Отидете към основна версия

7 176 8

Основният двигател за покупка на имоти

  • естония-
  • жилища-
  • цени

Това са нарастващите доходи на естонците

Не се вижда краят на инфлацията при цените на недвижимите имоти, каза в интервю за естонското издание Vikerraadio анализаторът Тъну Тоомпарк. Заплатите обаче растат и хората са готови да платят по-висока цена за жилище.

„Цените на имотите рязко се увеличиха след 2009 г. През този период и инфлацията расте. Що се отнася до месечното възнаграждение, то нарасна с 6% за десетилетие, а след това и още малко. Ръстът на доходите и повишаване на благосъстоянието, бяха двата основни двигателя на цените на поскъпването на имотите. Не виждам перспективи за понижение през Новата година, като се има предвид, че инфлацията расте и търсенето също остава високо“, казва Тоомпарк.

Средната цена на квадратен метър в Талин е 2693 EUR, но имоти се купуват активно във всички части на Естония в различни ценови диапазони. Хората и купуват, и наемат жилища. „Появяват се все повече IT милионери, които не купуват жилище за себе си, а инвестират в наем и в по-големи мащаби“, допълва експертът.

Средната естонска заплата стига за покупката на средностатистическо жилище, което представлява двустаен апартамент в пет- или девететажен блок.

Ласнамяе е най-гъсто населеният район на Талин. Там обаче новото строителство е силно ограничено. Най-популярното място сред строителите остава Хааберсти,. Хората започнаха да оценяват имотите на брега на Талинския залив. „Очевидно е, че по-горещите и привлекателни имоти се намират на морето. Става дума за Каламая“, допълва Тоомпарк.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.

Свързани новини