговор
    "Отговяарям ти веднага на въпроса колко спестяват американците - НИКОЛКО. Само през 2008 имаше един срамежлив период в които се спестяваше лекичко а не се задлъжняваше и отогава старата песен." САМО ПРЕЗ 2008-ма бабъл фактс (fu*k) - > http://www.bizjournals.com/albany/morning_call/2011/11/us-bank-deposits-hit-record-10.html
    "Total deposits increased by $235 billion in the third quarter and are up $577 billion since the beginning of the year." - Лала, лала, лала...
    10трилиона не ми приличат на липса на сепстявания, нито пък увеличението с 235 милярда в края на 2011 и 577 милярда за цялата 2011 кореспондират с ФАКТЪТ "само 2008"! Този бабъл толкова наясно с фактите, че за всяка негова дума (глупост) са ми необходими 2 минути да му докажа обратното! Ама той не спира, ТОЙ знае, хаха...знае...от къде излиза отпадният продукт на овцата...
  • 89 Иху-Аху

    2 0 Отговор
    Бабъл, дай още "факти"! Хахах...
  • 90 Иху–Аху

    2 0 Отговор
    И едно същение по същество, гледайки ръстът на депозити в САЩ, Германия и България ми иде само ено на ум - българинът реагира адекватно и по същият начин на кризата както и развитите икономики! И после гледайи размерът на депозитите спрямо населението нивата в САЩ и Германия са сходни и са до 20 ПЪТИ по големи от нашите въпреки, че средната заплата не им е 20ПЪТИ по голяма статистически?!!!!! Е, коментарът го оставям на вас (Бабаъл теб ще те игнорирам ако пишеш, ясно що)!
  • 91 bubblehead

    2 0 Отговор
    абе колко пъти да го давам тоя пример че със съкращения не става увеличаване на доходите статистически!? То става ама не от тоя порядък. Глеи са ! Вземаме една хипотетична дърява от 100 души 90 работят с средна заплата 700 лева, 10 безработни. Тселия фонд работна заплата е 90ь700 = 63 000 лева. Увеличаваме безработитсата с 1% (колкото се увеличи в България за последната година) като съкращаваме най-ниско платения работник с 400 лева заплата. Фонда работна заплата става 63 000-400 = 62 600 лева които се разпределят на 89 души . Колко е средната заплата? Толкова 62 600/89 = 703.37 лева. Колко е увеличението като прозент? Толкоз (703.37-700)/700ь100 = 0.5% Вижда се че това се различава с повече от един порядък от офизиалните данни на НСИ и на Евростат които бяха около 9% ръст на доходит е у нас за 2011. Колко е слойно това да го разберете!?
  • 92 Иху-Аху

    0 2 Отговор
    http://www.dnes.bg/index/2012/05/11/srednata-zaplata-prodyljava-da-raste-tvyrdi-nsi.158571
    "Според експерти това покачване се дължи на факта, че при съкращенията основно се освобождават нискоквалифицираните кадри, така че остава по-високоплатеният кадрови персонал, което се отразява и на ръста в заплащането."
    Експерти бабъл, не ликови глави! налине мислиш, че март месец са вдигнали заплатите на 2 млн души с (754-719)/719*100 = 4,86% *средно 35лв и никой не е разбрал?!?!? И разликата в процента безработни м/у 2009 и началото на 2012 е близо 5! по над 2% и т.н. и т.н., абе игнор ти дадох, пък пак наливам къде няма да текне....
  • 93 AXXX

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "Иху-Аху":

    ако познаваш 40човека можеш ли да посочиш 10дето не се осигуряват за нищо?
    ......................................
    Абе @#$^& с @#$^&, цялата работна сила, и то над 15 !!! години е 3,322 млн? От тях 2,950 млн са ЗАЕТИ – наети и предприемачи. Като извадиш едното от другото получаваш 372000, които нищо не работят официално. От последните имаш 209000, които не работят повече от година, като повечето не работят от над две години. Ами те очевидно нямат и намерение да работят, поне не така, че да ги отчете статистиката.
    И да, мога да ти покажа 10 човека от 40, които не се осигуряват, мога да ти покажа даже 300 от 400, които работят, произвеждат разни неща, продават ги, и печелят пари, с които живеят, но нито хората, нито доходите им влизат в статистиката, още по-малко пък „осигуровките” им влизат в бюджета. Все едно падаш от Луната бе Хахи. И от Европа ти казаха, че у нас е най-голямото сиво – 36-40%. Качи се на колата, тръгни към морето и ми кажи какво виждаш – виждаш, че новите магистрали с по двете платна вече са тесни, защото народът кара като изтърван коли (и то какви) с ужасно скъпия бензин, иди по спа-курортите, ама първо си направи резервация 2 месеца предварително, че иначе нямат места, отбий се пътьом я в Боженци, я в Трявна, я в Жеравна, Арбанаси... имаш голям избор и обърни внимание каква паралелна икономика си работи по тия места. Безработни, неработещи и неосигурени – да, хора без доходи – не.
  • 94 АХХХ

    0 1 Отговор
    "И то криза където се увеличиха заплатите с 30 % за 3 години" - дай пример!? Пак ли да повтарям, че дори в банките... заплати повсеместно не са вдигали от 2008-а. На ИТ сектора (доказано добре платен и с работа) заплатата също е без промяна вече 3 години.
    .....................................

    Хахчо, ставаш досаден като конска муха. Спри се бе, човек, Бъбъла вече за 6-ти път ти обяснява по най-прост логически път, че не е тъй както вика пропагандата. Имате глави на раменете си – ползвайте ги като слушате щатните „експерти”!
    Искаш пример? На ти пример:

    Ръст на ср. заплата 2008-2011/Промяна в заетите

    Хотелиерство и ресторантьорство
    37.35% / -17.65%
    Създаване и разпространение на информация
    35.08% / 3.82%
    Производство и разпределение на ел. и топл. енергия
    и на газообразни горива
    34.94% / -11.55%
    Добивна промишленост
    34.75% / -15.80%
    Селско, горско и рибно стопанство
    33.83% / -7.89%
    Строителство
    35.83% / -48.88%
    Култура,спорт и развлечения
    35.08% / -11.30%
    Търговия; ремонт на автомобили
    31.44% / -6.10%
    Административни и спомаг. дейности
    34.83% / -5.46%
    Преработваща промишленост
    28.34% / -21.29%
    Транспорт, складиране и съобщения
    27.82% / -16.20%
    Доставяне на води;канализация...
    21.66% / -1.04%
    Финансови и застрахователни дейности
    16.54% / 0.77%
    Операции с недвижими имоти
    15.42% / -18.99%
    Профес. дейности и научни изследвания
    25.31% / -14.66%
    Държавно управление
    16.14% / -11.75%
    Образование
    23.15% / -4.86%
    Хуманно здравеоп. и социална работа
    22.92% / -1.33%
    Други дейности
    28.85% / -10.40%
  • 95 bubblehead

    2 0 Отговор
    Операции с недвижими имоти
    15.42% / -18.99%
    ---------------------------------------------------------

    А стига бе другари, амчи то излиза че и на брокерите изедници са увличение заплатите а!? То маи ще излезе че тия нещо продават маи ... ха-ха-ха!

    Коментиран от #99

  • 96 АХХХ

    1 0 Отговор
    щото съм го писал вече: Едно 15%, че и повече са от съкръщение на нископлатени работници.
    ........................
    Ооо, Хахи, отчитаме напредък, макар и по твоему... ха-ха-ха. Хахчо, туй май аз го писах, а? Ама първо го сметнах.
    http://fakti.bg/imoti/38277-kade-pazarat-na-imoti-procaftava?page=2

    Обяснила съм ти го усърдно в коментар 100:

    „Разходи за труд:
    2008 – 24.396143 млрд лв.
    2011 – 27.965954 млрд лв.

    Брой наети:
    2008 – 2 413 509 лица
    2011 – 2 088 133 лица
    Намаление в броя наети – 325 386 лица

    Дотук: Общите Разходи За Труд в икономиката са нараснали от 2008 до 2011, а Броят Наети е намалял. Очевидно между по-малко наети се разпределят повече разходи. И тука няма никакви „статисически ефекти” от средни величини, а абсолютни стойности – наетите намаляват, разходите растат..
    Това би трябвало да е достатъчно, за да мирясаш.
    Но проявяваме упорство и продължаваме със средните.”

    В 101 изчисляваме чинно с всички налични данни, и получаваме:
    „Или, ако средните разходи растяха заради намаления брой наети, статистическият ефект щеше да бъде нарастване на средния разход с 1555 лева (11636-10081) от 2008 до 2011, тоест с 15%. Данните обаче показват, че той е нараснал с 3400 лева, тоест с 33%.”
    И Хахчо, тия 15% са Максимума на статистическия ефект, понеже далеч не всички напуснали редиците на заетите са имали 300 лв. заплата.

    Хубаво, че си запомнил за 15-те процента, обаче трябваше да запомниш „и най-важното”:

    „И най-важното, тези с по 300 лева заплата, наети или уволнени, не са били, не са и няма да бъдат фактор на пазара на имоти.”

    Коментиран от #103

  • 97 АХХХ

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "Иху-Аху":

    А така, като видяхме на германците и на американците депозитите, виж им сега и кредитирането и пак се обади като какво съотношение депозити/кредити констатираш. Сравни го с нашето, после добави и публичен дълг на глава от населението за тях и за нас, и пак се обади. Айде чао.
  • 98 bubblehead

    2 0 Отговор
    Спри се бе, човек, Бъбъла вече за 6-ти път ти обяснява по най-прост логически път, че не е тъй както вика пропагандата.

    ------------------------------------------------------------

    АXXX, за коя пропаганда говориш да не е за антидържавната пропаганда на българските медии която се чува на запад и после се връща под форма на лоши доклади от ЕК и пренеберително отношение от европеиските ни братя? Ами заслужаваме си и журналситите и докладите с тоя акъл...

    Коментиран от #100

  • 99 АХХХ

    1 0 Отговор

    До коментар #95 от "bubblehead":

    Ако се завъртят другарите по южното Черноморие, свят ще им се завърти как продават брокерите в момента... И се радват веждите, че имало спад в някои квартали с 5%, пък то май вече си е жив ръст, щото два пъти по-скапан имот на 5% по-ниска цена си е ръст отвсякъде.
  • 100 АХХХ

    1 0 Отговор

    До коментар #98 от "bubblehead":

    Анджък, за същата пропаганда говоря. Чудно, че е видна от Америка, а местните лумпени я повтарят като мантра на закуска, обед и вечеря.
  • 101 Иху-Аху

    0 2 Отговор
    Аххх - безспорно има резон в меннията ти, аз и не го отричам! Отбелязвам факта, че гледаш на нещата едностранно и избирателно. И двамата преекспонираме за да докажем твърденията си, но това не означава, че грешим или сме прави! Т.е. истината е някъде по средата може би? Но това за бъдещите събития, за настоящето цитираш НСИ за доходите, а за тренда на цените на НИ си мълчите като по*рани? За факта, че се топим като нация и че сме най-имотни (брой собствени жилища) поне статистически - лакардия? А? Пак и сега цитираш каквото ти изнася: "Качи се на колата, тръгни към морето и ми кажи какво виждаш ..." е, а ти що се не качиш и да поемеш към Враца, Видин, към родопските села, към Кърджали...?!?! 21 век с порутени и изоставени сгради, с автомобилен парк от който и западна морга ще се засрами и с подобие на пътища! Села без вода и ток, пустеещи земи...Що не спреш и да попиташ хората с какво си изкарват хляба и колко далечни са им тези 700+ лв?
    @97 - Е то тук сама (за 100-тен) път си се уборваш и се мислиш за убедителна! Първо ревете с пълно гърло, че "не пестели" (да не би да се оказахте прави,а?!) сега пък, да ама виж еди кво си...после ще се наложи да гледам и другото до него...?!?!?! Е, дай да видим и кредитите. До 2008-ма хората си живееха и тук на лизинг и кредити. Лошите кредити, върнатите лизингови автомобили и намаленото потребление се появи след това....това как се връзва с теорията ви за просперитет на икономиката?!?!?! И после Гърция фалирали и задлъжняли, но с по високи РЕАЛНИ доходи и стандарт, Испания пред фалит и пак доходи и стандарт?!?! Дори и Румъния казваш имала много дългове - и 500евро средна... Щатите и те така...огромен външен дълг и стандарт? Явно това е пътя, ма нашите умни политици пак са леко в лево, ама за сметка на народа! Що според вас е умно да си купиш кола на кредит и жилище, пък държавата е хубаво да няма дълг?!?!?! Та нали с тези пари ще работи и дай боже ще прави продукт носещ печалба?!?! Нали такава е идеята и на всяко кредитиране на бизнес и т.н.?!?!?! Леко си противоречиш, ПАК?! Дай да теглим да купим НИ и да правим инвестиции, пък белите държави с дълг - лош показател?! Е, аз и преди го казах, предпочитам да живея във "фалирала" държава с 2000евро на месец от колкото тук с 350! И след като така е по белият свят, явно това е пътя! А?
    И ставате смешни - статистика която ви изнася - меродавна, което не ви реди - пропаганда! Смешни сте!
    За 15% - ок. 5 да са! Ама нали се сещаш, че тогава вашите 30 вече не са 30 и всичко от там на татък се смята иначе! Ерго 20-30% грешка съзнателно игнорирате за да афиширате напомпани числа и да звучите достоверно! Е, това ако не е прпопаганда - здраве да е! Крадеца вика дръжте крадеца... Фактът, че я има неточността (некоректността, да не кажа откровени лъжи!) в мненията ви е показателен сам по себе си! И по голям тиквеник с хиляда "достоверни факта" от бабъла не съм виждал в живота си, а нарича сънародниците си лумпени!
    Ще оставя времето да ви докаже кой е прав! За съжаление както се видя склоност към признаване на грешките си (пък били те и частични) нямате никаква! Оценка за такива ще се въздържа да дам, щото никак, ама никак няма да е красива (справка психиатрията)!
  • 102 Иху-Аху

    1 2 Отговор
    Е тое хубаво да помислиш малко като пишеш, ма као можеш!
    "Ръст на ср. заплата 2008-2011/Промяна в заетите" - Абе проста о.ца (след като съм като конаскамуха;), а направи ли и впечатление, че "промяна на заетите" е почти 100%-та с знак "-" и после ми говориш, че съкращенията не оказвали влияние върху средната заплата! ПАК си се самоуборваш и пак се о*ка...
  • 103 Иху-Аху

    1 2 Отговор

    До коментар #96 от "АХХХ":

    @96 - http://www.capital.bg/biznes/finansi/2012/06/18/1849154_razhodite_za_trud_izprevarvat_troino_proizvoditelnostta/

    "Причина са изсветляваща икономика и повишените осигурителни прагове"
    "Така работодателят се компенсира за по-високите осигурителни разходи, като намалява скрития доход на своя служител." - Дефакто на онези 30-40% реално дохода им пада! За да се надуе товятя статистика! 30-40% обедняват, а вие тръбите 30% увеличение-хахаха....
    "По думите на Камен Колев през последната година са налице две значими тенденции на трудовия пазар. Първата е, че работодателите са освобождавали предимно нискоквалифицирани кадри, за които трудовите разходи са били по-ниски. Оставяйки на работа по-високоплатените, статистиката е отчела НЕРЕАЛНО висок ръст на доходите. Отделно от това в повечето сектори, изискващи висока квалификация, е имало и повишение на заплатите."
    "Точно затова и депозитната база расте, но движещи са влоговете на големи суми, а не тези на обикновените домакинства", коментира анализатор на една от големите банки в България." - Мда...
    + от НСИ ИНДЕКСА НА РАЗХОДИТЕ ЗА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ЗА последното тримесечие е 143,6 а за първото на 2012 131,8!
    Ами 2милиона работещи x 35 лв увеличение за март = 70млн допълнителен разход, НО "разходите за труд" са заплатите и осигуровките. Ерго ще има над 100млн увеличение на разходите, а индекса пада и то значително! Дали пък не означава, че тези над 100млн са компенсирани от някъде?! То пък и от къде ли освен пенсиониране и съкръщения!
    Ахи - ходи да пасеш. Или и тези са пропагандатори!?!?!?
  • 104 bubblehead

    1 1 Отговор
    Ще оставя времето да ви докаже кой е прав! За съжаление както се видя склоност към признаване на грешките си (пък били те и частични) нямате никаква! Оценка за такива ще се въздържа да дам, щото никак, ама никак няма да е красива (справка психиатрията)!
    --------------------------------------------------------------------------
    ухи-михи, колкото и да не ти се вярва е време да се съглася с теб за някои неща... Верно е че е по-добре във фалирала дърява с 1500 евро ( Гъция) отколкото в нефалирала с 400 ( България) ... И тука е вината на цялата нашата политическа класа че не отпуснаха доходите малко когато влизахме в Европа, заащот това с доходите има освен икономичексо и дърявничеко значение при тоя истеризиран от материализъм народ... Точно тогава беше момента когато Румъния изведнъй излезе с едни гърди напред, като си увелицйха заплатите админситративно, Унгария когато взлизаше в Европа увеличиха шоково всички доходи с 20% с оправданеито че идват по-високи европеиски тсени. Докато у нас по- високите европеиски цени дори да не са още тук идват и изядоха ефекта от повишението на доходите което става само по чисто пазарен принтсип защото производителноста расте още по бързо и това в контраст с Румъния, Унгария, Чехия където административно си увеличиха доходите за да се перчат днес че не са най-бедни като нас ... Ако България беше избрала тоя път щяхме да имаме вероятно по-високи доходи от румънтсите ( защото винаги сме произвейдали повече от тях ) но счетовяодителя не дава . И тука не е виновен само счетоводителя на Боико ами още двама преди него поне... Вийдаш че мога да се съгласая с теб и много бих се радвал дискусията тук да стоеше на такава основа но като започне едно тричане на фактите и едно наосване на изводи. Как съктащенията на 1% от ниско платените води до 10% увеличение на заплатите, като реалноста е ефекта от съкращения е само около 0.5%... Какво очакваш от мен и госпоя АЬЬЬ освен съответния откат в другата посока и сгъстяване на боите и при нас!? Но колкото и да съм откат аз имам огромен респект към фактите и дори някога сам се коригирам ако не съм точен...Да лъя никога! За демографията си прав но не разбираш причините и перспективите... Проблема е че българина откачи да емигрира и да не райда детса и то не е от кризата... Но това е голямата картина ако се вгледаш има и по-оптимистични детаили ма защо да търсим оптимистични детаили като медиит ени заливат с катстрофи и кризи ката ден... Например през 2008 бяхме стигнали средното за европа отношение за деца за родени от една йена - 1.6 . Почти всички в източна Европа бяха зад нас и повечето в западна само скандинавските дъряви и Англия имат що годе нормални тсифри около 2 деца на йена. И преди да започне зевзеченето че се дълйи на прираста на циганите то трябва да е ясно че Унгария и Румъния имат коклото нас цигани и имаха по ниска цифра... и второ тоя ръст на райдаемоста от 2008 драматично падна през 2010 , което се сещаш не се дълйи на семеиното планиране на циганите.... и ръста и спада са от откачената народопсихология на българина... най-малкото защо Българите са все още над 80% от тая дърява и всяка тенденстия все още е от тяхното поведение...Но това което не разбирате вейдите е че при тоя ръст на заплатите демографията на България не е в ръцете само на българите защото България днес е по-богата от 80% от света и със скороста и посоката в която върви след 5-6 години ще е по-богата от 90% от тоя свят. Тогава има голям урок да учите тия паникьори от групата по обезлюдяването на Булгария Вийдаш че мога да се съглася с разумни аргументи но ако дискусията беше такава.
  • 105 АХХХ

    1 1 Отговор
    Ако България беше избрала тоя път щяхме да имаме вероятно по-високи доходи от румънтсите ( защото винаги сме произвейдали повече от тях ) но счетовяодителя не дава . И тука не е виновен само счетоводителя на Боико ами още двама преди него поне...
    .................
    Bubblehead, това е вярно, но е по-вярно за САЩ и Германия примерно. Макар че помпането на доходите има ефект до време. За Гърция, Испания, Италия – по-кратко, за Германия – по-дълго, а за САЩ – още стотина години...
    Сериозно, ще пробвам да обясня защо мисля, че нашите „счетоводители” с право не постъпват като горните. Започвам с това, че през 1990-1991 България фалира (тогава му викаха „мораториум” да не плашат простолюдието). Резултатът е опустошителната криза през 1996-97. Следва валутния борд, който въдвори финансовата стабилност, но цената му е липсата на възможност за активна парина политика на БНБ – паричната маса зависи от валутните резерви и левове не могат да се печатат. Така сме лишени от възможността чрез девалвация на лева да стимулираме икономиката през износа и инфлацията.
    За да харчи държавата повече, тоест да поддържа дефицити в бюджета, остават още два начина – с по-високи данъци или с нарастващ дълг. Първото е тъпо, защото потиска и без това хилавата ни икономическа активност. А второто е твърде скъпо за наскоро фалирала държава като нас. Лихвите по дълга ни бяха толкова високи, че едва напоследък някои от фалиращите в ЕС започнаха да ги доближават – тази част, която рефинансираме 2013 е при 7,5 и 8,5% (докато Германците предлагат вече и отрицателна доходност).
    Просто борда и съсипаната ни репутация от фалити не ни позволяват да правим като другите. Едва сега доживяхме да видим покачващ се рейтинг, падаща доходност по дълга и впечатляващ интерес на инвеститори от три континента към България – над 7 пъти презаписване не е шега работа (мисля, че даже и Вдянков се изненада). Може би точно това „стискане” и намаляване на дълга докато всички други го увеличават, предстои да ни донесе дивиденти, даже май вече започна...

    (Тука пак ще кажа за веждите, че такава среда балони не произвежда. Напротив, до 2008 имотите ни наваксваха дълго трупан изкуствен застой, и това наваксване предстои да продължи, при това като си компенсира също така изкуственото спиране и връщане назад в „кризата”.)

    Цялата тази картинка няма как да не се отрази върху нивото на доходите. На практика ние от 1997 правим това, срещу което сега фалиращата еврозона рита, дращи и кълне. Да се развиваме бавно, но славно върху здрав фундамент – инвестираме, работим, печелим, харчим, спестяваме, пак инвестираме, пак работим...
    Лошото е, че останалият свят не прави така. А още по-лошото е, че заради липса на интеграция ЕС не прави нито като нас (преди това някои трябва да фалират), нито като САЩ, и евро-тутманиците само губят време, което е най-лошият избор. Защото изходът е ясен – ЕЦБ пуска печатницата, еврото пада, инфлацията расте, а европейците плащат дружно борчовете на длъжниците чрез „инфлационния данък” (че е по-невидим). Втора година пропиляват вече, докато се престрашат „да правят като САЩ”.
    А нас този вариант не ни бърка, даже напротив.
    Ако нещо ни пречи в момента (освен „международното положение”), то е неадекватната банкова политика вече четвърта година, прословутото блато на съдебната ситема и, най-много от всичко – че сами си плюем на имиджа, репутацията, фасона и прочие, вместо активно, защо не агресивно, да се саморекламираме и да накараме тоя свят да види, че България е „неполиран диамант”... Само че едни с рунтави черни вежди са седнали отгоре му.
    Поувлякох се, ще ме прощавате...
  • 106 bubblehead

    1 1 Отговор
    АХХХ, нямаме никакви различия . Когато казвам че счетоводителя не дава не исках да слизам до дъното на тая защо не дава а то е именно че има закон за валутния борд които просто казано не позволява да се печата пари и подържват дефицити. Другото е, болно мие че няма никакъв начин на наши вежди да се обясни че това е именно причината за "изоставането" от Румъния , но пък си права че това което прави България е бавния и славен начин , който е един вид "Германсжия модел" както казваше един политически клоун от зората на демокрацията.
    Съгласен се и че така с валутен борд не се надува балон, но пък с тия рунтави вежди дори да няма балон той се пука опустошително и зрелищно за забава на горките лондончани на които живота не е лек и им трябва забава защото - средна цена от 15 000 евро/м2 след балона....
  • 107 bubblehead

    1 1 Отговор
    За Германия и Америка...
    Несъм съгласен с оптимизма ти за Америка. Тая е пълна със социални язви и са такава тема че дори аз мога да напиша книга... Америка е балон до балон вече в образование в медицина, сток маркет, имотния ще се надуе пак след 2-3 години почти в целия му блясък и когато се говори за имтотен балон някои тук тънко навлизат в темата като казват че има генереейшънал балон насложен върху тоя малкия балон дето се спука 2007... балон връз балона. Американската политика не е коректив за нищо вече защото е изцяло водена от популистки цели, тоест мороните в американското общество определят курса на кораба... Не ми се почва за Америка. НО дори така не ме обезкуражава да си купя къща когато ми трябва защо цигaнския вагон има да върви още доста преди да му паднат колелетата и затуне в пясъка. Германстите изглежда за пореден път ще докажат че имат най-глупавите полтици на света по-гпупави от грътските дори, само от нашите не знам това има да се види ...