Отидете към основна версия

11 165 29

Тенденции на жилищния пазар у нас

  • жилища-
  • цени-
  • българия-
  • софия-
  • тенденции

Най-търсени са имоти с 3 спални

Снимка: М. Богданова ©

Пазарът на жилищни площи в средно високия и висок сегмент в София отчита ръст от 4% през първото полугодие на текущата година, сочат данните на анализ на консултантската компания Colliers. Преобладаващата част от новите жилищни единици се появяват на пазара на имоти през първите три месеца на годината. През вторите се наблюдава забавяне, както в предлагането, така и в търсенето – в резултат на геополитическите и икономическите предизвикателства. При проектите в строеж също се регистрира задържане на предлагането и продажбите. Сред основните причини са постоянно променящите се цени на строителните материали и нарушенията във веригите на доставки. Независимо от това, за първи път от края на 2020 г. е налице ръст на проектите в строеж, които достигат 3800 жилищни единици. Свободните жилища поддържат стабилни ниски стойности от 2% от общия обем.

Най-търсени през полугодието са апартаменти с 3 спални. Интересът на купувачите е фокусиран основно върху жилища за собствено ползване. Само 25% от всички транзакции са с цел инвестиция. Наблюдава се ръст на търсенето на имоти в сегмента от чуждестранни граждани, пребиваващи в страната.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г. За най-търсените имоти - апартаменти с три спални, те са между 240 000 – 300 000 EUR. Средните наеми регистрират ръст от 8%, който се дължи на по-високите нива на търсене. Преместване на операциите на компании от Русия и Беларус, както и изтегляне на служители от Украйна, са основна причина за активността на пазара на наеми през второто тримесечие на 2022 г. При апартаменти с три спални те са в границите 1400 – 1700 EUR на месец. Разликата между офертната и покупната цена е минимална или липсва. Все по-често допълнителна отстъпка не се предоставя. Очаква се средните наеми в сегмента да се запазят без промени, а ръстът на продажните цени да се забави.

Предвид тенденциите в Централна и Източна Европа, най-вече в Полша и Чехия, с интерес се следи развитието на инвестиционния пазар на жилища, построени с цел отдаване под наем (built-to-rent). Този клас активи навлизат и в България, като първите проекти са вече факт. В средносрочен план този все още неразработен пазарен сегмент е с добър потенциал за развитие.

Към края на годината се очаква намаляване на икономическата активност в резултата на покачването на основните лихвени проценти от Федералният резерв (ФЕД) и Европейската централна банка (ЕЦБ). Това ще рефлектира основно върху по-големите проекти във фаза на планиране и строителство. Потенциалното охладняване на интереса на купувачи е процес, който ще спомогне за балансирането на пазара, защото през последните години се регистрира недостиг на жилища в София.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 29 гласа.

Свързани новини