Отидете към основна версия

8 416 19

Накъде тръгна строителството у нас

  • строителство-
  • жилища-
  • сектори-
  • нси-
  • хотели-
  • молове

С 19% по-малко стартирали проектирането

Снимка: М. Богданова ©

За периода януари-октомври в България е започнало строителството на 4.727 млн. кв.м. Спрямо същия период на миналата година това е спад от 19%, сочат данните на Националния регистър за ново строителство и реконструкции в България.

Най-силно е пострадал секторът на офис площи. Започнатото ново строителство в него е едва 171 000 кв., което е 54.6% от това за същия период на миналата година. При хотелите също се наблюдава спад 26%, породен от пандемията от коронавирус, в резултат на което част от инвеститорите отложиха началото на строителните дейности на своите хотелски комплекси. От началото на годината е започнато строителството едва на 177 000 кв.м.

Най-голям дял при започнатото ново строителство имат жилищата - 2.7 млн. кв.м. Въпреки обемът обаче е налице спад от 26% спрямо 2019-а. С около 20% надолу е и новото строителство на промишлени сгради. Търговските площи остават малък процент от новостроящите се сгради и поради това и спадът при новоизграждащите е малък - едва 0.67%. Общият обем на започнато ново строителство от януари до края на октомври е 171 000 кв.м.

Ръст в строителството се регистрира при имоти като здравни заведения и училища - 57% за разглеждания период. Прогнозата е, че през следващите години ще се наблюдава ръст в търсенето на здравни услуги, респективно ще са необходими повече площи.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.

Свързани новини