Отидете към основна версия

9 062 47

Няма нужда от нови жилища в София

  • софия-
  • жилища-
  • парцели-
  • анализ-
  • нужди-
  • население

Столицата не се нуждае от повече парцели за жилищно строителство

Снимка: М. Богданова ©

Съществуващият жилищен сграден фонд е достатъчен да поеме населението, което вече живее в Столична община, както и това, което според демографските прогнози се очаква да се засели в общината в близките десетилетия. Това показва анализ на поемния капацитет на жилищните територии, изготвен от Софияплан.

София няма нужда от допълнителни нови терени за жилищно строителство на зелено от гледна точка на жилищен капацитет, а от масово обновяване на съществуващия жилищен фонд и повишаване на неговата използваемост.

При необходимост от увеличаване на капацитета е важно фокусът, усилията и инвестициите да бъдат съсредоточени върху старите индустриални терени и множеството необитавани жилища. Необходимо е Столична община да анализира и идентифицира подробно нуждите, дефицитът, проблемите и подходите за действие, на базата на което да създаде общинска жилищна стратегия, пише още в анализа.

Финансовата достъпност до жилище през последните 10 години се подобрява, като данните показват, че съотношението цена/доход намалява. Основната причина e малкото (средно 10%), но постоянно увеличение на средната заплата в столицата през последните 20 години, както и сривът на цените на имотите и донякъде на наемите след финансовата криза през 2008 година. Макар и тенденциите да са положителни, реално процентният дял, който един жител на столицата трябва да отдели спрямо средната месечна заплата за наем е над 40% (България е на предпоследно място след Гърция в ЕС по този показател), а спрямо квадратен метър при покупка на жилище около 100% от средната заплата.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.

Свързани новини