Last news in Fakti

8 Ноември, 2021 14:37 3 331 9

Столица започва строеж на сгради само от дърво и биоматериали

  • амстердам-
  • нидерландия-
  • екология-
  • жилища-
  • сгради-
  • дърво

Амстердам взе това решение, заради климатичните промени

Столица започва строеж на сгради само от дърво и биоматериали - 1
Снимка: Shutterstock

През октомври администрацията на 32 района на Амстердам подписаха споразумение, с което се задължават 20% от сградния фонд, построен в бъдеще, да е от дърво и други биомаси. Две са основните цели на договора Green Deal Timber Construction. Едната е стъпка към т.нар. „климатична неутралност“ на града. Това означава нулеви емисии на парникови газове през 2050-а. Другата цел е намаляване на зависимостта от материали като стоманата и бетона.

Какво означава това за самата сграда? Поне 80% от една ниска постройка трябва да е изградена от дърво. За сграда до 10 етажа показателят е 65“, а за тези над 10 етажа – до 50%.

Под биоматериали се има предвид корк или влакна от коноп. Изчисленията показват, че по този начин отпадъците от въглероден двуокис в града ще се понижат с 220 000 тона годишно. Това е равностойно на средното количество, отделяно от 22 000 домове. Ще се съкрати и изхвърлянето на азот в атмосферата.

Според статистиките 40% от вредните емисии в световен мащаб се отделят от сградите. Ползата от строителство с използването на дърво да понижи този показател. Материалът също така има свойството да улавя въглеродния диоксид.

Амстердам не е единствения голям град, който пристъпва към подобно еко решение. Ню Йорк също одобри използването на дърво за сгради с височина до 29.5 метра. През 2020 г. във Франция беше приет закон, според който всички нови обществени сгради трябва да съдържат 50% дърво или друг биоматериал.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    7 3 Отговор
    и ми ту и у столипфинуву имъ еку шилиштъ
  • 2 НАТО ВЕЦ

    13 1 Отговор
    А ми осечените дървета бе DE били, тях "екологично" ли ги бастисвате?

    Коментиран от #4

  • 3 Много

    10 1 Отговор
    глупаво. При един пожар, за 45 минути всичко изгаря. Сградите са нетрайни като продължителност на експлоатация. Изолационността е много по слаба и много други слабости. Цената на строителството ще е изгодна за строителя, но не и за купувача.

    Коментиран от #8

  • 4 ценител

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО ВЕЦ":

    за дървесината си има територии - донори.

    Коментиран от #5

  • 5 Този

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "ценител":

    Виждаме ги тия "донори" всеки ден по българо-гръцките КПП-та. Едно дръвче няма да оставят. Абсолютно същото е в БГ както и там. Забраниха сламки бъркалки и др пластмасови изделия и ги замениха с такива от дърво. Е аджеба тя цялата планета е донор на тая простащина. Щели да намаляват CO2 като отсичат основният консуматор на CO2. Умно, нали?

    Коментиран от #9

  • 6 ККК

    8 1 Отговор
    Точно за климатичните промени трябва да не се секат горите!
  • 7 Гост

    2 0 Отговор
    колко дървета ще се изсекат, за да се замени цемента с екологично строителство?
  • 8 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Много":

    да не говорим, че в БГ една дървена сглобяема барака излиза колкото здрава тухлена къща.
    60 кв бунгало обявено за 25000€ ама без ДДС, без фундамент, без земя, без виза, без разрешителни, и без договори с ВиК и енергото.
    Като ги прибавиш тия нещица и до ключ ти излиза 90000€. Накрая имаш голо бубгало на цената на нормална къща.
  • 9 ужас(истински)

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Този":

    Наистина, шокираща статия. Сградите били изхвърляли азот в атмосферата, което щяло да се съкрати. А ми той атмосферният въздух съдържа 80% азот. И като били дървени сградите, щели да улавят въглеродния диоксид. Той не се ли улавя от дърветата, само при процес на фотосинтеза, не от отрязани дървета?🙄