Last news in Fakti

17 Февруари, 2021 11:54 9 056 47

Няма нужда от нови жилища в София

  • софия-
  • жилища-
  • парцели-
  • анализ-
  • нужди-
  • население

Столицата не се нуждае от повече парцели за жилищно строителство

Няма нужда от нови жилища в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Съществуващият жилищен сграден фонд е достатъчен да поеме населението, което вече живее в Столична община, както и това, което според демографските прогнози се очаква да се засели в общината в близките десетилетия. Това показва анализ на поемния капацитет на жилищните територии, изготвен от Софияплан.

София няма нужда от допълнителни нови терени за жилищно строителство на зелено от гледна точка на жилищен капацитет, а от масово обновяване на съществуващия жилищен фонд и повишаване на неговата използваемост.

При необходимост от увеличаване на капацитета е важно фокусът, усилията и инвестициите да бъдат съсредоточени върху старите индустриални терени и множеството необитавани жилища. Необходимо е Столична община да анализира и идентифицира подробно нуждите, дефицитът, проблемите и подходите за действие, на базата на което да създаде общинска жилищна стратегия, пише още в анализа.

Финансовата достъпност до жилище през последните 10 години се подобрява, като данните показват, че съотношението цена/доход намалява. Основната причина e малкото (средно 10%), но постоянно увеличение на средната заплата в столицата през последните 20 години, както и сривът на цените на имотите и донякъде на наемите след финансовата криза през 2008 година. Макар и тенденциите да са положителни, реално процентният дял, който един жител на столицата трябва да отдели спрямо средната месечна заплата за наем е над 40% (България е на предпоследно място след Гърция в ЕС по този показател), а спрямо квадратен метър при покупка на жилище около 100% от средната заплата.

Няма нужда от нови жилища в София

Няма нужда от нови жилища в София


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цветан Цветанов

    53 6 Отговор
    Трябват ми още няколко апартамента с асансьор и готово.

    Коментиран от #9

  • 2 честен ционист

    34 24 Отговор
    Разбира се че няма. Сега Баце като прокара закона за отнемането на празните жилища и даването им на тия от гетата и ще се насели равномерно столицата, а не като сега всички набутани в гетото.
  • 3 гост

    33 7 Отговор
    Да бе, сигурно и затова в момента нищо не се продава?

    Коментиран от #5, #47

  • 4 Последния Софиянец

    51 17 Отговор
    Мафията си влага парите в жилища.Има цели квартали без жители.Стоят празни.А хората се ръгат в един апартамент по десет.

    Коментиран от #11, #12

  • 5 Гладен брокер

    12 8 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Глупости!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Смешник

    33 8 Отговор
    Да вдигнат 5 пъти дянък сгради и такса смет и внезапно пазара ще се наводни с продажби. Сега пишман инвеститорите стискат апартаменти с идеята да ги продадат на далавера и плащат 100 лева годишно на общината.

    Коментиран от #38, #39

  • 8 АНОНИМЕН

    39 5 Отговор
    Мога само да напиша : Балона се надува, надува и се пука! Вероятно след около 3 години ще е пукотевицата! София и Пловдив водят в класацията на инвестиционното строителство на кутийки! Някои ще спечелят, някои ще страдат! Не се поучиха от 2008-9 година!
  • 9 бл.134 в Зап. парк

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "Цветан Цветанов":

    Как да няма , бе!
    По 5 на човек ....Или по цял блок на бабичка и старец.Всичко от Витоша до Стара планина
  • 10 Де Факто

    19 15 Отговор
    ИМА НУЖДА ОТ НОВИ ЖИЛИЩА.
    Цените сега са душмански, затова трябват още жилища, нещо, което на пазарен принцип ще намали цените.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Вас

    14 16 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Така е в България е изгодно да инвестираш в имоти смешни данъци и може така да ти седи имота за земята и парцелите даже няма данък.В САЩ данъка е много висок от 5-7% год. от пазарната стойност на имота и трябва да го използваш не може да си позволиш да седи така ако не плащаш данъка има наказателни лихви и може да го загубиш и дори да го загубиш натрупаното задължение до момента на одържавяването не се опрощава.

    Коментиран от #23, #31

  • 13 Рошко

    17 9 Отговор
    Заради ковида е, много народ измря, и оредяхме

    Коментиран от #37

  • 14 Столицата ни

    17 5 Отговор
    е Мумбай!!!!!
  • 15 провинциалист

    15 5 Отговор
    Заглавието и началото на статията всъщност казват, че Баце е запретнал ръкави и в следващите десетилетия да продължи обезлюдяването на територията...

    Коментиран от #36

  • 16 Брокер

    22 27 Отговор
    Теглете кредити и купувайте жилище,кой ви пречи.Ама е по добре да живеете при мама и тате до 50г.,жалки неудачници

    Коментиран от #17, #35

  • 17 Иво

    32 3 Отговор

    До коментар #16 от "Брокер":

    Намаляха ли много рибоците бе бате,че така си се изнервил.
  • 18 От Варна

    53 5 Отговор
    И без обследване е видно, че във Варна има построена жилищна площ да поеме милионно население. Блокове, заели цяла улица по дължина пустеят.Особено е видно вечер, когато в някои сгради свети тук-там по цялата фасада. Но продължават да набутват строеж до строежа като малоумни. Откъде клиенти? Парите от продадените ниви на дядовците свършиха, прииждащи млади хора от съседните градове намаляват, ориентират се към София или чужбина. Около мен съседите имат по 2-3 апартамента от наследяване( или ще имат след време), вкл. и аз. Разполагам с два апартамента и вила. Децата ми са в чужбина. Не оттавам под наем , защото парите за година не могат да покрият вече един по -сериозен ремонт. И се замислям, защо ми е било всичко това , като не ми носи нищо. Един ден на децата ще им е по - удобно да изкарат 2 седмици на хотел( ако идват в България), вместо да поддържат имоти от далече. Това е истината в крайна сметка!

    Коментиран от #22

  • 19 така така

    11 14 Отговор
    Как да няма нужда от нови жилища?!?! София прилича на село, а е с близо 2 000 000 жители.

    Коментиран от #34

  • 20 АНТРОПОЛОГ

    12 19 Отговор
    Голям зор да обезценят България. Ма не им се получава. И квича е голям.
  • 21 Veska

    10 7 Отговор
    Проблемът на запада е че българите са над 90% собственици на жилищата си и земята си. Запада /или юга/ не могат все още да владеят българската територия. Ще се види когато му дойде времето.
  • 22 Тъй е,ама не баш!

    12 11 Отговор

    До коментар #18 от "От Варна":

    Няма нищо вечно!Тия панелки на по над половин век като започнат да се наклоняват и падат както преди месец показаха една по текевизията,е те тогава фантазията ти е малка за ква жилищна криза ще настане!

    Коментиран от #25

  • 23 Трошача

    11 5 Отговор

    До коментар #12 от "Вас":

    Какъв САЩ те гони бе пич? Недвижимите имоти са последната крепост на българина!!! Няма как да стане като в любимите ти САЩ по простата причина че нито манталитета нито доходите нито начина на живот имат каквото и да било сходство. Повечето американци живеят под наем защото са зависими от работата си. Тук всеки работи в града където си е купил жилище и е решил там да си и живее ! Политиката в посока недвижими имоти винаги ще е социална. А това че някои имат по повече жилища... Всеки с късмета си! То има хора и с шестица от тотото ... Е и? Дай да си гледаме в собственото канче а не както винаги в чуждото... Може ли???
  • 24 Баи Иван

    10 7 Отговор
    Имам чувството че Българите са повече от китайците,до кога ще се пълни София наложиха си и манталитета провинциалистите.

    Коментиран от #33

  • 25 Софокъл

    11 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тъй е,ама не баш!":

    Пък ако вземе земята да се разтресе малко по-силно, "елитните" квартали по околовръстното ще ги евакуираме. Още помня как при Пернишкото земетресение, един уж елитен затворен комплекс почти се срути. Инвеститорите продаваха на безценица.
  • 26 Петко

    12 0 Отговор
    Така ще е, ще се строи. Лесни и бързи печалби има в жилищното строителство. Дали се живее или не не е от значение. Купува се и се заключва. В София има по 3 поколения сврени в панелни гарсониери, а има и тарикати с по 10 апартамента, които стоят заключени или са под наем. Така ще е, след години в панелката ще са вече 4 поколения, а онзи в 10те апартамента ще има 12.

    Коментиран от #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 1m3=1месечна заплата

    5 1 Отговор
    Я да видим сега 1000евро или 2000лв за най ефтин метър готов строеж със всички актове.Не повече от 5% от Софиянци взимат над 1000 лева.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Един

    9 0 Отговор
    Бедна ви е фантазията колко села се изразни ха къщите паднаха оставени на милоста на всякакви апаши Малките градове същата работа Празни орташки къщи и апартаменти колкото поискаш но никой не желае да си купи ядове с орташки Бъдещето на строителния бизнес е в самостоятелните къщи без разни подръжки и други изнудва и практики
  • 31 Баро

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Вас":

    Защо все държавата ще искат данък от хората една Стара поговорка гласи за да вземеш трябва да дадеш какво ми дава държавата на мен по-точно аз искам данък от държавата затова че и живея
  • 32 Баро

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Петко":

    Въпрос на мислене доста ниви има за продажба в тая държава
  • 33 Баро

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Баи Иван":

    абсолютно си прав само че моята работа е такава че тези от провинцията ми пълнят джоба и затова съм за Айде викайте и другите братовчеди че трябва да събирам пари
  • 34 Баро

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "така така":

    отдавна са към три милиона
  • 35 Баро

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Брокер":

    А пред фалит ли си или може би си след него ха-ха-ха
  • 36 Бат Бойко е

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "провинциалист":

    Няма страшно ще асфалтираме цялата държава
  • 37 Баро

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Рошко":

    не е от covid 19 провинциалистите не правят секс само питат какво работиш
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ама верно си смешник

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Смешник":

    Като вдигнат данъците дали ще измият улиците защото гледаш американците ама техните улици дали са такива
  • 40 Кореняк софиянец пето поколение

    3 2 Отговор
    той от Нови провинциалисти няма нужда в София Ама те пристигат всеки ден и всеки час
  • 41 Марио Ангелов

    1 0 Отговор
    Мафията кво ги е.б.е ,като им излизат без пари!?
  • 42 кОРЕНЯК

    3 0 Отговор
    Е, чак сега ли разбрахте- къде бяхте и какво говорехте досега? Да, нжжда има само да се "усвоят и мултиплицират" свободните някому пари, като това отдавна се извършва за сметка на качеството на живот на софиянци. Сега очаквам да се осъзнаете и като ЗАЩО СОФИЯ Е ВОДЕЩА ПО ЗАЕТОСТ И ЗАПЛАЩАНЕ!? КАКВО СЕ ПРОИЗВЕЖДА: СКЛАДОВЕ, ОФИСИ, НАЦВЪКАНИТЕ ВСЯКАКВИ ОБЩЕСТВЕНИ ИНСТИТУЦИИ, СЪЗДАВАНИТЕ НЕИЗБЕЖНО ОТ ПРЕНАСЕЛЯВАНЕТО ГРАДСКИ ПРОБЛЕМИ И РЕКЛАМИРАНЕ БОРБАТА С ТЯХ: ВОДООЧИСТВАНЕ, ВЪЗДУХООЧИСТВАНЕ, БОКЛУКО-РАДПИЛЯВАНЕ/СЪБИРАНЕ, УЛИЧНО ЗАТАПВАНЕ- СКЪПО ОТРЕГУЛИРАНЕ, ..........Защо толкова скоропостижно моят роден край бе СЪСИПАН!?!
  • 43 ОНИДЬОТ

    6 0 Отговор
    ЦЕЦО ДА НЕ Е СПРЯЛ ДА КРАДЕ , ТА НЯМА ТЪРСЕНЕ ?
  • 44 ИЗМИЙ МА

    5 1 Отговор
    СТОПИ СЕ СНЕГА И СОФИЯ СВЕТНА ОТ ЧИСТОТА .............. КАЛ И МРЪСОТИЯ ФАНДЪКОВА ЧАКА ИЗБОРИТЕ ЗА ДА ИЗМИЕ ПАРАЗИТКАТА ДОЛНА КРАДЛИВА !
  • 45 Реститута

    2 2 Отговор
    Стига сте коментирали гладни мушмороци а се фащайте на работа.
  • 46 някой

    3 0 Отговор
    а добро утро
    Общинарите да се сетят че е презастроено
  • 47 Draco

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    И се продава и се купува , но това не означава , че много жилища стоят празни !