Отидете към основна версия

7 690 8

Лихвените проценти отблъснаха купувачите

  • германия-
  • продавачи-
  • купувачи-
  • лихва-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит

Спад от 17% при продажбите на жилища в Германия

Снимка: Shutterstock

Рязкото увеличение на лихвените проценти на германския пазар на недвижими имоти има признаци за обръщане на настоящата тенденция, а именно отлив на купувачи. През първото тримесечие на 2022 г. търсенето за покупка на недвижими имоти в страната е намаляло със 17% на годишна база. Обявите за жилища също са онлайн по-дълго време спрямо миналата година, тъй като продавачите по-трудно намират купувачи.

„Вместо това значително повече хора търсят имоти за отдаване под наем отново. Тенденциите, които наблюдаваме могат да имат забавящ ефект върху ценовото представяне в средносрочен план“, коментират анализатори на ImmoScout24.

Германските обяви за етажна собственост остават онлайн средно 37 дни от януари до март 2022 г., в сравнение със само 30 дни през същия период на предходната година. При еднофамилните жилища продължителността на обявата е увеличена от 32 на 34 дни.

Статистиката потвърждава нарастването на търсенето на наеми. Ако в началото на 2021 г. търсенето на жилища под наем е спаднало с 11% спрямо година по-рано, то през първото тримесечие на 2022 г. то е нараснало с 28% на годишна база. В резултат наличното предлагане на имоти под наем намалява с 23%, докато предлагането на имоти за продажба се увеличава с 15%.

Близо два пъти повече продавачи са понижили цената на своите жилищни имоти за продажба през първата половина на 2022 г., отколкото през предходната година. Така поевтиняват 6% от еднофамилните къщи и 9% от кооперациите. През първата половина на 2021 г. това е засегнало само 3% от продаващите къщи и 6% от апартаментите.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.

Свързани новини