Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Март, 2022 11:11 3 817 5

Ето за колко милиона евро руснаци са купили имоти в Лондон

  • олигарси-
  • великобритания-
  • имоти

Инвестициите за 2021 г. възлизат на 230 млн. EUR

Ето за колко милиона евро руснаци са купили имоти в Лондон - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Лондонската агенция за отдаване под наем и закупуване на недвижими имоти Benham and Reeves проведе проучване, което показва какъв е делът на чуждестранните купувачи и по-специално на руснаците на пазара на недвижими имоти в Лондон.

Общо около 82 305 основни жилищни имота (тип А) са продадени в Лондон през 2021 г. на обща стойност 66,8 млрд. EUR. Купувачите са платили 4.44 млрд. EUR гербов налог.

Още новини от Украйна

В допълнение към тези големи сделки, са реализирани още 13 016 от тип Б, т.е. жилища от вторичния пазар и имоти под наем. Смята се, че приблизително 30% от всички сделки с апартаменти са извършени от чуждестранни купувачи, а 1% от руснаци.

През 2021 г. руските купувачи са реализирали приблизително 247 покупки на луксозни жилищни имоти в Лондон за 200.3 млн. EUR, като в същото време са платили малко над 13.2 млн. EUR гербов налог.

Руснаците са финализирали и 39 броя сделки от тип B (ваканционни или жилища под наем) на обща стойност 27.3 млн. EUR, като са платили 2.6 млн. EUR гербов данък по по-високата ставка за този тип имоти.

От Benham and Reeves изчисляват, че 286 жилищни имота в Лондон са продадени на руски купувачи през 2021 г. за 230 млн. EUR, а над 15 млн. EUR са платили гербов налог. „Руската активност отдавна допринася за цялостното възстановяване на пазара на недвижими имоти в Лондон, тъй като силата на рублата традиционно доминира в престижните райони на Лондон. Всъщност, докато сега се очаква този сегмент от международни купувачи да се свие, тъй като активите са замразени и желязната завеса се спуска отново, има вероятност наистина да видим увеличение на руското присъствие. Лондонският пазар винаги е бил сигурно убежище по време на криза и когато мнозина искат да избягат от бързо западащата руска икономика, избират именно Лондон да бъде тяхната дестинация“, казва Марк фон Грунхер, главен изпълнителен директор на Benham and Reeves.

По-рано Великобритания обяви създаването на специална работна група, чиято задача ще бъде да „търси активите на руски олигарси“, които вече са включени или ще бъдат включени в британските санкционни списъци. Очаква се имуществото им да бъде конфискувано. На дневен ред е и създаването на регистър на чуждестранните собственици на британски имоти, благодарение на който истинските собственици на недвижими имоти в Кралството вече няма да могат да се крият зад подставени компании и фондове.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Повече

    5 2 Отговор
    От 82000 имот купени само през 2020 и една година
    Да се чудиш на тези руснаци нямат какво да ядат ако плуват скъпи през скъпи имоти в Лондон и не само там
  • 2 Олигарх на П

    6 0 Отговор
    Сбъркали сте милионите с милиарди ! В Лондон средната цена на един хубав имот в престижен район е 230 млн.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 По малко

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Повече":

    Тези имоти другарю не са купени от руснаци които няма какво да ядът а от тези които ги Крадът

    Коментиран от #5

  • 5 Госあ

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "По малко":

    простите русофили благоговеят пред руската олигархия 😂