Отидете към основна версия

2 296 8

Решиха в какво превръщат родния дом на Хитлер

  • хитлер-
  • къща-
  • австрия-
  • полицейски участък-
  • промяна

Къщата в Австрия ще стане полицейски участък

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Австрийските власти съобщиха, че възнамеряват да „неутрализират” кущата в австрийския град Браунау, в която през 1889 г.е роден Адолф Хитлер. За целта те ще превърнат имота в полицейски участък. Промяната на облика и функцията на сградата ще бъде поверена на местно архитектурно бюро. Целта е да се преустанови поклонничеството на неонацисти пред дома на диктатора.

„За в бъдеще се отваря нова глава в съществуването на родния дом на диктатора и масовия убиец”, каза пред репортери министърът на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер.

Компанията, която спечели архитектурния конкурс – Marte.Marte, вече представи план за реконструкция на сградата. Ще има козметична промяна на фасадата и ще бъде сменен покрива. Плановете са ремонтните дейности да приключат през 2023 г. Цената на ремонта е 5 млн. EUR. Като цяло нищо няма да напомня на това, че в имота е бил роден Адолф Хитлер. Голям камък с надпис: „Фашизъм – никога повече!” ще бъде преместен в музея на Виена.

Адолф Хитлер е прекарал малко време в къщата. Той се е родил в имота, построен през XVII в., през 1889 г., но само няколко седмици по-късно семейството му се премества да живее в нов дом, а на 3-годишна възраст напълно напускат Браунау.

След това къщата е принадлежала на семейството на Герлинда Помер. След Втората световна война имотът е под контрола на държавата, а после е върнат на Помер. Герлинда Помер наследява къщата през 1977 г. Опасявайки се, че имотът може да бъде превърнат в нещо като „храм на Хитлер” държавата го наема. По силата на договора за наем къщата е можело да се използва само за социално образователни и бюрократични цели. Така родният дом на Хитлер се превръща в център за хора с умствени увреждания.

През 2011 г. Помер изненадващо отказва на градските власти да ремонтират имота. Следва конфискация на къщата. Водене на съдебни дела и обезщетение на собственицата.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини