Отидете към основна версия

4 294 11

Столица на съседна държава с първото си метро

  • сърбия-
  • белград-
  • метро-
  • строителство-
  • проект

Двете линии на белградската подземна железница ще са с дължина 40 километра

Снимка: Shutterstock

Първа копка на метрото в Белград ще бъде направена през ноември. Плановете са първоначално да бъдат изградени две линии, съответно с дължина 22 и 19.8 км. Първата линия ще минава покрай р. Сава през центъра на столицата. Ще свързва квартал Maĸиcĸo пoлe в югoзaпaднaтa чacт c ĸвapтaл Mиpиeвo в ceвepoизтoчнaтa. Очаква се да бъде пусната в експлоатация през 2028 г. Началото на строителството на втората линия е предвидено за 2022 г. Тя ще свързва северозападно предградие на Белград с квартал Мириево в района на Нови Белград.

Работата по проекта е възложена на френската компания Еgіѕ Rаіl. След разговор между нея и представители на сръбското правителство стана ясно, че са договорени всички подробности по реализирането на проекта.

Идеята за метро в Белград датира отпреди един век, като първото обсъждане е проведено през 1923 г., като се е предвиждало то да се състои от три линии. Най-близко до започването на строежа се стига през 70-те години на миналия век по време на кметския мандат на Бранко Пешич. Тогава се създава специална дирекция, в която експерти от Мюнхен дават съвети как да бъде изградена подземната железница. Към онова време подземната железница на баварската столица е сред най-модерните в Европа.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.

Свързани новини