Отидете към основна версия

9 750 5

Изненадващо поскъпване при жилищата

  • тирана-
  • албания-
  • цени-
  • имоти

Годишен ръст от 23% в Тирана

Снимка: Shutterstock

Жилищата и вили в центъра на Тирана през 2021 г. са поскъпнали с около 23% на годишна база, сочат данните на Централната банка на Албания.

Възходящата тенденция на цените не е еднакво изразена на територията на цялата столица. В предградията и отдалечените от центъра райони апартаментите поскъпват значително по-бавно. Днес в центъра на Тирана цената на апартамент варира от 1200 до 4000 EUR/кв.м, а в най-близките предградия жилища могат да бъдат намерени на цена от 700 EUR/кв.м.

За период от 8 години (от 2013 г. до 2021 г.) цената на жилищата като цяло в Тирана се е увеличила с около 60%. Въпреки значителното поскъпване, броят на сключените сделки за продажба в централните квартали на столицата се удвоява през 2021 г. спрямо предходния отчетен период.

През 2022 г. ръстът на цените на апартаментите ще продължи, според прогнозите на експертите. Освен това възходящата тенденция на цените ще се засили, въпреки значителното увеличение на броя на разрешителните за строителство на жилищни и търговски сгради в Тирана.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 7 гласа.

Свързани новини