Отидете към основна версия

37 626 135

Гарсониери с падащи цени

  • цена-
  • гарсониера-
  • промяна-
  • спад-
  • собственик-
  • imot.bg

„Сделки се сключват, когато собствениците на имоти ги продават на реална цена. Ако един апартамент например, дълго време не може да се продаде, то това е индикация, че цената му е над пазарната”, обясняват брокери. Един от трудните моменти е убеждаването на клиентите, че цената, която посочват, е висока. Практиката показва, че два-три месеца след като са пуснали за продажба жилището си и няма запитвания, собствениците сами предлагат да се намали от офертната стойност.

Каква е ситуацията при най-малките жилища – гарсониерите. В столицата средно на ден на 10 обяви за продажба на едностайни апартаменти се коригира цената. Люлин, Надежда, Младост и Обеля са кварталите, в които най-често се забелязва спад в офертната стойност, посочват от сайта за недвижими имоти imot.bg. По-малко склонни към корекция са собствениците на малки жилища, разположени в централната градска част и квартали като Иван Вазов, Лозенец, Изток.

Три групи продавачи се очертават на пазара. Първата могат да бъдат определят като „предпазливи”. Те свалят цената с около 1%-3%. Така например, собственикът на гарсониера в Младост 4 в близост до Бизнес парк София, е коригирал цената с 2.23% - от 26 800 EUR на 26 200 EUR. Друг имот, в района на Оборище се продава вече вместо за 38 500 EUR за 37 990 EUR.

Втората група продавачи променят повече цената – между 4% и 6%. Преобладаващата част от имотите са разположени в Студентски град, Младост, Надежда, Овча купел. Гарсониера от 35 кв.м в Студентски град се продава с почти 5%. Цената е коригирана от 29 140 EUR на 27 688 EUR. Собственикът на имот в центъра на София намалява цената му от 52 900 EUR на 50 000 EUR, което в случая прави с 5.48%.

Третата група са хора, които силно понижават офертната цена с над 8%. Собственикът на 1-стаен апартамент в Дружба 1, който първоначално е искал за него 33 000 EUR коригира цената на 28 000 EUR, което е понижение с над 15%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини