Last news in Fakti

14 Април, 2022 11:07 1 787 7

Цените растат с най-бързи темпове за последните 17 години

  • великобритания-
  • цени-
  • жилища

С 14.3% са поскъпнали жилищата във Великобритания

Цените растат с най-бързи темпове за последните 17 години - 1
Снимка: Shutterstock

С 14.3% са поскъпнали жилищата във Великобритания през март тази година спрямо същия месец на миналата. Това е най-силният темп на нарастване на цените от ноември 2004 г. Средната цена на жилище във Великобритания достигна 315 440 EUR. Това е с 39 240 EUR повече спрямо март 2021 г. Повишаване на цените е регистрирано в цялата страна. В Уелс жилищата са поскъпнали с 15% на годишна база. Нарастващите цени на апартаментите се ускориха във всички региони на Англия и Шотландия.

Цената на къщите се е повишила с близо 80 850 EUR от началото на пандемията, или с 22%. Причината е нарастващото търсене на такива имоти от хора, които работят дистанционно. В същото време средните цени на апартаментите са се увеличили с 14%, или 28 540 EUR.

Икономистите в момента се опитват да разберат дали нарастващата инфлация и лихвените проценти ще доведат до по-ниски цени на жилищата. „Пазарът на жилища запази изненадващ импулс, предвид нарастващия натиск върху бюджетите на домакинствата и постоянното нарастване на разходите по заемите. Комбинацията от силно търсене и малко предлагане оказва натиск за повишаване на цените“, каза главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бае Въло

    2 4 Отговор
    Само идиоти могат сами да си наложат санкции.

    Коментиран от #3

  • 2 Хихихи..

    5 0 Отговор
    Путин вкарва Окраина в ЕС-това е актуалното.Досега около 4 000 000,догодина 20 000 000,хаирлия да е! Освен туй и туристическият сезон тази година потръгна с наплива - ще е пълно с украинци,България плаща..
  • 3 отегчен

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бае Въло":

    Забавлява ме как путинофилите обвинява единствено санкциите за инфлацията, и напълно игнорира войната срещу суверенна държава, която Путин започна.
    За предстоящата продоволствена криза сигурно също ще са виновни санкциите, а не факта, че Украйна е нападната и не може да изнесе продукцията си.
  • 4 Комон Сенс

    5 1 Отговор
    Великобритания е държава с висок БВП и увеличаващо се население.
    Българския БВП в номинлана стойност се очаква да се свие. Което означава, че реално ще има много сериозна редукция - предвид инфлацията.
    Същото с доходите. Средният доход у нас се твърди, че е 1600 (ако сте чиновник на държавна ясла). Очаква се този доход да падне на 1500лв средно. При инфлация от над 20% за базовите стоки и услуги, това значи 30% редукция на покупатлената способност минимум.
    В същото време очаканията са само за 12 месеца да намалеем с нови 100 000 души.
    Защо имотите ни не отразяват тези онективни реланости?
    Ами защото пазарът ни не е никакъв пазар, а говорим за контролирана имотно-банкстерска далавера.
    Местоположението било всичко. Ами местоположението ни тук говори за намаляваща нужда от кутийки и за намаляваща покупателна псособност на населението.
  • 5 Студопор

    4 0 Отговор
    И продължаваме промяната. Ето я промяната: от много зле към мега зле!
  • 6 7245

    2 1 Отговор
    Ейй веднага се усети пресъствието на Мимето. Уволнете я най накрая, няма така пропаганда.
  • 7 Тото 1 и Тото 2

    0 0 Отговор
    А в Барселона ? Или пък Банкя ? Все пак.....нали.....защото.....!