Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 18:55 3 960 12

Нов рекорд при ипотечното кредитиране

  • германия-
  • жилищно кредитиране-
  • лихви-
  • ецб-
  • промяна

Лихвите в Германия с 10-годишен връх

Нов рекорд при ипотечното кредитиране - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската централна банка (ЕЦБ) повишава лихвените проценти и това неминуемо рефлектира и върху лихвите по ипотечни заеми Цената на този вид заем достигна 10-годишен връх и към септември е 3.03% по данни на ЕЦБ. Стойността е една от най-високите в еврозоната. Процентното увеличение е над два пъти в рамките на изминалите 12 месеца. допреди промените въведени от ЕЦБ ФРГ беше сред най-евтините места в региона за получаване на жилищен заем.

Основната причина за увеличаване на основния лихвен процент от ЕЦБ е борбата с ширещата се инфлация. Много вероятно е лихвения процент да бъде отново коригиран нагоре на следващата среща на банкерите.

По-високите лихви по ипотечните кредити намалява кандидатите за придобиване на жилища чрез банков заем. През третото тримесечие на текущата година те са с 42% по-малко спрямо същия период на миналата година, което е най-големия спад от 2012 г. досега, като се изключи периодът на пандемия.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Взимайте кредити

    11 2 Отговор
    братя и сестри
  • 2 Котка ученият

    16 12 Отговор
    Това означава, че ипотечният пазар става все по-малко достъпен. Струваше ли си разширяване на НАТО и обявяване на война на Русия за повишаване на лихвите?

    Коментиран от #11

  • 3 гост

    23 3 Отговор
    Хора продавайте докато е време.

    Коментиран от #10

  • 4 Бате Роки

    13 4 Отговор
    След една година като лихвите станат 7-8 процента дали няма да има на далавера тогава да се купува ма безценица имот примерно тристаен в хубав квартал на София, може и обзаведен, че даже и с гаражче ?
  • 5 Коментар

    15 0 Отговор
    Още лятото ипотеките в Германия стигнаха 3%. Ето новина от днес 04.11.2022 Българските 10годишни ДЦК се търгуват на международните пазари с доходност 6,2%. Да повторим за брокерите и банковите посредници, търговските банки могат да имат доходност от 6,2% при покупка на Бг ДЦК, колко според вас ще станат ипотеките ?
  • 6 МирО

    18 3 Отговор
    42% по-малко кандидат купувачи, а ако изчезнат съвсем купувачите???
    Какъв срив на цените ни чака - не ми се мисли!!!
    А ако ни натисне силно инфлация, безработица, стагфлация - бетонът не става за ядене -
    само 10% от тия празните жилища ("инвестициони") да излязат на пазара - срива ще е .....
    не ми се мисли ----- Веселбата тепърва предстои.
  • 7 брокинг

    4 14 Отговор
    германия не е интересна. По интересното е в България. По цял свят лихвите по ипотеките растат, само в България не. Имотният балон в България ще спихне когато цъфнат налъмите. Просто българите над 85% са собственици а не ипотекари. Добър имот само ще вдига цена. Няма как цените на панелните апартаменти във стабилен жилищен блок да бъдат ниски. Долара и еврото са инфлационни, като ги поизчистят от излишните нули всичко ще си дойде на мястото.

    Коментиран от #12

  • 8 Вуй

    3 5 Отговор
    До 4 - мечтите са безплатни и са хубаво нещо
  • 9 Спас

    17 1 Отговор
    И при нас идва от същото. За сега брокерите и продавачите само намекват че пазара се охлаждал, или че балона леко издишал. Обаче истината е една-щом за тримесечие покупките са паднали с 20 процента, значи реално са паднали с 50. Абе интересното предстои. Както казват в една реклама- "ТОВА ЧУКАНЕ ЧАКАХ" ;)
  • 10 да продавам о.к

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    ама на КОГО ?!
  • 11 Не лъжи гaд

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Котка ученият":

    Никой не е обявявал война на Русия. Тя започна война и дори не си признава, нарича я СВО
  • 12 Хахаха

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "брокинг":

    Абе всичките тия сделки с НИ с ипотеки кьорав ли си че не ги виждаш или просто лъжеш като всяко броки