Отидете към основна версия

5 556 7

Радев: С предварителни договори ще секнат имотните измами

  • имот-
  • измама-
  • депутати-
  • герб
Емил Радев - депутат от ГЕРБ

- Господин Радев, има ли воля сред депутатите от ГЕРБ да бъдат вписвани предварителни договорите така че всеки следващ купувач да може да проверява дали има тежести върху апартамента?

- Приветствам тази идея. Подобни негативни последици от сключване на договори не са от 10-тина година. Още в началото на 90-те години на миналия век имаше такива пирамиди. Когато говорим за предварителни договори, за да има правна сила подобен документ, трябва да се сключват с нотариална заверка на подписите и да се направят нужните законодателни промени.

- Поемате ли ангажимента да внесете такива предложения?

- Ще ги коментирам с колегите и мисля че ще секнат имотните измами, ако се сключват предварителните договори. Важно е гражданите да знаят, че могат да използват и варианта още след разрешението на строеж да се прехвърли правото на строеж върху съответния купувач и там да се договорят всички клаузи за завършване на сградата, да се разсрочат сумите, т.е. да се плаща част от имота на Акт14, при  груб строеж и при въвеждане на сградата в експлоатация. Съветвам всеки да следва този принцип, за да понесе минимални щети и с остатъка на парите да наеме друг строител, който да завърши сградата.

- Защо досега не са се направили такива промени?

- Има и други методи на защита и избор е на самия купувач как да сключи договор със строителя. Трябва да го направи обаче с нотариална заверка на подписа. Затова ще има и нужната от закона нотариална такса. И сега може да се направи с предварителна нотариална заверка, но е избор на страните.

Интервюто е дадено пред bTV

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини