Отидете към основна версия

28 809 20

Най-богатата държава бие тревога

  • швейцария-
  • имотен балон-
  • цени-
  • жилища

Сериозни опасения от създаването на „имотен балон“ в Швейцария

Снимка: Shutterstock

Швейцарското правителство заяви, че местните банки са длъжни да се защитят от рисковете при жилищното кредитиране. Общата сума на ипотечното кредитиране надхвърли 1 трлн. USD. Цените на имотите в страната рязко се повишиха в резултат на ниските лихви по ипотечните заеми. По информация на Националната банка на Швейцария средните цени на еднофамилните къщи и жилища отчитат ръст от 80% за последните 15 години. Традиционно се смята, че пазарът е надценен, когато увеличението е за въпросния период е над 30%.

По данни на банката UBS, жилищата са поскъпнали с близо 6% през третото тримесечие на 2021-ва на годишна база. Това е най-силното поскъпване на тримесечна база от 2013 г. насам. „Като се има предвид, че ръстът на доходите на домакинствата не успява да догони цените, достъпността до жилища се влошава“, посочва в свой доклад UBS, като отбелязва, че рискът от прегряване е най-висок в Цюрих, Базел, Женева и Лозана.

Правителството се съгласи с предложението на Централната банка за реактивиране на антицикличния капиталов буфер, който цели да стабилизира банките за сметка на тяхната способност да поемат загубите.

От края на септември 2022 г. кредиторите ще са задължени да имат допълнителен капитал в размер на 2.5% от техните рискови позиции, които пряко или косвено са обезпечени от недвижим имот в Швейцария.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.

Свързани новини