Last news in Fakti

10 Август, 2022 09:21 11 161 29

Тенденции на жилищния пазар у нас

  • жилища-
  • цени-
  • българия-
  • софия-
  • тенденции

Най-търсени са имоти с 3 спални

Тенденции на жилищния пазар у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пазарът на жилищни площи в средно високия и висок сегмент в София отчита ръст от 4% през първото полугодие на текущата година, сочат данните на анализ на консултантската компания Colliers. Преобладаващата част от новите жилищни единици се появяват на пазара на имоти през първите три месеца на годината. През вторите се наблюдава забавяне, както в предлагането, така и в търсенето – в резултат на геополитическите и икономическите предизвикателства. При проектите в строеж също се регистрира задържане на предлагането и продажбите. Сред основните причини са постоянно променящите се цени на строителните материали и нарушенията във веригите на доставки. Независимо от това, за първи път от края на 2020 г. е налице ръст на проектите в строеж, които достигат 3800 жилищни единици. Свободните жилища поддържат стабилни ниски стойности от 2% от общия обем.

Най-търсени през полугодието са апартаменти с 3 спални. Интересът на купувачите е фокусиран основно върху жилища за собствено ползване. Само 25% от всички транзакции са с цел инвестиция. Наблюдава се ръст на търсенето на имоти в сегмента от чуждестранни граждани, пребиваващи в страната.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г. За най-търсените имоти - апартаменти с три спални, те са между 240 000 – 300 000 EUR. Средните наеми регистрират ръст от 8%, който се дължи на по-високите нива на търсене. Преместване на операциите на компании от Русия и Беларус, както и изтегляне на служители от Украйна, са основна причина за активността на пазара на наеми през второто тримесечие на 2022 г. При апартаменти с три спални те са в границите 1400 – 1700 EUR на месец. Разликата между офертната и покупната цена е минимална или липсва. Все по-често допълнителна отстъпка не се предоставя. Очаква се средните наеми в сегмента да се запазят без промени, а ръстът на продажните цени да се забави.

Предвид тенденциите в Централна и Източна Европа, най-вече в Полша и Чехия, с интерес се следи развитието на инвестиционния пазар на жилища, построени с цел отдаване под наем (built-to-rent). Този клас активи навлизат и в България, като първите проекти са вече факт. В средносрочен план този все още неразработен пазарен сегмент е с добър потенциал за развитие.

Към края на годината се очаква намаляване на икономическата активност в резултата на покачването на основните лихвени проценти от Федералният резерв (ФЕД) и Европейската централна банка (ЕЦБ). Това ще рефлектира основно върху по-големите проекти във фаза на планиране и строителство. Потенциалното охладняване на интереса на купувачи е процес, който ще спомогне за балансирането на пазара, защото през последните години се регистрира недостиг на жилища в София.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    56 4 Отговор
    Поредната абсурдна статия. Как най търсени са апартаментите с ТРИ спални ? Как има спад на предлагането, като броя обяви се увеличава съществено и сме на рекорно ниво за издадени рарешителни за строеж на Q2 2022г ? Суровините вече падат и част от тях са на нива от преди войната. Падна ли цената на арматурата ? Защо не се споменава в статиите ?

    Коментиран от #7, #16

  • 2 234

    40 3 Отговор
    Тенденциите са към замръзване!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аз Кочо

    45 9 Отговор
    Смешни сте с тия имоти. Нали не вярвате че като сте купили на 800 евро квадрата на дупка или имате коптор от 1970 ще продавате на 2000 и че това ще продължи вечно. Тъп анарите вече накупиха а тарикати те ги няма на пазара. Сега предстои разпродажба или ще си ги тупате в празните тикви следващите 10 -, 15 гидини

    Коментиран от #10

  • 5 Мечтите на един брокер

    38 4 Отговор
    Цената винаги да се качва. Е не става. Свърши се.
  • 6 🤓🙉🙊🤠☔

    17 3 Отговор
    Ох дали ще успея да се дореда да си взема някое и друго жилище до като са на сметка, а и от правилният сегмент? С райски газ ще да е пълен имотния балон за да са всички така изгубили ума си!!!! Да ставам че опашка ме чака за имотец да си напазарувам! 😭😇😛🧐😤😋🥵🌽
  • 7 Ванко

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    Много точен коментар! Евала!
  • 8 скромни цени

    31 3 Отговор
    Какво са 300 000Е за едно многодетно семейство, имащо нужда от 4-ен апартамент. Разхождаш се до най-близкия клон на банката и казваш, че ти трябват пари за имот. Поглеждат те умно, чукват 5 клавиша и Воала - сметката е заредена и си готов да се настаняваш. Решение заробващо 2 поколения напред се реализира съвсем законно за минути. Мерси за далаверата.
  • 9 Умен

    5 1 Отговор
    Снимката е от блока на метростанция Люлин
  • 10 Лесно решение

    9 26 Отговор

    До коментар #4 от "Аз Кочо":

    Докато чакаш цените да паднат.... някога.... може би...... Живей на квартира и плащай висок наем! И си умен и си мъдър! И такива като теб са много, като чета мненията. Това е добре, разбира се. Ще вдигна отново наема на моите наематели.

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Бай Ставри

    18 4 Отговор

    До коментар #10 от "Лесно решение":

    Ще ми вдигнеш ти ...кат цъфнат налъмите
  • 12 Аз Кочо

    23 5 Отговор
    До лесно решение, мен не ме мисли, гледай си наемите пожелавам ти да си изплатиш кредитчето в близките 30 до 40 години и да почнеш да печелиш тогава от копторчето дето си купил на троина цена. Имай в предвид обаче че още 99 процента с копторчета дават под наем, та не знам на кой ще ги давате, щото 89 пр. От българите имат поне едно имотче. Объркали сте се щото гледате западняците, ама там има имигранти, пишман инвеститори, като теб, които плащат наем. И въпреки това в САЩ, Канада, Австралия и Нова зенландия разпродажби те започнаха. Скоро и у нас
  • 13 А бе

    12 4 Отговор

    До коментар #10 от "Лесно решение":

    мисля, че скоро ще трябва да сваляш наема (ако искаш да имаш наематели - разбира се).
    А ако искаш да си пускаш обяви за отдаване под наем - можеш да го дигнеш и в пъти - това
    си е личен избор, но като трябва да плащаш (за празен апартамент): входна такса,
    такса мощност на ТЕЦ (да напомня тя се дигна не малко), ремонти, подръжка и т.н.
    Всичко, най - вероятно ще тръгне надолу и наеми и цени - говорят за криза, зимата
    може би ще е по - зле от криза.
  • 14 АНИ

    8 18 Отговор
    Чакайте ги да паднат ,бе !
    Ама първо трябва да паднат тока ,газта,бензина ,тока. Хр.стоки и стр.материали. Цигарите , лекарствата.
    Проектантските услуги,местните данъци и
    такси.Заплатите и пенсиите които бяха вдигнати заради инфлацията.Златото.
    Списъка е голям....та като почне падането
    може и 250€ на жълтити павета.
    The Monkeys - Im believer

    Коментиран от #18

  • 15 До Ани

    17 2 Отговор
    Ама, строителните материали, пшеница и т. н паднаха вече. Бензина и той пада, но в България че не пада е друга тема. Некой да ти е вдигаш данъците, аз поне не съм чувал. Но имотите за 5 години ги надухте с 120 пр Е няма как това да е трайно. И краставиците и олиото беха поскъпна ли ама паднаха,
  • 16 Хаха

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    Най-интересни са думите от последното изречение:".....недостиг на жилища"🤣,апреди това споменават броя на вече актуалните,а малко след това и броя на издадени разрешителни.Само мога да кажа:"Честито на печелившите"🤣.
  • 17 Златко от банката

    20 2 Отговор
    Надяваме се цените на тристайните апарти в софия да паднат под 1000 ойро/кв. С добра локация които са. И без това пазарът се насити , който купил за спекула - купил. Сега ще купуват нуждаещите се.
  • 18 До Ани

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "АНИ":

    Половината от споменатите неща вече им падат цените. Но едно баба си знае, едно си бае..
  • 19 хаджиАнтон

    8 11 Отговор
    НеСеНадъхвайтеИзлишно
    И не търсете корелация с цените на олиото и бензина за да си обяснявате възхода на цените на имотите.
    Защото:
    1. Цените на имотите ще гонят и занапред европейските нива по редица обективни причини
    2, Заплатите на купувачите в общия случай и в обозримо бъдеще ще останат под европейските нива. Ножицата ще се разтваря още занапред.
    3, При ниски банкови лихви и високи наеми по принцип цените ще вървят нагоре.
    4, Хубавите имоти се купуват от успели българи в чужбина. Факт.
    5, Предстои миграция на големи групи хора и то към България, която на всичко отгоре е и климатично е привлекателна.
    Всеки кандидат Купувач трябва да свикне с мисълта, че не брокерите, формите за НИ и Собствениците определят цените на НИ.

    Коментиран от #20

  • 20 А бе

    13 3 Отговор

    До коментар #19 от "хаджиАнтон":

    един имот струва толкова, колкото КУПУВАЧ е готов да даде за него.
    Продавча може да си иска и милиони - негово право е,
    обикновено такъв просто седи в обявите с години.
  • 21 Аз Кочо

    12 3 Отговор
    До хаджи Антон,
    Май ти си се надъхал. България никога няма да стигне европейски стандарт, НИКОГА! Освен това лихвите ще растат в бъдеще ще намалеят евентуално при рецесия, но НИКОГА Повече няма да бъдат отрицателни. Ще има имиграция от българи към България но на гастербаитери а не на заможни и образовани с пари. Балонът на имотите навсякъде по света спихва, само на изкривеният бг пазар не, но това е въпрос на време. Наемите в България не растат и няма да растат, защото няма имиграция като в западна Европа. Ти може да си мислиш че цените вървят само нагоре, но такъв пазар още не е измислен.
  • 22 Аз Кочо

    7 6 Отговор
    До хаджи Антон
    А при рецесия, дори да намалят лихвите, имотите ще пострадат повече защото безработицата ще е голяма. Отделно празните имоти рано или късно ще излязат на пазара, разбираш какво имам предвид, а 2021 е рекордна за разрешения за строителство, не забравяи и недовършени те сгради и демографската картина. В заключение инвестицията в имот в България е тъпа и не е инвестиция а загуба на пари

    Коментиран от #26

  • 23 Мен

    7 1 Отговор
    Сделките с недвижими имоти ще намалеят значително и цените ще паднат, тъй като инвеститорите се приспособяват към „новата парадигма“ на нарастващи лихви и сътресения в световната икономика.

    „Инвеститорите в недвижими имоти бяха хванати неподготвени от бързо влошаващите се икономически перспективи. Скоростта на промяната и промяната в тенденциите от сравнително положителни към отрицателни навсякъде доведе до голяма корекция“, казва Брад Хайлър, ръководител на европейските недвижими имоти в Brookfield.

    Тази промяна охлажда пазара на недвижими имоти. „Банките станаха по-селективни, по-малко склонни към риск. Очакваме обемът на транзакциите да намалее значително и това вече се случва“, казва Хайлър.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    4 1 Отговор
    300 000 евро за апартамент в България?!?!?! За тия пари не се ли продават острови, където лятото не свършва?
  • 26 хаджи Антон

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Аз Кочо":

    Здравейте, от 1998-ма живея в кв. Манастирски ливади- запад. На мое наследствено място /от дядо ми/ - парцел успях да построя ж. сграда след много ходене по мъките през годините. Свидетел съм на цялото застрояване на квартала. В началота на 2000-та година се застроиха няколко сгради около мен и се продаваше на под 200 долара/м2. слез няколко години цените стигнаха вече 500 евро/м2. БЕСО продаваше пък на около 1000евро/м2 на на акт.15. Има и една сграда срещу мен, която повече от 15 г. я довършват. Две сгради на БЕСО пак до мен още нямат акт16, защо не знам. Казват, че цената с дов. работи е отишла над 1300евро/м2.
    И така драги, виждате сам, че за срив на цените не може изобщо да се говори.
    Бъдете здрав!
  • 27 Аз Кочо

    2 0 Отговор
    До Хаджи Антон, виж нямам намерение да споря с теб, живота ще покаже. Това което ще ти кажа обаче е следното. Накъдето и да върви цената на имотите в България, няма значение за мен. Това което има зачение е че инвестиция в държава като България е тъпо нещо и супер рисковано занимание. За мен лично цената на имотите в България не ме касае. Първо защото имам достатъчно имоти тук които ме смятам да продавам и второ в България съм съвсем за малко. Пожелавам ти успех с имотите ти в Манастирски Ливади, доно да намериш някой балък да ти купи на цената която си решил че искаш. Ако пък не го продаваш, а само се чувстваш богат на хартия, не виждам какъв е снисала да ни убеждаваш в непрестаният възходящ тренд на имотите в София
  • 28 Аз Кочо

    0 0 Отговор
    Проф. Красимир Петров е икономически експерт. Преподава макроикономика, пари и банкиране, води курсове по финансово ограмотяване. В страницата си във фейсбук редовно публикува съвети за това как и в какво да инвестираме парите. Ето неговите съвети.

    "Най-добрата инвестиция е в човешки капитал. Toва ще рече здраве и умения да изкарвате пари и доходи и след това как да ги инвестирате. Това е моят съвет за запазване на парички от инфлация. Инвестирай в лицеви опори, коремни преси, набирания и след това инвестирай във финансово ограмотяване. Това е най-добрата инвестиция."

    "Понеже съм разправял, че жилището не е добра инвестиция и няма да предпази от инфлация, всеки ме пита в какво да си вкара парите. А щом се задава този въпрос е знак за финансова неадекватност и нужда от финансово и инвестиционно образование."

    "Растящата цена на строителството не означава растящи цени на жилищата. Цената се определя от търсене и предлагането. Ако, например, хората в Швейцария имат пет пъти по-високи доходи от тези в България, то цените на жилищата ще са пет по-скъпи. По същата логика, ако софийската икономика е три пъти по-развита от ловешката, съвсем нормално е да очакваме софийските жилище да са три пъти по-скъпи."

    "Средният българин не знае в какво да инвестира освен в жилища. Поради тази причина средният българин ще има загуби в доходите, ще бъде засегнат от инфлацията и ще има сериозна обезценка на жилището си. Ако си средният българин - нямаш шанс. Ако искат
  • 29 Аз Кочо продължение

    0 0 Отговор
    Ако искате да сте от малкото българи, които ще се предпазят от инфлация, започнете с вашето здраве и образование. Така другите неща, по всяка вероятност, ще се наредят."

    "Когато дойде кризата, ви трябва най-много психическо и физическо здраве. Важно е да понесете стреса, ударите и да поемете хладнокръвно ударите. Изтрещите ли - няма да имате шанс, за да се справите."