Отидете към основна версия

1 794 7

Цените растат с най-бързи темпове за последните 17 години

  • великобритания-
  • цени-
  • жилища

С 14.3% са поскъпнали жилищата във Великобритания

Снимка: Shutterstock

С 14.3% са поскъпнали жилищата във Великобритания през март тази година спрямо същия месец на миналата. Това е най-силният темп на нарастване на цените от ноември 2004 г. Средната цена на жилище във Великобритания достигна 315 440 EUR. Това е с 39 240 EUR повече спрямо март 2021 г. Повишаване на цените е регистрирано в цялата страна. В Уелс жилищата са поскъпнали с 15% на годишна база. Нарастващите цени на апартаментите се ускориха във всички региони на Англия и Шотландия.

Цената на къщите се е повишила с близо 80 850 EUR от началото на пандемията, или с 22%. Причината е нарастващото търсене на такива имоти от хора, които работят дистанционно. В същото време средните цени на апартаментите са се увеличили с 14%, или 28 540 EUR.

Икономистите в момента се опитват да разберат дали нарастващата инфлация и лихвените проценти ще доведат до по-ниски цени на жилищата. „Пазарът на жилища запази изненадващ импулс, предвид нарастващия натиск върху бюджетите на домакинствата и постоянното нарастване на разходите по заемите. Комбинацията от силно търсене и малко предлагане оказва натиск за повишаване на цените“, каза главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини