Отидете към основна версия

3 289 9

Двоен ръст при наемането на лукс имоти

  • лукс-
  • жилища-
  • unique estates
Снимка: М. Богданова ©

През първите три месеца на тази година се отчитат двойно повече сделки за наем на луксозни имоти в сравнение със същия период на 2012-а. „Най-предпочитани за наемане са били луксозно обзаведените къщи в Бояна с 4 до 5 спални, както и големите апартаменти в Лозенец и в района на Докторската градина”, уточняват брокери от агенция Unique Estates. От там отчитат и ръст от 4% при покупката на подобен тип недвижимости.

Две са основните причини в този сегмент да се наблюдава по-бързо възстановяване в сравнение с другите. На първо място, факт е, че цените при луксозните апартаменти и къщи не отчетоха толкова драстичен спад, както това се случи при имотите от средния клас. Другата, не по-маловажна причина, е, че купувачите не разчитат на банково финансиране и предпочитат да ползват собствен такъв.

Акцентът на клиентите, желаещи да купят луксозен апартамент в столицата, е върху кварталите Иван Вазов и районът около Докторски паметник. Към момента в квартала, разположен в близост до Южния парк, се оферират малко над 60 четиристайни, многостайни апартаменти и мезонети, сочи справка в сайта imot.bg. Най-скъпото жилище се оферира за сумата от 1 100 000 EUR. Апартаментът, чиято разгъната застроена площ, е 390 кв.м се намира в сграда, разположена срещу централния вход на Южния парк. Има и значително по-евтини предложения, като например 4-стаен апартамент от 110 кв.м на цена от 143 990 EUR.

В района на Докторски паметник изборът на разглежданите имоти е малко по-голям – оферират се около 90 имота. Цените започват от 169 000 EUR за 4-стаен апартамент с площ 110 кв.м и достигат до 1 099 000 EUR за многостайно жилище с големина от 252 кв.м.

Българи или чужденци, които заемат висши управленски позиции в международни корпорации или притежават собствен бизнес, са сред основната група купувачи, припомнят от Unique Estates. „Те разполагат с относително стабилен висок доход въпреки забавянето на икономическата активност, което се наблюдава през първото тримесечие на 2013 г. Експатриатите (мениджъри, които управляват компании извън собствената си страна), които работят у нас, получават високи заплати и имат възможност както да закупят собствено жилище, така и да наемат луксозен имот, който им позволява да поддържат високо качество на живот”, обясняват от компанията.

„Срокът, който е необходим за намиране на купувач на луксозен имот, продължи да се скъсява през първото тримесечие на 2013-а. Оживлението, властващо на пазара през последните месеци, означава, че собствениците могат по-бързо да продадат своя имот, в случай че имат нужда от пари в брой, а купувачите могат по-лесно да се сдобият с висококачествен имот с престижна локация на изгодна цена” е мнението на експерти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини