Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 11:11 8 310 18

Тези имоти поскъпват бързо

  • германия-
  • студентски общежития-
  • цени

Студентска стая в Германия може да се наеме с 44 EUR по-скъпо

Тези имоти поскъпват бързо - 1
Снимка: Shutterstock

Средната цена на стая в общ апартамент (WG) в университетските градове в Германия се е повишила значително в сравнение с миналата година. Средно стаите са поскъпнали с 44 EUR до 435 EUR на месец, сочат данните на ново проучване на института Мозес Менделсон, реализирано в сътрудничество с портала за недвижими имоти WG-Gesucht.de,

Тези цифри се основават на анализ на съобщения, публикувани на WG-Gesucht.de през втората половина на август 2022 г. в 95 университетски града в Германия с най-малко 5000 студенти. Те дават на студентите в Германия представа колко трябва да предвидят в бюджета в допълнение към таксите за обучение и други разходи.

Не е изненадващо, че данните показват огромни регионални различия. Най-скъпото място за обучение в Германия е Мюнхен. Там средната цена за наем на стая е 700 EUR на месец (при 620 EUR през 2021 г.). Малко по-ниски от цените във Франкфурт (580 EUR) и Берлин (550 EUR).

В Източна Германия обаче студентските стаи са значително по-евтини. Най-достъпният университетски град е Кемниц (Саксония), където една стая струва средно 250 EUR (236 EUR през миналата година). Следва град Котбус в Бранденбург (300 EUR в сравнение с 257 EUR през 2021 г.).

Според Щефан Браукман, управляващ директор на института Мозес Менделсон, рязкото покачване на цените през 2022 г. е резултат от ефекта на догонване от пандемията от коронавирус.

Хората се връщат в училище, след като са отпаднали ограниченията от времето на пандемията, или дори идват в Германия от чужбина, за да наваксат.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 брокер

    4 13 Отговор
    ето виждати ли би мишоши, аз кво ви казах ве, че имотите ша рипнат
  • 2 Сузана

    5 6 Отговор
    В България като въведат задължителните паспорти за сградите и цените на панелките ще фръкнат в космоса. Поевтиняване някой друг път след 200-300 години. :-)
  • 3 Аз Кочо

    7 2 Отговор
    Когато наемите растат цените на имотите падат.
    До Сузана. Помечтай си още малко, преди да изтръпнеш от задаващият се световен срив на имотните пазари по света и най вече тук
  • 4 Сузана

    5 3 Отговор
    Говорим за собственици. Наемателите нямат значение.
  • 5 Гост

    2 3 Отговор
    До 3 - вчера как ме разтовари,днеска не си в форма

    Коментиран от #6

  • 6 До гост 5

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Аз продадох имот на бул Витоша на 1000 евро 2013 колкото е нормалната цена за бг. Преди това за същият имот се предлагаха както сега 2000 евро на м2 което е цена за западна Европа, САЩ, канада. Не ми казвай че Иван Вазов не е топ локация. Понеже се правиш на разбирач, няма да те получавам. Ще ти кажа само един пазар върви не само нагоре иначе не е пазар. Моментното състояние на световния пазара сега се нарича балон. Ти може да не продадеш при срив но цената на имота ти се срива както на всички други които ще продават по ред причини. Освен това пазара тук не се подчинява на никаква логика, тъй като данъците не отговарят на реалността. Чети приятелю, чети, но не брокерските статии в бг, а такива от икономисти в западни издания.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    1 1 Отговор
    До 5 - когато ходехме във Вазовия в Камен Дел на спагети и вино,ти си си играл с лопатката пред блока на пясъчника ха ха ха

    Коментиран от #9

  • 9 Аз Кочо

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Хахаха, братле аз живеех над камендел блок 70 с Веселка нейнски, Васко кеца, Нели Рангелов, Данчо Капитанов и по късно Веселин Маринов. А в дкмс то в 69 блок по чу к ва хме консомолките. когато ти си идвал там от Люлин да ядеш спагети е било 1997 а аз ядях кебапчета през 1977. Нещ а с н к
  • 10 Гост

    1 2 Отговор
    Кочо, такива като тебе съм ги радвал,както на пазара се продават домати,марули,краставици ...на връзки

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    2 1 Отговор
    Жестоко е да си цвете сред бурени.....

    Коментиран от #13

  • 13 Аз Кочо

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Изпада в еуфория, и нарцисизъм, що не спреш и да полегнеш
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    1 2 Отговор
    Кочо ше ми викаш по име.Аз се казвам Тошо......, щото радвам лошо.А ти щом си продал във Вазовия,значи не блестиш с акъл
  • 17 Реалист

    5 2 Отговор
    До кога ще чакаме да се въведе пропорционален данък за 6-7-10 жилище ??? Не може да имаш 5 апартамента и да плащаш общо 500 лева данък. Като стане на поредния апартамент данъка 1 К , гаранция ще се регулира пазара мнооооого бързо. Сега е някакъв буламач от нагли брокери, прости кредитополучатели и гербаджийски строители които нямат друга алтернатива за пране на крадените пари от последните 12 години.
  • 18 Гост

    1 1 Отговор
    До 17 - и сега го има,за основно жилище плащаш с намаление а за зругите двойно, и какъв ти е проблема?Ние плащаме данъци,покрай нас майсторите имат работа,фирмите за почистване.Радвайте се,че имате работа и честа да ни слугувате