Last news in Fakti

4 Юли, 2019 19:27 3 645 7

Плаващите къщи на Амстердам

  • амстердам-
  • къщи-
  • вода-
  • архитектура-
  • дизайн

Странна гледка за повечето хора може да бъде видяна в северната част на Амстердам – 30 архитекти са представили своята визия как трябва да изглежда една плаваща къща. Несъмнено усещането за живот е различно. „Чувстваш се някак по-близо до природата. Когато има вятър и отвориш вратата, той те удря директно в лицето. В началото беше доста необичайно”, казва един от архитектите, цитиран от Deutsche Welle.

Във въпросното селище от 30 къщи в най-скоро време ще заживеят близо 100 души. Освен, че новите обитатели трябва да свикнат с по-странното чувство да живеят на вода, е важно да внимават и за това как е разпределена тежестта, защото реално това „си е чиста лодка”, предупреждават архитектите. „Ако поставите нещо в единия край, в противоположния трябва да балансирате с нещо друго. В случай, че си поканите много гости, не бива всички да се струпват от едната страна, защото къщата би могла да потъне”, предупреждават специалист.

Къщите се сглобяват на сушата. Във водата се работи по последните детайли. „Преди да бъде поставена във водата, трябва много точно да се изчисли какво ще има в къщата и колко ще тежи тя в крайния си вариант, тъй като ако се окаже, че тежестта е по-голяма от предвиденото, в нея може да проникне вода”, допълват архитектите.

За обитателите на селището е било от значение къщите да са изградени от устойчиви строителни материали.

Тенденцията за плаващите градове тепърва ще се развива. Причината е, че и днес градовете вече са ни твърди тесни и тази тенденция ще се задълбочава. Не бива обаче да забравяме, че и морското ниво ще се показва. Ще имаме нужда от все повече такива къщи. „С този проект искаме да покажем, че изграждането на устойчиви плаващи къщи на приемлива цена е напълно възможно”, поясняват специалисти.

Тези, които са решени да живеят на такова екстравагантно място трябва първо да ги изпробват. Причината е, че лекото поклащане не е по вкуса на всеки, а при по-силно вълнение постройката се клати доста сериозно.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КЛЮКАР

    10 2 Отговор
    А имат ли канализация, или всичко отива във водата???

    Коментиран от #3, #6

  • 2 222

    6 2 Отговор
    А, всичко натурално, близко до природата: с дупка у клозето :П
  • 3 гост

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "КЛЮКАР":

    Имат вградени пречиствателни станции , подобни на тия , дето се предлагат за къщи без канализация ! Водата която излиза от тях със сигурност е по-чиста от тая , дето плуват във нея !!

    Коментиран от #5

  • 4 111

    5 1 Отговор
    През 80-те години бях на студентска бригада в КЗ-Варна. Много се изненадах, че екстрементите не се изхвърлят директно зад борда, а се обработват. Нека знаещите обяснят законовите изисквания за ср...ето в открито море. Не е глупост, времената са много след Колумб и Черната брада
  • 5 111

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Писали сме едновременно. Благодаря за отговора
  • 6 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "КЛЮКАР":

    Всичко във водата, като на черноморието...
  • 7 БНСРП

    9 3 Отговор
    Къщите имат контейнери и пречиствателни станции това което излиза то там е по чисто от водата която тече от чешмите тук.Онези хора си пазят природата пазят всичко.Само нашите цигани, като отидат там се държат като чергари и осират всичко.Румънците и сърбите са същите.Сещате ли се защо не ни щат нас балканците.