14 Ноември, 2022 13:21 5 236 3

Продажбата на жилища намалява

  • албания-
  • тирана-
  • цени-
  • жилища-
  • строителни материали-
  • поскъпване

Албанският имотен пазар страда от поскъпването на строителните материали

Продажбата на жилища намалява - 1
Снимка: Shutterstock

Строителният сектор на Албания страда от нарастващите разходи на суровините и отчита спад както в продажбите, така и в обемите през второто тримесечие на текущата година.

През третото тримесечие на 2022 г. продажбите на жилища в Албания са намалели със 7,3% на годишна база, според статистическата служба на страната INSTAT. Междувременно обемът на новото строителство е с 5% по-малко от третото тримесечие на миналата година.

Разходите за строителни материали в сектора са се повишили с 90%, а цените на апартаментите са се увеличили средно с 200-300 EUR/кв.м в сравнение с 2020 г.

Строителството е основен фактор за облекчаване на икономическата криза, причинена от пандемията, като кулминацията е 30% увеличение на продажбите през второто тримесечие на 2021 г.

Цените на апартаментите в някои райони на Тирана достигат 5000 EUR/кв.м. От Асоциацията на строителите казват, че ръстът е повлиян от цената на строителните материали и голямото търсене на къщи. Но растящите цени намаляват доходността от наеми, както в центъра на столицата, така и в покрайнините. Очаква се повишаването на лихвите по кредитите да намали търсенето, което може да доведе и до по-ниски цени.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    16 0 Отговор
    Брокери! Ходом в колона на борсата! Ако сте си плащали осигуровките, разбира се.
  • 2 Тук лобито им го крие,

    13 0 Отговор
    но те си знаят, че мизерията почна. 2007-ма ще.им се стори приказка.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.