Отидете към основна версия

2 883 17

Как се привличат инвестиции

  • инвестиции-
  • благоевград-
  • камбитов-
  • проекти

Не е тайна, че инвестиции в недвижими имоти през последните години почти липсват. Ако има такива, то те определено са насочени към изграждането на обществени обекти, които да спомогнат за развитието на дадения град и намаляване на безработицата в него.

През следващите години такъв процес ще може да наблюдаваме в Благоевград. Реализирането на три, свързани помежду си проекта, ще спомогнат за модернизиране и развитие на града през следващите 5-6 години.

Панаирен изложбен център

„Той няма да е на принципа на старата концепция – Пловдивския и Солунския панаир. Това ще е компактен проект, който повече ще е ориентиран към логистика, бизнес инкубатори, високи технологии, иновации и зали за презентация, включително с комерсиалните мултиплексите, конгресните центрове”, каза за Факти.бг Атанас Камбитов, кмет на Благоевград.

Експо центърът ще бъде разположен в непосредствена близост до Американския университет на площ от 67 декара. Преди няколко седмици теренът беше прехвърлен безвъзмездно на общината.

Академичен център

Проектът е изцяло насочен към Европа 2020, Европа на знанието. „Работим съвместно с двата университета – Югозападен и Американски. Една от конкретните инициативи е създаването на бизнес инкубатор с Американския университет в България като идеята е да отговаряме на всички условия на бъдещия програмен период 2014-2020 г. С 15 000 студенти, които имаме се вписваме идеално в тези изисквания”, допълни Камбитов.

Транспортен логистичен център

Общината разполага със 150 декара терен до трасето на автомагистрала „Струма”, върху който се планира строителството на интермодален транспортен терминал. „С всичките тези неща Благоевград се превръща в един регионален бизнес център. Проектите са конкретни и са ориентирани само към едно – стимулиране на икономиката. Когато има работеща икономика и тя създава добавена стойност всичко друго се решава – стандарт на живот, заплащане, услуги”, обяснява кметът на Благоевград.

Към момента и трите проекта са на идейна фаза. Благоевград ще е вторият, след столицата, град, който ще презентира идеите си за нова визия в Комитета на регионите на Европейската комисия след 20 ноември в Брюксел. За момента интерес към проектите са проявили инвеститори във високотехнологични паркове от Германия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини