Отидете към основна версия

12 454 19

Най-привлекателният град за богаташите

  • град-
  • покупка-
  • имот-
  • богаташ-
  • класация
Снимка: Shutterstock

Агенцията за недвижими имоти Barnes публикува класация на градовете, в които са продадени най-много недвижими имоти на свръх богати семейства (бел.ред. чийто капитал надвишава 1 млн. USD). За целия свят техният брой е 265 000 души.

Независимо от политическите сътресения, продължаващи повече от година – протестите на „жълтите жилетки” и стачката на транспортните служители, Париж държи първото място в класацията. Половината от имотите, купени от чуждестранни инвеститори, са на цена над 1.5 млн. USD и са от американци. Те обикновено са доста взискателни по отношение на заобикалящата среда.

„Докато правителството и медиите не транслират информацията за ситуацията във Франция зад Океана, американците да запазят своята привързаност към Франция и в частност към Париж. Американците ценят „селския дух”, доколкото им е интересна историята на региона, в който възнамеряват да живеят”, казва Жан-Кристоф Туе, генерален директор на Barnes United States.

„Париж спечели от Брекзит – от ниските данъци, а също и от добрата икономическа среда. Той стана изключение в света – сделките и цените растат четвърта поредна година”, казва Тибо дьо Сен Венсан, президент на Barnes.

През 2019 г. компанията е продала 191 имота за срок от 72 часа. За сравнение, за 2018 г. броят им е 152. Апартаментите просто не достигат до пазара, защото в момента, в който се появят в агенцията, там вече има купувач. Сделката се сключва след два-три огледа, а понякога посредническата компания организира и жребии, защото кандидатите за даден имот при равни условия са двама или трима. Така например, жилище с разгъната застроена площ от 91 кв.м в Първи район е продадена за 24 часа на цена от 1.17 млн. EUR, което прави почти 13 000 EUR/кв.м.

В края на класацията е Хонг Конг. В рамките на една година градът пада от първо на пето място. Основната причина е политическата криза, което предизвика масов отлив на купувачи – основно китайци. Лондон, независимо от Брекзит, запазва миналогодишното си място. Според анализаторите на Barnes, купувачите са заели изчаквателна позиция.

ТОП 10 на най-предпочитаните от
богаташите градове за покупка на имот

град
1 Париж
2 Ню Йорк
3 Токио
4 Лос Анжелис
5 Хонг Конг
6 Лондон
7 Торонто
8 Сан Франциско
9 Лисабон
10 Мадрид

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.

Свързани новини