Last news in Fakti

1 Август, 2022 13:21 9 747 5

Изненадващо поскъпване при жилищата

  • тирана-
  • албания-
  • цени-
  • имоти

Годишен ръст от 23% в Тирана

Изненадващо поскъпване при жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Жилищата и вили в центъра на Тирана през 2021 г. са поскъпнали с около 23% на годишна база, сочат данните на Централната банка на Албания.

Възходящата тенденция на цените не е еднакво изразена на територията на цялата столица. В предградията и отдалечените от центъра райони апартаментите поскъпват значително по-бавно. Днес в центъра на Тирана цената на апартамент варира от 1200 до 4000 EUR/кв.м, а в най-близките предградия жилища могат да бъдат намерени на цена от 700 EUR/кв.м.

За период от 8 години (от 2013 г. до 2021 г.) цената на жилищата като цяло в Тирана се е увеличила с около 60%. Въпреки значителното поскъпване, броят на сключените сделки за продажба в централните квартали на столицата се удвоява през 2021 г. спрямо предходния отчетен период.

През 2022 г. ръстът на цените на апартаментите ще продължи, според прогнозите на експертите. Освен това възходящата тенденция на цените ще се засили, въпреки значителното увеличение на броя на разрешителните за строителство на жилищни и търговски сгради в Тирана.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Л.Ф. Селин

    6 1 Отговор
    Купувай народе жилища в Тирана. Купувай сега е момента. Топли, топли цени 400 000 € за 100кв.м. на центъра. Нищо, че в селата и градовете им има още ,,засидани" хора. Които не излизат от къщите, за да не ,,плащат" данък.
  • 2 ???

    9 1 Отговор
    Абе тея статии що са толкова малоумно написани всичките бе? Чак е дразнещо да ги четеш и да разбереш че си си загубил времето.

    Коментиран от #3

  • 3 Коментар

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "???":

    Защото това е Милена помпата. На нея и плащат да помпа пазара с тъпички статии. Само дето брокерите им се кефят, всичко друго я мисли за малоумна.
  • 4 МирО

    7 0 Отговор
    Стига сте писали за минали години - хората са интелигентни
    и са следили през годините какви са цените.
    Пишете за тази 2022 година, че и тя вече превали.
    При криза (да не говорим за рецесия или по-тежка ситуация)
    цените на имотите се сриват - това показва историята.
    А в какво чудо влизаме - еди Господ знае, можеби сривовете
    от 2008/2009г. ще са нищо спрямо зимата де иде.
  • 5 Гост

    1 0 Отговор
    Помп-помп-помп-помп........