Отидете към основна версия

3 343 9

Столица започва строеж на сгради само от дърво и биоматериали

  • амстердам-
  • нидерландия-
  • екология-
  • жилища-
  • сгради-
  • дърво

Амстердам взе това решение, заради климатичните промени

Снимка: Shutterstock

През октомври администрацията на 32 района на Амстердам подписаха споразумение, с което се задължават 20% от сградния фонд, построен в бъдеще, да е от дърво и други биомаси. Две са основните цели на договора Green Deal Timber Construction. Едната е стъпка към т.нар. „климатична неутралност“ на града. Това означава нулеви емисии на парникови газове през 2050-а. Другата цел е намаляване на зависимостта от материали като стоманата и бетона.

Какво означава това за самата сграда? Поне 80% от една ниска постройка трябва да е изградена от дърво. За сграда до 10 етажа показателят е 65“, а за тези над 10 етажа – до 50%.

Под биоматериали се има предвид корк или влакна от коноп. Изчисленията показват, че по този начин отпадъците от въглероден двуокис в града ще се понижат с 220 000 тона годишно. Това е равностойно на средното количество, отделяно от 22 000 домове. Ще се съкрати и изхвърлянето на азот в атмосферата.

Според статистиките 40% от вредните емисии в световен мащаб се отделят от сградите. Ползата от строителство с използването на дърво да понижи този показател. Материалът също така има свойството да улавя въглеродния диоксид.

Амстердам не е единствения голям град, който пристъпва към подобно еко решение. Ню Йорк също одобри използването на дърво за сгради с височина до 29.5 метра. През 2020 г. във Франция беше приет закон, според който всички нови обществени сгради трябва да съдържат 50% дърво или друг биоматериал.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини