21 Ноември, 2022 11:11 3 107 7

Рязко повишение на наемите на тези имоти

  • германия-
  • студентски жилища-
  • наем-
  • поскъпване-
  • студенти

Студентските жилища в Германия са все по-скъпи

Рязко повишение на наемите на тези имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Наемите на студентски апартаменти са се повишили рязко в Германия, сочи доклад за студентските жилища за 2022 г., изготвен от доставчика на финансови услуги MLP и Германския икономически институт. Средно наемите на студентските апартаменти са с 5,9% по-високи от предходната година. Повишението е във всички 38 изследвани университетски града – в Берлин с цели 18,5%.

Най-малко наемите са се увеличили във Фрайбург (+3,1%), Франкфурт и Дармщад (+3,5% всеки). Въпреки това Фрайбург вече отбеляза силен растеж през предходната година, с увеличение на наемите от почти 6 процентни пункта.
Най-скъпото място за обучение остава Мюнхен, където студентите трябва да извадят 787 EUR за апартамент от 30 квадратни метра с нормална среда в близост до университета. Щутгарт настигна Мюнхен и почти го настигна (786 EUR). В Берлин студентите плащат 718 EUR за апартамент. Най-евтиното място за живеене е на изток: в Кемниц студентски апартамент струва 224 EUR, в Магдебург 303 EUR, в Лайпциг 383 EUR. Това са сумите за "топлия" наем. В допълнение към нетните разходи за наем е включена допълнителна цена от 20%.

Животът в общи апартаменти също е поскъпнал значително: студентите плащат 545 EUR за стая от 20 квадратни метра в Мюнхен, 487 EU в Берлин и 473 EUR в Щутгарт, според проучването. В Кемниц сравнима стая струва 186 EUR. Цените на подобна типична стая се повишават средно с 9,4% за страната спрямо предходната година.

„Поради огромното покачване на цените на енергията, търсенето се измества към по-малки и по-евтини апартаменти“, обяснява Михаел Фойгтлендер, експерт по недвижими имоти в Германския икономически институт. „Много хора, които преди са искали да купят кооперации, сега търсят апартаменти за отдаване под наем поради рязко растящите лихви. В резултат на това конкуренцията на пазара на студентски жилища продължава да се засилва – със съответните последици за цените на наемите и предлагането“.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор
    Ами това на снимката си е копие на Пентагона 🤔🥸
  • 2 Брабус

    12 2 Отговор
    И по 10 статии относно "поскъпването" на имоти и наеми дневно да публикувате - никой НЕ купува!
  • 3 Гошу

    8 2 Отговор
    От година не съм звънял по обави, но днес за поведен тъп ме безпокоят от някаква брокерска агенция. Разберете трябва да приказвате с продавачите, да смъкат цените, не да тероризирате купувачите. И по сто пътя на ден да звъните на всеки един гражданин, сами виждате, сделки няма. Сделки няма, обороти в брокерската агенция спада, следва УВОЛНЕНИЯ на брокери, обяснявайте на продавачите, че на тези цени вече не се купува.
  • 4 Варна

    2 6 Отговор
    До 3 - ха ха ха, ще ти се ,стойте си по селата,никой не ви кара да купувате имоти
  • 5 екоактивистка експериментаторка

    3 1 Отговор
    Същата кочина са както във англия. Ама нали е запад и ви се отварят чак някои отвори.
  • 6 тиквенсониада

    2 1 Отговор
    А нещо за наемите на къщи в Барселона ?
  • 7 Вуй

    0 1 Отговор
    Това се изтърка мойчо